"Türk makarnasının İtalya’yı geride bırakmasına az kaldı"

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Beşler Makarna Genel Müdürü Kemal Çakmak, sektör olarak yıl sonunda üretim kapasitesinin 2 milyon tona ulaşmasını beklediklerini söyledi.

"Türk makarnasının İtalya’yı geride bırakmasına az kaldı"
"Türk makarnasının İtalya’yı geride bırakmasına az kaldı"
GİRİŞ 30.08.2012 15:00 GÜNCELLEME 30.08.2012 15:00

Çakmak, ihracat payını da önümüzde 3 -5 yıl içerisinde bir milyon tona çıkararak İtalya’yı geride bırakmayı amaçladıklarını ifade etti.

TMSD’nin aylık olağan yönetim kurulu toplantısı Gaziantep’te gerçekleştirildi. Beşler Makarna'nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, dünyada gıda ürünlerinin genel seyri ve olası handikaplar, küresel pazarda buğdayın durumu, sektörel tanıtımların artırılması ve ihracat hedeflerine ulaşmada izlenecek yol haritaları gibi konular ele alındı.

Toplantıya ev sahipliği yapan TMSD Yönetim Kurulu Üyesi ve Beşler Makarna Genel Müdürü Kemal Çakmak, 2011'de 400 bin ton ihracat gerçekleştirdiklerini ve 2012 yılında ilk sekiz aylık verilere göre yüzde 25'lik artışla 500 bin ton hedefini yakalayacaklarını söyledi. Çakmak, sektör olarak yıl sonu itibarıyla üretim kapasitesinin 2 milyon tona ulaşmasını beklediklerini ve ihracat payını önümüzdeki 3 -5 yıl içerisinde bir milyon tona çıkararak İtalya'yı geride bırakmayı amaçladıklarını belirtti. Çakmak, Makarna Tanıtım Grubu'nun ve Ekonomi Bakanlığı'nın destek projelerinin hayata geçmesiyle beraber bir milyon ton hedefine ulaşılacağını umduklarını dile getirdi. Çakmak, "Türk makarna sanayicileri olarak, 140'a yakın ülkeye ihracat gerçekleştirmekteyiz. Oysa lider konumda bulunan İtalya, Avrupa Birliği olmasa sadece 40-50 ülkeyle sınırlı bir ihracat gerçekleştiriyor. Bizim dünyada liderliği elde edebilmemizde devlet destekleri ve teşvikler bu açıdan büyük anlam taşıyor." şeklinde konuştu.

“KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YILLIK MAKARNA TÜKETİM MİKTARINI 10 KİLOGRAMA ÇIKARACAĞIZ”

Kemal Çakmak, bir diğer önemli hedeflerinin, Türkiye'de halen 6 kilogram seviyesinde olan kişi başına düşen yıllık makarna tüketim miktarının 10 kilogram seviyesine çıkarılması olduğunu ve bu doğrultuda sektörel tanıtımlara hız vereceklerini vurguladı.
Dünya genelinde kuraklığa bağlı olarak gıdada yaşanmakta olan sıkıntının herkes tarafından bilindiğini kaydeden Çakmak, Türkiye için bu durumun şu anda spekülasyona açık bir halde olmadığını belirtti.

Çakmak, mevcut buğday stoklarının ve uygulanacak dengeli fiyat politikalarının sektörün yaşanan küresel krizden etkilenmemesini sağlayacağını düşündüklerini kaydetti. Geçtiğimiz günlerde TMO Genel Müdürü ile bir görüşme yaptıklarını anlatan Kemal Çakmak, sözlerine şöyle devam etti: "Yaptığımız görüşmede TMO'nun elinde halen 430 bin ton buğday olduğu ve piyasanın aşırı yükselmesi durumunda müdahale yapılarak denge sağlanacağı, her ay DİİB kapsamında 50 bin ton buğday verileceği bilgisini edindik. Ayrıca sektörümüz şu anda yurt dışından 200 bin ton sert buğday ithal etmiş olup ihtiyaca göre ithalata devam edilmesi yönünde çalışmalar sürmektedir." Çakmak, sektörün elinde bir milyon tonluk ithalat hakkı belgesi bulunduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: CİHAN