Altın alacaklar dikkat! Paranız çöpe gitmesin!

Piyasada çeyreğin tükenmesiyle karaborsaya düşen altında bir de sahtecilik hortladı. Gizli atölyelerde binlerce sahte altın üretilerek piyasaya sürüldü...

Altın alacaklar dikkat! Paranız çöpe gitmesin!
Altın alacaklar dikkat! Paranız çöpe gitmesin!
GİRİŞ 25.04.2013 07:12 GÜNCELLEME 25.04.2013 07:14

Geçen hafta düşük fiyatlardan alım yapmak isteyen vatandaşların talebiyle elinde altın kalmayan kuyumcular, Darphane'nin altın vermesiyle bu hafta rahat nefes aldı. Kuyumcular, geçen haftaki yokluk sırasında piyasaya çıkan sahte altınlara dikkat çekiyor. Kuyumcu Mustafa Tevfik Kürtüncü, karaborsadaki altınların kuyumcu esnafını olumsuz etkilediğini belirterek, şöyle konuştu:

ATÖLYELERDE ÜRETTİLER

"Geçen hafta altın yokluğundan dolayı merdiven altı atölyelerde çeyrek altının üretilip satıldığına dair haberler aldık. Gerçekten devletimizin el atması gereken hususlardan bir tanesi de bu. Elinde orjinal altın bulunduranlar da boş durmadı. Çeyrek altın 140 lira civarında iken, 160 liradan satıldı." Uzmanlar sahte altının gözle ayırt edilmesinin zor olduğunu söyledi. Bu arada altın dün yükseldi. Cumhuriyet altını 582 liradan 585 liraya çıktı. Çeyrek altın ise 147 lira oldu.

BANKALAR FİYATI YÜKSELTTİ

Altın fiyatlarındaki dalgalanma sürerken bankalarda bu işi kâra çevirmeye başladı. Gelen şikayetlere göre bankalar alım satım arasındaki makası açarak, altını ölü fiyatına bozuyor. İşte bazı şikayetler: "Bankanın gram altın alım satım arasındaki farkı 70 kuruştan 6 liraya kadar çıktı." "Altında yaşanan ani ve sert hareketlerin üstüne bir de bankalar altın alım satım arasındaki makası iyice artırarak ortamı müşterileri için daha kabuslu bir hale getirmiştir. Altınımızı bozdurmak istersek büyük zarar ediyoruz."

20 ÇEYREK YERİNE BİLEZİK

Çeyrek yerine, işçiliksiz bilezik alınmasını öneren kuyumcular, böylelikle sektörün sıkıntılı geçen süreçten çıkacağını ifade ediyor. Yatırımcıya, altın olarak 22 ayar işçiliksiz bilezik önerdiklerini belirten kuyumcu Şahin Şarlak, şunarı ifade etti: "Bilezikte en azından kurtarma şansı var. Fiyat artışında kendini kurtarma şansı var. Müşteri daha az zarar eder. Gelip 20 çeyrek alacağınıza 1 tane işçiliksiz bilezik alın. Benden yatırım için çeyrek altın isteyenlere bileziği öneriyorum. Hem kullanılmadığı takdirde gram gram altını karşılıklı değiştirebiliyoruz. İşçiliği olan yüzük, alyans gibi takıları önermiyoruz. 500 liraya aldığı bir yüzüğü müşteri bir gün sonra 250 liraya satıyor. Bu durumda müşteri zarar ediyor."