Dev bankadan Türkiye'ye kötü haber!

Bank Of America, ABD Merkez Bankası'nın beklenenden daha önce faiz artırımına gideceğini açıkladı. Bu durum Türkiye'yi olumsuz etkileyecek

Dev bankadan Türkiye'ye kötü haber!
Dev bankadan Türkiye'ye kötü haber!
GİRİŞ 12.09.2014 17:05 GÜNCELLEME 12.09.2014 17:09


Daha önce Federal Reserve tarafından faiz oranlarının Eylül 2015'te artırılacağı tahmininde bulunan Bank of America (BofA) son yaptığı açıklamayla bu tahminini öne çekerek Haziran 2015'e aldı. Böylelikle Bank of America faiz artışı konusunda Wall Street'te ortak görüş olan 2015 yılı ortasına biraz daha yaklaşmış oldu. The Wall Street Journal'ın haberine göre,  BofA ilk faiz artışından sonra artışların bir buçuk yıl boyunca her toplantıda devam edeceğini ve yüzde 4'lük bir seviyeye ulaşacağını tahmin ediyor.

Bankanın kararını değiştirmesinde ise ekonomik büyüme ve enflasyon verilerinin bankanın beklentilerinden daha iyi gelmesi etkili oldu. Varlık piyasaları da beklenenden düşük tahvil faizleriyle beraber büyümeye destek çıkarken, varlık fiyatlarının artışı ve bankacılık sisteminin yeniden etkin hale gelmesine de katkıda bulundu.

Son olarak ise Fed Başkanı Janet Yellen ve meslektaşlarının konu hakkında kullandığı dilin son dönemlerde gösterdiği değişime dikkat çekildi. Önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek toplantıda ise banka Fed'in faiz artışı konusunda kullandığı "uzunca bir süre" dilini değiştireceğini tahmin ediyor. Fakat banka Yellen'in basın toplantısında gerçekleştireceği konuşmada piyasaları şoka uğratacak bir şey söylemeyeceğini tahmin ediyor.