Dünyada ilk kez İstanbul Boğazı'nda denendi

İstanbul Boğazı'nın iki yakasını tünelle bağlayan Marmaray'da artık geriye sayım başladı. Deniz seviyesinin 60 metre altından geçen tünelle sağlanan bağlantıda kaba inşaat ve raylar tamamlandı.

Dünyada ilk kez İstanbul Boğazı'nda denendi
Dünyada ilk kez İstanbul Boğazı'nda denendi
GİRİŞ 14.04.2013 07:37 GÜNCELLEME 14.04.2013 07:37
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Elektronik ve mekanik aksam için çalışmalar hızla sürerken tünelin açılışı 29 Ekim'de yapılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Asrın projesi" diye adlandırdığı Marmaray, Kazlıçeşme'den yer altına girerek Marmara'nın 60 metre altından devam edip Söğütlüçeşme'de yüzeye çıkacak. Fransa ile İngiltere'yi birbirine bağlayan Manş Denizi'ndeki Eurontel örnek alınarak inşa edilen Marmaray'ın deniz altındaki tüp geçit kısmının uzunluğu 3100 metre. Marmaray'ın Halkalı'dan Gebze'ye kadar olan toplam uzunluğu ise 76 kilometreyi buluyor. Depreme dayanıklı olarak gidiş-geliş iki tünel halinde inşa edilen Marmaray'da tüpler arasında özel bir yöntem kullanılarak esneklik sağlandı.

Günde 1 milyon kişi

Projeyi üstlenen Japon Taisez firmasının inşa sürecinde büyük titizlik içinde çalıştığı ve bu projede Marmaray'da denenen batırma tüp tüneli ile TBM (kara tüneli) birleşimini dünyada ilk kez İstanbul Boğazı'nda denediğini belirten yetkililer, proje tamamlandığında günde 1 milyondan fazla insanın kıtalararası yolculuk yapacağını ifade etti.

İlk tren 29 Ekim'de

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Asrın projesi, 150 yıllık hayalimiz gerçek oluyor" diye adlandırdığı Marmaray fikri, Sultan Abdulmecit tarafından ortaya atılmış ve bugüne kadar birçok kez gündeme getirilmişti. 150 yıllık hayal, 29 Ekim 2013'te Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı bir törenle hayata geçirilecek. Marmaray'ın hizmete geçmesi İstanbul'da boğaz ve köprü trafiğini rahatlatacak, gürültüyü azaltıp hava kirliliğinin azalmasını sağlayacak.

Rakamlarla Marmaray

- Yüzeysel Metro kesimi uzunluğu: 63 km
- Yüzeydeki istasyon sayısı: 37 adet
- Boğaz tüp geçişi toplam uzunluğu: 13.6 km
- Delme tünel uzunluğu: 9.8 km
- Maksimum hız: 100 km/s
- Batırma tüp tünel uzunluğu: 1.4 km
- Aç-kapa tünel uzunluğu: 2.4 km
- Yeraltındaki istasyon sayısı: 3 adet
- İstasyon boyu: 255 metre
- Bir yöndeki yolcu sayısı: Saatte 75 bin kişi
- Araç sayısı: 440 (2015 yılında)
- Tren sefer sayısı: 2-10 dakika

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 4
  • Sabit Kal 11 yıl önce Şikayet Et
    Aslında buda Atatürk'ün fikriydide, yine birileri çıkmış Abdülmecid diyor.... Yine birileri Osmanlıyı korumak, büyütmek için yok Abdülmecid'in fikri diye uyduruyor. Hiç olurmu aaa kardeşim, Osmanlıda öyle fikir ne gezer? Osmanlı dediğin hep kağnı ile ve çadırlarda yaşıyordu...İspatmı? Alın size ispat: Madem Abdülmecid'in fikri idiyse neden onun doğum gününde, cülus gününde değilde, 29 Ekim'de açılışı yapılıyor? Avrupa'da olsa fikir hakkından dolayı 29 Ekim'de açılışı yasaklanır, fikir sahibine şükran borcunu ödemek için ya adı takılır, ya onu hatırlatan bir günde açılır. Burda hiç biri yokken Abdülmecid deyip, bizle dalgamı geçiyorsunuz? O zaman projeye onun ismini koyunda görelim. Ama yok, Osmanlıdan gelen herşeyi beleşe alıp Cumhuriyet'e yamıyoruzya, kopyacılıkta ve fikir hırsızlığında üstümüze yok. Yok kardeşim, bence bu Atatürk'ün fikridir, olmasa bile öyle diyelimki Atatürk'ün fikri olsun, herşeyi o düşünmüş değilmiydi zaten?
    Cevapla
  • fatih 11 yıl önce Şikayet Et
    tankoy'a. "Marmaray'da denenen batırma tüp tüneli ile TBM (kara tüneli) birleşimini dünyada ilk kez İstanbul Boğazı'nda denediğini belirten yetkililer"
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    CHP li Muharrem İnce ne marmarayı nede bursa izmir yulunu kullanmıyacakmış!. inat muhalefetinden dolayı öyle söylemiş bulundu, şimdi erkekliğe B sürmez kullanmazda.!
    Cevapla
  • tankoy oytun 11 yıl önce Şikayet Et
    fakat merak halen giderilemedi.. neymiş bu ilk defa kullanılan yöntem. gerçekten çok mantıklı mı ,yoksa resmen bir deneme mi acaba .öğünmeli miyiz yoksa sorgulamamız mı gerekir. 3100 metre ciddi bir uzunluk. bunun sıcaklıktan genleşmesi bile 50 metrede bir kaç santimetre olmalı herhalde...
    Cevapla