Ergün'den Ergene nehri için 'temizlenmeli' sözü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ergene havzasının artık bölgeye bir cazibe katması gerektiğini, Ergene nehrini, sanayi tesislerinin içinden akan temiz bir yapıya dönüştürebileceklerini bildirdi.

Ergün'den Ergene nehri için 'temizlenmeli' sözü
Ergün'den Ergene nehri için 'temizlenmeli' sözü
GİRİŞ 01.03.2013 21:05 GÜNCELLEME 01.03.2013 21:05

Ergün, Tekirdağ'da bir otelde düzenlenen ''Ergene Temiz Aksın Islah Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve İşbirliği Toplantısı''nda, sanayici ve iş adamlarıyla  bir araya geldi.

Bakan Ergün, Islah OSB'lerin kendilerine Tekirdağ ve Trakya'yı yeniden planlama imkanını verdiğini belirterek, birkaç yıl içinde Islah OSB'lerin dünyanın parmakla göstereceği yerler haline geleceğini söyledi.

Ergene havzasının artık örnek bir yer haline getirilmesi gerektiğini anlatan  Ergün, ''Ergene havzasının artık bölgeye bir cazibe katması lazım. Ergene nehrini, sanayi tesislerinin içinden akan temiz bir yapıya dönüştürebiliriz'' diye konuştu.

Türkiye sanayisinin günümüzde orta teknolojiyi yüzde 60-65 seviyelerinde kullandığını ifade eden Ergün, Türkiye'nin 10 yıl önce yüzde 70'lik bir oranla düşük teknolojiyi kullandığını vurguladı.

''Islah OSB'lere her türlü katkıyı vereceğiz''-

Bakan Ergün, Islah OSB'lerin altyapılarının oluşturulması noktasında her türlü katkıyı sağlayacaklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Türkiye, hedefleri olan bir ülke. Biz bir sanayi ülkesiyiz. Bunun için sanayi bölgelerinin altyapısını yeniden kurguladık. Islah OSB'lerdeki arıtma tesisleri, enerji ve diğer ihtiyaçların karşılanmasında, kredilendirme başta olmak üzere her türlü katkıyı vermeye hazırız. Yeter ki sanayicimiz dürüst olsun, üretim yapsın.''

Ergün, yeni dönemde sanayi bölgelerinde kurulan endüstri meslek liselerine özel statü sağladıklarını ifade ederek, OSB'lere istediği bölümden eleman alma yetkisi verdiklerini söyledi.

Bakan Ergün, ''Öğrenci başına 5 bin TL nakit destek verilmesi konusunda proje başlattık. Bunlar meyvelerini verecek. Meslek liselerinin önünü kapatmaya gerek yok. Öğrenciler istediği bölüme gidebilir. İstemeyen sanayide çalışır'' dedi.

Sanayicilere bir kolaylık daha getirdiklerini anlatan Ergün, sanayicilerin OSB içinde yer satın almalarının yanında, OSB'den yer de kiralayabilmeleri için yasal düzenlemeye gideceklerini dile getirdi.

Ergün'ün konuşmasının ardından Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, ''Islah OSB'ler ve Tekirdağ uygulamaları'' konusunda bir sunum yaptı.

Ergün, basın mensuplarıyla bir araya geldi-

Ergün, sanayicilerle toplantısının ardından Tekirdağ'da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, Tekirdağ'da bugün kendi alanlarıyla ilgili konular üzerinde görüşmeler yaptıklarını ifade ederek, ancak Tekirdağ'ın yalnız sanayi şehri olarak düşünülmemesi gerektiğini bildirdi.

Ergün, şöyle konuştu:

''Tekirdağ, sanayinin yanında turizm, tarım ve hayvancılık potansiyeli yüksek olan bir il. Her sanayinin Tekirdağ'da olmasına gerek yok. Bu konuda seçici olmalıyız. Bizim yüksek teknolojide tesisler yapmamız gerek. Bu da bölgenin kalitesini artıracak.''

''İstanbul, sorunlarını kendi aşar''-

Bakan Ergün, bir gazetecinin ''Tekirdağ'ın İstanbul'un sanayisini de barındıracağı'' şeklindeki ifadesi üzerine, şöyle konuştu:

''İstanbul, sorunlarını kendi aşar. Tekirdağ'da bir plan var. Nerede sanayi, nerede tarım yapılacağı belirlendi. Tekirdağ'da her isteyen istediği gibi yatırım yapamayacak. İstanbul'un Dudullu ve İkitelli'deki sanayilerinin Tekirdağ'a geleceği şeklinde bir durum söz konusu değil.''

Ergün, Tekirdağ Sanayi Odası'nın kurulması çalışmalarının başlatıldığını öğrendiğini belirterek, bu sürece destek vereceğini kaydetti.

Toplantıya, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Ziyaeddin Akbulut ile Özlem Yemişçi de katıldı.

Ergün, toplantının ardından Namık Kemal Üniversitesi'ne giderek, Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek ile bir araya geldi.

Şimşek'ten üniversite hakkında bilgi alan Ergün, daha sonra İstanbul'a hareket etti.

KAYNAK: AA