Fransa'dan ABD'ye bir uyarı daha!

Fransa, ABD'de tartışılan rekor cezanın kesilmesi halinde ilişkilerin etkileneceği uyarısında bulundu.

Fransa'dan ABD'ye bir uyarı daha!
Fransa'dan ABD'ye bir uyarı daha!
GİRİŞ 05.06.2014 14:54 GÜNCELLEME 05.06.2014 14:54


Fransa, ABD yargısının, ülkenin en büyük bankalarından BNP Paribas'ya 7,35 milyar avro ceza kesmesi halinde, ABD ve AB arasında yürütülen serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin bundan olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.

Bütçe Bakanı Michel Sapin, ceza gelmesi halinde, ABD ve AB arasında yürütülen serbest ticaret anlaşmasının olumsuz etkilenebileceğini bildirdi.

Yargının bağımsızlığına güvendiklerini vurgulayan Sapin, ''Biz birbirine güven duyan müttefikleriz, aramızdaki güven ilişkisinin de bozulmasını istemeyiz' dedi.

Cumhurbaşkanı François Hollande, konu ile ilgili ABD Başkanı Barack Obama'ya yazdığı mektupta yargının konuya 'daha makul yaklaşmasını istemiş ve olası para cezasının orantısız olduğu görüşünü ifade etmişti.

ABD basını hafta içinde, İran, Sudan ve Küba gibi ülkelere uygulanan yaptırımların ihlal edildiği gerekçesiyle ABD yargısının Fransız bankasından 7,35 milyar avro talepte bulunacağını duyurmuştu.

Yargının, para cezası dışında ihmali olduğu gerekçesiyle Fransız bankasının üst düzey 10 yöneticisinin de istifasını istediği belirtilmişti.

ABD Adalet Bakanlığı'nın soruşturması sonucunda BNP'nin ABD'deki lisansını kaybetme riski bulunuyor. ABD, son yıllarda yaptırım ve ekonomik müeyyide uygulanan ülkelere yapılan para gönderimleri üzerine kapsamlı soruşturmalar başlatmıştı.

Bu soruşturmalar kapsamında, BNP Paribas'ın 2002-2009 yıllarındaki finansal hareketlerinde ambargo kurallarını ihlal edip etmediği inceleniyordu. Söz konusu haberlerin çıkmasının BNP Paribas hisseleri borsada değer kaybetmişti.

KAYNAK: AA