Adabank'ın Kuveytli talibi yeniden hazırlanıyor

Daha önce Adabank'a talip olan ancak onay alamayan Kuveytli The International Investor Grubu, birkaç Kuveytli bankayı da yanına alarak yeniden talip olacak.

Adabank'ın Kuveytli talibi yeniden hazırlanıyor
Adabank'ın Kuveytli talibi yeniden hazırlanıyor
GİRİŞ 11.07.2013 08:05 GÜNCELLEME 11.07.2013 08:33

Hükümetin katılım bankacılığı alanında yeni girişlere sıcak bakması Körfez'den yeni yatırımcıları Türkiye'ye çekecek. 7 yıl önce Adabank'a talip olan Kuveytli TII grubu bu kez de yine Kuveyt'ten Warba Bank ile sektöre giriş planları yapıyor.

Global piyasalardaki çalkantıya rağmen Türk bankacılık sektörüne hem Doğu'dan hem Batı'dan büyük finans kuruluşlarının iştahı devam ediyor. Ekonomi yönetiminin faizsiz bankacılık alanında da yeni lisanslara yeşil ışık yakması özellikle son aylarda Körfez bölgesindeki yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini artırdı. İlk defa 2006 yılında Adabank'a talip olan Kuveyt merkezli The International Investor (TII) CEO'su Adnan Al Bahar bu sefer tek başına değil konsorsiyum olarak Türk bankacılık sektörüne giriş planları yapıyor. Edinilen bilgiye göre, bu konsorsiyumun içerisinde Kuveyt bankacılık sektöründe 5. sırada yer alan Warba Bank da bulunuyor.

2009 yılında 358 milyon dolar sermaye ile kurulan Warba Bank'ın yüzde 24'ü devlete, yüzde 76'sı Kuveyt halkına ait. Konsorsiyumun başını çeken TII ise 21 yıllık bir grup.

İKİNCİ KEZ TALİP

Sözkonusu grup ilk girişimini 2006 yılında yapmış ve 45.1 milyon TL ile TMSF yönetimindeki Adabank'ı satın almıştı. Ancak grup daha sonra mali yetersizlik gerekçesiyle BDDK'dan veto yemişti. Adabank'ı alarak faizsiz bankacılık yapmak isteyen Al Bahar aynı zamanda 1988 yılında kurulan Kuveyt Türk'ün ilk genel müdürü. 7 yıl aradan sonra tekrar grubun Türkiye iştahı artarken, bu sefer Adabank ihalesinin yanı sıra sıfırdan banka kurma konusundaki seçenekleri de gözden geçirdiği öğrenildi.

5-6 BANKANIN GÖZÜ TÜRKİYE'DE

Deloitte Türkiye'nin Finansal Hizmetler ortağı Hasan Kılıc, doğulu-batılı 5-6 bankanın gözünün hala Türkiye'de olduğunu ifade etti. Türkiye'de şirketlerin işlerinin hiç azalmayacağına dikkat çeken Kılıç, "Batı ülkelerinde buradaki gibi projeler yok. Bu işler olduğu sürece yabancının iştahı hem mevcut olacak" diye konuştu.

ALMANLAR CARİ AÇIK YÜZÜNDEN BANKA ALMAKTAN VAZGEÇTİ

Gezi Parkı eylemlerinin yabancı yatırımcıları olumsuz etkilemediğini söyleyen Deloitte Türkiye'nin Finansal Hizmetler ortağı Yücel Ersöz, Türkiye'de yapısal sorunların daha önemli olduğunu ve cari açık ile dolar kurunun performansının yabancı yatırımcılar için daha kritik hale geldiğini ifade etti. Ersöz, "Hatta geçtiğimiz dönemde Frankfurt'un en büyük bankalarından birisi ile görüşmeler yaptık. Türkiye'de banka almak için Pazar araştırmaları yapan söz konusu bankanın yönetim kurulu başkanı bize ilk olarak cari açık ile ilgili kalıcı bir çözüm olup olmayacağını sormuştu. Zaten daha sonra bir satın alma da olmadı" ifadelerini kullandı.

ÇIKIŞ BEKLİYORUZ

Deloitte Türkiye Finansal Hizmetler Endüstri Lideri Hasan Kılıç ise Türkiye'de eylül ayına kadar hisse ve tahvil piyasasından 4-5 milyar dolarlık bir çıkış olacağını söyledi.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL