Kredi kartları Arefe gününde bayram yaptı

Arife günü 1,35 milyar TL tutarında 12,9 milyon adet kartlı ödeme işlemi yapıldı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, ramazan öncesi, ramazan ayı ve Ramazan Bayramı'nda kartlı ödemelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kredi kartları Arefe gününde bayram yaptı
Kredi kartları Arefe gününde bayram yaptı
GİRİŞ 18.08.2013 12:56 GÜNCELLEME 18.08.2013 12:56

Ramazan öncesine göre kartlı ödemelerde bir miktar azalma olduğuna dikkati çeken Canko, "Arife günü, kartlı ödemeler ramazan öncesine göre yükselirken bayramda ise beklendiği gibi bir düşüş yaşandı" dedi.

Arife günü en yüksek seviyeye ulaşan kartlı ödemelerin, bayramda düşük seviyede kaldığını söyleyen Canko, şunları kaydetti:

"Ramazanda günlük ortalama 9 milyon adet kartlı ödeme gerçekleşmişti. Arife günü bu rakam 13 milyona kadar yükseldi. Bayram süresince ise günlük ortalama 6 milyon adet ödeme gerçekleşti. Bu verilerle ilgili şu tespiti iyi yapmamız lazım. Bayramlar her sene 10 gün geriye geldiği için farklı dönemlerde farklı düzeyde kart kullanımı oluyor. Örneğin yaz dönemi kart kullanımı düşerken okullar açıldığında artıyor. Kart kullanımı da yalnızca ramazandan değil o dönemde yaşanan tüm diğer olaylardan etkileniyor."

Canko, sektör bazlı kartlı ödemelerin dağılımı incelendiğinde, başlıca sektörlerde düşüş yaşandığını ve konaklama ödemelerinin bayramda arttığını ifade etti. Market harcamalarında ramazan ayında günlük 2,5 milyon adet, arife gününde 3,8 milyon adet ve bayramda ise 1,7 milyon adet kullanım olduğunu belirten Canko, giyim, akaryakıt ve konaklama sektöründeki durumu şöyle anlattı:

"Giyim sektöründe ramazanda günlük 900 bin adet, arife günü 2,4 milyon adet ve bayramda 600 bin adet; akaryakıt sektöründe ramazan ayında 900 bin adet, arife günü 1,4 milyon adet ve bayramda 1 milyon adet; konaklama sektöründe ise ramazan ayında 53 bin adet, arife güne 58 bin adet ve bayramda 64 bin adet işlem gerçekleşti. Konaklama sektöründe diğer sektörlere göre bayramdaki günlük ortalama artışın en önemli sebebi bayramın hafta sonu tatiliyle birleştirilmesi oldu."

Ramazanda alışveriş internete kaydı

İnternetten kartlı ödeme işlemlerine de dikkati çeken Canko, "İnternetten kartlı ödemelerde işlem yoğunluğunun en yüksek olduğu dönem ramazan ayı oldu." dedi.

Canko, ramazan öncesinde internetten kartlı ödeme adedinin günlük 468 bin adet olduğunu belirterek, "Ramazan ayında internetten ödeme yaklaşık yüzde 22 oranında artarak günlük 568 bin adede yükseldi. Aynı dönemde internet üzerinden yapılan Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerini dikkate almadığımızda dahi bu artış dikkati çekiyor. Öte yandan arife gününde internetten alışveriş yavaşlayarak 482 bin adede, bayram döneminde ise internetten uzak tatilde olduğumuz için günde 226 bine kadar geriledi" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL