İşte yapımı süren 'Kalekol'ların sayısı

Sınır karakollarına terör örgütünce yapılan baskınlarda çok sayıda şehit verilmesinden sonra TOKİ'nin yapımına başladığı 'kalekol' adı verilen yüksek güvenlikli karakolların inşaatı hızla devam ediyor.

İşte yapımı süren 'Kalekol'ların sayısı
İşte yapımı süren 'Kalekol'ların sayısı
GİRİŞ 09.05.2013 07:49 GÜNCELLEME 09.05.2013 07:49
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ercan Baysal'ın haberi

TOKİ Başkanı Karabel, kışın da devam eden 166 'kalekol' inşaatının yazın hızlanacağını söyledi.

Aktütün Karakolu'nun 2008 yılında PKK terör örgütünce basılarak 16 askerin şehit edilmesinin ardından Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımına başlanan, 'kalekol' adı verilen yüksek güvenlikli karakolların inşası devam ediyor. İnşaatlar ikinci bir talimat gelmezse çözüm sürecinde de devam edecek.

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Başbakanlık'tan gelecek talimata göre çalıştıklarını belirterek, "Kalekollarla ilgili yeni bir talimat gelmedi. 'Devam etme' derlerse etmeyiz." dedi. Kış aylarında da yüklenici firmaları kalekol yapımında çalıştırdıklarını belirten Karabel, yaz geldiği için daha hızlı çalışma temposu oluşacağını kaydetti.

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, bir grup ekonomi muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Karabel'in açıklamasına göre TOKİ ile Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı arasında yapılan protokoller kapsamında toplam 280 karakol binası ihale edildi. Bu karakollardan 114 adedi (Jandarma 76, MSB 38) teslim edildi. 120'si Jandarma, 46'sı MSB'ye ait olacak 166 karakolun inşaat süreci ise devam ediyor.

Kalekol olarak bilinen sınır karakolları yüksek güvenlik özelikleri ile dikkat çekiyor. Tüm karakollar sağlamlık ve güvenlik önlemleri ile inşa ediliyor. Gözetleme kulesi, mevzi, cephanelik ve askeri istihkam unsurları da beraber yapılıyor. Karakolların duvarları havan ve roket saldırısına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor. Duvarlara çelik tellerle mukavemet takviyesi yapılıyor. Tüm binalar 80 santimetre kalınlığında taş duvarla kaplanırken, karakol kapıları çelik, pencereleri de kurşun geçirmez camla kaplanıyor.

Kurum olarak Başbakanlık'a bağlı olduklarını hatırlatan TOKİ Başkanı Karabel, oradan gelecek olan talimatlara göre gereğinin yapılacağını söyledi. "Bu süreçten sonra da talimat gelirse onu da gerçekleştiririz." diyen Karabel, kalekollar ile ilgili şunları söyledi: "Bugüne kadar 280 adet karakol binası ihale edildi. Karakolları talimat gelene kadar yapmaya devam edeceğiz. Şu anda sürecin iyi gittiği izlenimi var. Teröre harcanan paralar da Türkiye'nin imarına harcanır düşüncesindeyiz."

Terör yüzünden köylerini boşaltmak zorunda kalanlara devletin ev yapması da gündemde. Bu kapsamda talimat gelmesi halinde TOKİ boşaltılan köylere ev yapacak. TOKİ Başkanı Karabel, boşaltılan köylere yönelik talimat geldiği anda çalışma yapacaklarını, talimat gelmeden ise bir şey yapmayacaklarını söyledi. Geçen yıl sonu itibarıyla Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında 190 bin kişi eskiden yaşadığı köyüne geri dönüş yaptı. Köyünü terk eden 200 bin kişi ise geri dönüş yapmadı.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 2
  • Osman Aga 10 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle Devam Edilmeli. Ne olur ne olmaz. Sonuçta orada terör tehlikesi devam etme olasılığı tüksek. Bu karakollar yapılsın. Hatta Türkiye'nin her yerindeki karakollar böyle olsun.
    Cevapla
  • Hainlere_inat 10 yıl önce Şikayet Et
    Gerek Kaldı mı???. Nasılsa pkkyıda bitirdinizya (güyya)... Bu işlere gerek kaldımı silah tank top tüfek savaş uçağı helikoptere filan ne gerek kaldı şimdi. Yoksa Buralarıda pkklılara mı devredeceksiniz???
    Cevapla