''Bank Asya'da 800 bin işlem silindi'' iddiası

Bank Asya'da muhasebe ve borç yapılandırma kayıtlarının bulunduğu 800 bin işlemin silindiği ortaya çıktı.

''Bank Asya'da 800 bin işlem silindi'' iddiası
''Bank Asya'da 800 bin işlem silindi'' iddiası
GİRİŞ 29.05.2015 11:31 GÜNCELLEME 29.05.2015 11:36
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Paralel Yapı'nın Bank Asya'da 800 bin işlemi kayıtlardan sildiği ve bazı borçları yeniden yapılandırdığı tespit edildi. Bankaya ulusal güvenlik incelemesi başlatılması planlanıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bilişim uzmanlarının Bank Asya'da yaptığı incelemelerde şok bir detay daha ortaya çıktı. 17 ve 25 Aralık darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlanınca yasadışı dinlemeleri Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve emniyette tek tek silen Paralel Yapı'nın aynı işlemi Bank Asya'da da gerçekleştirdiği anlaşıldı. Yapılan incelemelerde 17 Aralık'tan hemen sonra Bank Asya'da 800 bin işlemin silindiği tespit edildi. Muhasebe kayıtları silinirken, bazı borçların da yeniden yapılandırıldığı öğrenildi. 70'inci madde kapsamına alınmasının ardından bankaya 1 yıl süre verildiğini belirten uzmanlar, "Bu sürede bilançolarını düzeltip, kayıtları silmişler. Aynı dönemde bilişim uzmanları da bankada inceleme yaptı. O dönemde 800 bin-1 milyon arasında işlemin silindiği ortaya çıktı" dedi. Bilişim uzmanlarının konunun murakıplar tarafından incelenmesi talebinde bulunduğunu belirten uzmanlar, bazı dairelerin bu talebe olumlu yanıt vermediğini, işin üzerine gidenlere de baskı yapıldığını anlattı. Edinilen bilgilere göre, bu durumun üzerine gitmek isteyen bürokratlar kurumdaki Paralel Yapı'ya yakın isimler tarafından etkisiz hale getirildi.

ULUSAL GÜVENLİK İNCELEMESİ

Paralel Yapı'nın Kırmızı Kitap'a girmesinin ardından terör örgütü olarak nitelendirilen yapıda yer alan bazı isimlerin bu bankadaki hesaplarının incelenmesi planlanıyor. Uzmanlar, terör örgütü üyeleri ile bir bağ kurulması durumunda bankaya ulusal güvenlik nedeniyle el konulmasının mümkün olduğuna işaret ediyor.

BELGELER HÂLÂ TAMAMLANMADI

Yönetimi TMSF'ye geçen Bank Asya'nın ortaklarının da eksik belgeleri henüz tamamlayamadığı öğrenildi. Belge gönderenlerin de eksiklikleri bulunduğu ifade edildi. Ortakların Paralel medya organlarında avukatları aracılığıyla yaptıkları BDDK yönetimini hedef alan açıklamalarının da çalışanları yıldırma amaçlı olduğu belirtiliyor. BDDK yetkilileri, Bankacılık Kanunu kapsamında hareket ettiklerini ifade ederek, "Belgelerin tamamlanması, ilgili kurumlardan olumlu yanıt gelmesi durumunda gerekli işlemler yapılır. İmtiyazlı ortaklardan incelemesi tamamlanan, eksiklerini giderenler, sorunlu olmayanların hisseleri kendilerine iade edilir. Ancak henüz belgeler tamamlanmış değil" dedi. Geçtiğimiz günlerde BDDK'nın yeni Başkanı Mehmet Ali Akben de belgelerin tamamlanmadığını bildirmişti.

DAVALARLA BASKI YAPIYORLAR

Paralel Yapı, BDDK'nın çalışmalarını kilitlemek için milyonluk davalarla baskı yapmaya çalışıyor. Bu yapının üzerine giden kurul üyelerini sindirmek için milyonluk tazminat davalar açılıyor. Nitekim 94 ortağın her biri BDDK üyelerine tazminat ve alacak davası açacaklarına yönelik ihtarname gönderdi. Üstelik bu ihtarnameler kurumdaki iş adresine değil, bizzat ev adreslerine gönderilerek gözdağı verildi. Ortaklar, TMSF'ye geçen yönetimin geri verilmemesi durumunda tazminat davası açacaklarını ifade ediyor. İhtarname çekilenler arasında BDDK kurul üyeleri Olcay Turan, Muhiddin Gülal, İrfan Çevik, Haluk Tözüm ve BDDK Uygulama Dairesi Başkanlığı uzmanlarının bulunduğu bildiriliyor.

İŞLERİ YAVAŞLATAN GİDECEK

BDDK'nın yeni Başkanı Mehmet Ali Akben birlikte çalışacağı ekibi de yeniliyor. Kurulun çalışmalarını kilitleyenlere karşı mücadeleye öncelik veren Akben, Paralel Yapı'ya yönelik işlemi yavaşlatanlarla yollarını ayıracak. (Sabah)

YORUMLAR 5
  • mert mert 8 yıl önce Şikayet Et
    millet bu kurumun arkasinda siddetle destek cikmasi lazim. yoksa bunlar tehditleriyle bu kurumda adam birakmazlar.
    Cevapla
  • zombi avcısı 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu bankanın zombiden farkı yok! Ölmüş ama hala bazı virüsler ayakta tutmaya çalışıyor.
    Cevapla
  • Musa 8 yıl önce Şikayet Et
    Yaparlar.Bir şeker fabrikasına 50 milyon TL kredi vermişler.Kredi dönmeyince onun için tekrar kredi vermişler.Bir çok kredi yüzer kredi haline gelmiş ve bankayı batırmışlar.Yazık.
    Cevapla
  • Okur 8 yıl önce Şikayet Et
    Milletin parasını hortumlamışlar anlaşılan bu. Bunlarda utanma ve Allah korkusu yok bunu anladım. Okyanus ötesi millete büyük kumpas kurmuş.
    Cevapla
  • Mizan 8 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar yavuz hırsız misali. Gün döner devran döner bu ihanet bir gün biter. İhaneti yapanların soyu soluğu kesilir. Milletine ihanet edenleri tarih hatırlamaz.
    Cevapla