Yüzde 7.5 getirili helal bono

Hazine'nin TL cinsi sukuk ihracına iki kat talep geldi. Satış tutarı 1.6 milyar TL olan ihraçta getiri yüzde 7.5 oldu.

Yüzde 7.5 getirili helal bono
Yüzde 7.5 getirili helal bono
GİRİŞ 03.10.2012 09:31 GÜNCELLEME 03.10.2012 09:45

Geçen ay 1.5 milyar dolarlık ihraçla sukuk (kira sertifikası) piyasasına adım atan Hazine dün de TL cinsi borçlanma için talepleri topladı. İhraca 3.2 milyar TL talep gelirken, satış tutarı 1.6 milyar TL olarak belirlendi. Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, sukuk ihracında getirinin 7.5 düzeyinde olacağını belirterek borçlanması planlanan miktarın iki katı talep gelmesini beklediklerini söyledi. Akyüz katılım bankalarının da yoğun bir talepte bulunduğunu belirterek, geniş yelpazede yatırım yapmak isteyenler olduğunu dile getirdi. 

İLK ÖDEME 2013'TE

İki yıl vadeli, altı ayda bir kira ödemeli kira sertifikaları, İMKB borçlanma araçları piyasasında işlem görecek. İlgili tahvil 3 Nisan 2013 ve 2 Ekim 2013, 2 Nisan 2014 tarihlerinde kira ödemesi gerçekleştirecek. Vade sonu olan 1 Ekim 2014'te hem kira sertifikası bedeli hem de kira ödemesi birlikte yapılacak. Kira sertifikaları, taşınmaz satış bedeli üzerinden altı ayda bir dönemsel olarak yüzde 3.70 kira getirisi elde edecek. Bankacılar, ihracın katılım bankaları için önemli bir özelliğinin Merkez Bankası ile yapılan açık piyasa işlemlerinde (APİ) TL cinsi sukuk tahvillerinin de kullanabilecek olmasını gösteriyor. Üst düzey bir bankacılık kaynağı, "Katılım bankaları APİ işlemlerine oldukça sınırlı bir şekilde katılabiliyor. TL sukuk TCMB'ye teminat olarak gösterilebilecek, yani katılım bankaları bu ihracın ardından APİ'de daha aktif olabilecekler" diye konuştu.

Dolar cinsi ihraca 8 kat talep gelmişti

Hazine geçen ay ilk kez gerçekleştirdiği dolar cinsi sukukla 1.5 milyar dolar borçlanma gerçekleştirmişti. Getiri yaklaşık yüzde 2.8 (MS+185 baz puan) ile benzer vadedeki eurobondlara paralel oluşmuş, ihraca 8 milyar doların üzerinde talep gelmişti.

KAYNAK: AA