Cevahir Holding'ten Makedonya'ya büyük yatırım

Cevahir Holding tarafından Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yaptırılan 42 katlı dört binanın temeli törenle atıldı.

Cevahir Holding'ten Makedonya'ya büyük yatırım
Cevahir Holding'ten Makedonya'ya büyük yatırım
GİRİŞ 16.07.2012 20:59 GÜNCELLEME 16.07.2012 20:59

Üsküp'ün Aerodrom semtinde düzenlenen törene, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Başbakan Nikola Gruevski, Başbakan Yardımcısı Vladimir Peşevski, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir ve çok sayıda milletvekili, belediye başkanı ve değişik ülkelerin büyükelçileri katıldı.

Törende konuşan Gruevski, Türkiye ile Makedonya'nın çok ender görülen bir dostluk ve müttefiklik ilişkisine sahip olduğunu ifade ederek, ''Bu, toplumsal hayatımızın her döneminde mevcut. Bizim dostluğumuzun en önemli göstergelerinden biri de son yıllarda büyük bir gelişim içerisinde olan ekonomik ilişkilerimizdir. Bu gelişimin başrolünde her iki ülkenin özel sektörü bulunuyor'' dedi.

Dış yatırımların artması için önemli adımlar attıklarını ve bunların arasında vergilerin ve inşaat izinleri için gerekli prosedürlerin azaltılması, sembolik fiyata fabrika arazilerinin kiralanmasının bulunduğunu dile getiren Gruevski, şunları söyledi:

''Üsküp'teki havaalanını inşa eden TAV şirketinin yanı sıra Avrupa Göz Hastanesi, Ulak Ambalaj ve Halkbank'ın Makedonya'ya girmesinin ardından bu yatırımlara Cevahir Holding de katıldı. Bu da Türk işadamlarının Makedonya'daki yatırım olanaklarının farkında olduğunun göstergesidir. Türk yatırımcılar dışında burada İngiltere, Almanya, Rusya, ABD, İtalya ve diğer ülkelerden yatırımcılar da var. Çok büyük bir ilgi gördüğümüzü söyleyebilirim.''

Gruevski, temeli atılan projenin şehrin güzelliğine güzellik katacağı gibi bellirli sayıda turisti de ülkeye çekeceğini, Üsküp'ün yeni bir sermaye yatırımı ve geleneksel değerler döneminin sembolüne kavuşacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Büyük bir projenin temellerini atıyoruz. Makedonya Radyo Televizyonu'nun taşıdığı 'en yüksek bina' sıfatı bu sefer bu gökdelenlere geçecek. Yeni binalarda bin 300 daire olacağı gibi, birçok iş yerine de ev sahipliği yapacak. Burada 5 bin kişinin yaşayacağı gibi günde 2-3 bin arası ziyaretçisi de olacak. Bu da nüfus açısından Makedonya;nın küçük belediyelerine eşdeğer.''

Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cevahir de projenin 280 bin metrekare kapalı inşaat, 42 katlı bloklar, 130 metre yükseklikte dört blok ve 24 bin metrekarelik çarşının yanı sıra 3 bin 500 araçlık otoparkı içerdiğini ve yaklaşık 300 milyon avroluk yatırım gerektireceğini belirtti.

Söz konusu projenin Makedonya'da inşaat alanında gerçekleştirilen en büyük yatırım olacağına dikkati çeken Cevahir, desteklerinden dolayı Makedonya Başbakanı Gruevski ve diğer yetkililere teşekkür etti.

KAYNAK: AA