Bankalarla ilgili soruşturma sonuçlandı

Rekabet Kurulu, Türkiye'de faaliyet gösteren 12 banka hakkındaki soruşturmada kararını verdi.

Bankalarla ilgili soruşturma sonuçlandı
Bankalarla ilgili soruşturma sonuçlandı
GİRİŞ 08.03.2013 18:38 GÜNCELLEME 09.03.2013 12:30
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Rekabet Kurulu, Türkiye'de faaliyet gösteren 12 banka hakkındaki soruşturmada kararını verdi. Buna göre, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ''Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar'' maddesinin ihlal edildiği belirlendi.

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinden yapılan duyuruya göre, Türkiye'de faaliyet gösteren 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında anlaşma veya uyumlu eylem içerisinde bulunmak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma, kredi kartı ihraç eden bankaların kredi kartı alışveriş ve gecikme faizi oranlarını da kapsayacak şekilde faiz oranlarını anlaşarak belirlediği iddiaları üzerine, Kurul'un, mevduat, kredi ve kredi kartı olmak üzere tüm faiz oranlarının birlikte belirlenip belirlenmediği yönünde başlattığı ön araştırma sonucunda açılmıştı.

Duyuruda, şu bilgilere yer verildi:

''Soruşturma safhasında, soruşturulan 12 banka tarafından, mevduatta uygulanacak azami faiz oranlarının ve kredi faizinde yapılacak artışların birlikte belirlenip belirlenmediği, henüz ilan edilmemiş faiz oranı değişikliklerinin rakiplere bildirilmesi, rekabete duyarlı, geleceğe yönelik stratejik bilgilerin rakiplerle paylaşılması yoluyla fiyat koordinasyonu yapılıp yapılmadığı, kredi kartına ilişkin ücret ve komisyonlarda fiyat artışı konusunda uzlaşma yapılıp yapılmadığı, kamu sermayeli bankaların kamu mevduatı ihalelerinde danışıklı teklif verip vermediği incelendi.''

Rekabet Kurulu'nca dosyanın müzakeresi sonucunda, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesinin ihlal edildiğinin belirlendiği kaydedildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    Darısı Akaryakıt kartelının basına. Tüpraş ın önderliğinde bütün dağıtım şirketleri %20 lik bayi karında sabitliyorlar fiyatları - ne bir rekabet ne bir farklı fiyat uygulaması yok - ama rekabet kurumu buna göz yumuyor - sanki rekabet kurumu üyeleri koç un şirketlerinden seçilmiş gibi - ama durun bakayım hepsi koç tan gelmişler gerçekten - kim atadı onları oraya yahu hükümet mi koç mu - bu durumda onlarda koç ne istiyorsa öyle yapıyorlar - akaryakıttaki kartelin soygununa ses çıkarmıyorlar
    Cevapla
  • Mehmet Ziya 11 yıl önce Şikayet Et
    Adalet Yok!. Cezalar Şöyle: En çok: Net karın %1.5 En az Net Karın %0.3 Ayrıca ceza alan kurumlar arasında ziraat bankası da var. kmin kimi dolandırdığını siz düşünün artık. Adalet yok dememin sebebi ise şu: milleti dolandıran sıradan bir kişiyye acaba maaşının %1.5 kadarı ceza olarak verilse size gülünç gelmez miydi... bunlarınki de böyle işte üstelik bu dolandırıcıların karlarının %1.5'u bile 50 ile 230 milyon TL arasında değişiyor... bu adamların ne kadar güçlü olduklarını varın siz hesaplayın...
    Cevapla
  • Abdullah Genc 11 yıl önce Şikayet Et
    Ramazan Bey. Bankasya hesap işletim ücreti alıyor, 3 ayda 15 TL. Havadan para. Tüm paramı çektim bu sebeple. İnternet EFT/Havale de aynı şekilde ücretli. Hiçbir ücret almayan bildiğim tek banka Kuveyt Türk. Halkbankası da internetten EFT/Havale almıyor. İnsanlar ücret almayan bankalara yönelirse, diğer bankalar da frene basar.
    Cevapla
  • serkan demirel 11 yıl önce Şikayet Et
    Neden tek bir kişi tutuklanmadı. Bu ülkede 2 dilim baklava çalan çocuklara 2 yıl hapis verildiğini gördük zira top yekün halkı dolandıranlara bir gün bile hapis cezası verilmiyor bu tür haberler bizlerin adalete olan güvenini sarsıyor eğer adalet varsa bu ülke gerçekten hukuk devletiyse savcıların suç işleyenler hakkında gerekeni yapması gerekmez mi ?
    Cevapla
  • RAMAZAN 11 yıl önce Şikayet Et
    sayın aziz tekin bey..... bankasya neye göre üçkağıtçı ...ben 5 yıldır kullanıyorum çok memnunum...aidat yok hesap işlem ücreti yok..bir çok yerde geçiyor..yani insanları yanlış bilgilerle yönlendirmeyin lütfen...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle