'Kuru-pilav' sevenleri üzecek haber

Türkiye'de kuru fasulye üretiminin yüzde 15'ini karşılayan Konya'nın Çumra ilçesinde, bu yıl ekim alanlarında yaşanan yüzde 50 civarındaki azalmanın, kuru fasulyenin fiyatında önemli artışlara neden olabileceği belirtildi.

'Kuru-pilav' sevenleri üzecek haber
'Kuru-pilav' sevenleri üzecek haber
GİRİŞ 17.08.2012 12:21 GÜNCELLEME 17.08.2012 12:21

Çumra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Üzeyir Arık, yaptığı açıklamada, bu yıl ilçede 45-50 bin dekar alanda kuru fasulye ekimi yapıldığını söyledi.

Kuru fasulyenin kavun ile beraber Çumra'nın en önemli markası olduğunu ifade eden Arık, ilçede kuru fasulye hasadının başladığını ve eylül sonuna kadar devam edeceğini dile getirdi.

Piyasada oluşan düşük fiyatın yanı sıra alternatif ürünlere yöneliş nedeniyle bu yıl kuru fasulye ekim alanlarında yüzde 50 civarında azalma yaşandığını vurgulayan Arık, şunları kaydetti:

''Kuru fasulye üretimine alternatif olarak yağlık ayçiçeği, silajlık ve danelik mısır üretimi artış gösterdi. Çiftçiler, kuru fasulyedeki hastalık riski, işçi teminindeki güçlük, hasat mevsiminin yağışlı döneme kalması gibi riskli durumları da düşünerek ekimden uzaklaştı. Geçen yıl yaklaşık 90 bin dekar alanda yapılan kuru fasulye üretimi bu yıl 45-50 bin dekara düştü. Bu rakam Türkiye'nin üretiminin yüzde 15'ini karşılayan bir yer için çok önemli.''

Üretimdeki düşüş fiyatı etkileyecek

Üretimdeki düşüşün kuru fasulyenin fiyatında önemli miktarda artışa neden olabileceğini anlatan Arık, ''Üretimdeki düşüşe bağlı olarak geçen yıl kilogramda 2 lirayı bulan üretici fiyatı bu yıl 2,5-3 lirayı bulabilir. Tüketici kuru fasulyeyi bu yıl biraz pahalıya tüketecek gibi'' dedi.

Arık, kuru fasulye üretiminin desteklenmesi için tarımsal üretici birliğinin kurulması gerektiğini dile getirdi.

Kurulacak birlik ve alınacak diğer önlemlerle fiyat istikrarının sağlanabileceğini vurgulayan Arık, istikrar olmaması nedeniyle vatandaşların alternatif ürünlere yönelişinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA