Bankalara dava açacaklara ücret şoku!

Bankalarla yaşadıkları sorunları yargıya taşıyacak tüketicilerin yoluna bankalar taş koydu. Tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinin istedikleri arşiv ve dokümanları bankadan istemenin bedeli 120 TL'den başlıyor.

Bankalara dava açacaklara ücret şoku!
Bankalara dava açacaklara ücret şoku!
GİRİŞ 19.09.2012 15:47 GÜNCELLEME 19.09.2012 16:21
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bankalara savaş açan özellikle de kredi masraflarını bankalardan geri almak isteyen tüketicilerin sayısı gittikçe artınca banka sayıyı azaltmak için yıldırma politikasına başladı. Şikayetvar.com'a gelen şikayetlere göre bankalarla yaşadıkları sorunları yargıya taşıyacaklara bankalar ek bir ücret çıkardı.

Buna göre artık banka ile yaptığınız sözleşme ya da adınıza ait belge ve dokümanları banka arşivinden almanın bedeli 120 TL'den başlıyor. Hatta kimi bankalar tek bir belge için 63 TL alırken istenilen belge arttıkça arşiv ücreti de artıyor. İşte bu sorunu yaşayan tüketicilerin şikayetleri şöyle:

Yargı Yolunu Kapatmaya Çalışıyorlar!

"Bankadan 2008 yılında kullandığım bayram kredisinin dosya masrafları ve zorla yaptırılan sigorta ücretleri konusunda tüketici hakem heyetine başvuru yapmak üzere kredi ve sigorta ile ilgili imzaladığım belgeleri bankadan istedim. Banka bunun için arşiv ücreti adı altında tam 120 TL ücret istedi.

Tüketici mahkemesi ya da tüketici hakem heyetleri incelemek üzere belgeleri istediğinde yine aynı ücretler bu resmi kurumlardan alınıyor mu? Arka plandaki birçok hizmetler için staj öğrencilerini komik rakamlarla çalıştırmaktadırlar.

Arşiv ve dokümanlama, bankanın zaten görevi değil midir? Havale, eft, kredi, yatırım ve daha birçok bankacılık işleminde zaten kazanırken, bunların arşivinden tekrar ücret istenmesini doğru bulmuyorum.Tüketicinin yargı yolunu kapatmaya çalışıyorlar."

Her Belge İçin Ücret Katlanıyor

"Bankadan tüketici kredimin masraflarını ve erken kapama masraflarını gösteren ödeme dekontlarımı bir dilekçe yazıp istedim. Bankadan telefon ile geri dönüş yaptı.

Telefondaki kişi 'Dekontları bulmak için arşiv araştırması yapacaklarını ve bunun için her bir dekont başına 63 TL para keseceklerini aksi takdirde dekontları veremeyeceklerini' belirtti. Neden kendimize ait olan dekontları almak için birde üstüne para verelim."

Adını "Arşiv Ücreti" Koydu

"Kredi alırken banka tarafından kesilmiş olan masrafların dökümü ile bu tutarların iadesine ilişkin başvuru yaptığımda ekran görüntüsü, ekstre, döküm çıkartabilmemiz için arşiv ücreti almamız gerekiyor dendi.

Bankanın müşteri hizmetlerini aradım istenen bu paranın yasal dayanağı nedir diye sormak için ama her aramamda yaklaşık 12 şer dakika beklememe rağmen kimseye ulaşamadım."

Şikayetvar.com

YORUMLAR 4
  • İbrahim AVCI 11 yıl önce Şikayet Et
    bddk. t.c devleti bankalara bu paraları alamazsın yasal değil kanun çıkararak neden engellemiyor.her olayda bankalar bir çıkış yolu buluyor üstelik bu yolla para da kazanıyor.devlet isterse engeller ama öylle bir derdi yok dert vatandaşa daha çooooook paralar öderiz bankalara sosyal devlet bitiyor.devlet güçlünün yanında güç kimde ise kanunlarda onun yanında gerisi hikaye
    Cevapla
  • ninova 65 11 yıl önce Şikayet Et
    banka denetleme kurulu ne iş yapıyor ?. en fazla kazanç elde eden bankalara karşı tüketiciler neden ezdiriliyor. bu işe el atacak adaleti sağlayacak kimse yok mu? tüketici dernekleri meclisi neden aşındırmaz, gündem oluşturmaz anlamış değilim ? sayın vekillerimiz uyuma sıra sana da gelecek.
    Cevapla
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    devlet bankasıda aynı şeyi yapıyor. ziraat bankasına yazdığım ,iadeli mektupa telofonla cevap geldi... banka görevlisi ,nerdeyse 10-15 dakka davacı olmamam için dil döktü,beni caydırmaya çalıştı. bankanın belgeleri ,belge başına 30 tl ye verdiğini,boşuna masraf yapmamam gerektiğini,dava açsam da birşey elde edemeyeceğimi filan söyledi. yani müşterilerin deva açmasınını,hakem heyetine çıkmasını istemiyorlar.önlerine para engeli çıkarıyorlar. o halde bütün emeklileri konuyu,insan hakları mahkemesine götürmeye çağırıyorum. birkaç gün içinde bende ist- taksim de bulunan insan hakları mahkemesi veavukatlar barosuna giderek durumu konuşacağım. hakkımı yedirmeyeceğim.
    Cevapla
  • Yağız KURTOĞLU 11 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel. bankaları tebrik ediyorum. krediyi alırken eyvallah, kartı kullanırken -puanları harcarken iyi, sonra hakem heyetinden taraflı karar çıkart, paranı geri al. bunun adı sözünden ve anlaşmadan caymadır ve çok ayıptır.
    Cevapla