Ramazan'da ucuzluk var ancak...

Ramazan'da gıda fiyatlarında artış beklenmiyor. Ramazan fırsatçıları zam yapmazsa sebze- meyve fiyatlarında yüzde 15, bakliyatta ise yüzde 20'lere varan düşüş bile yaşanabilir.

Ramazan'da ucuzluk var ancak...
Ramazan'da ucuzluk var ancak...
GİRİŞ 10.07.2012 16:22 GÜNCELLEME 10.07.2012 16:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kaan Zenginli'nin haberi

Ramazan ayının yaklaşması ile gündeme gelen meyve-sebze ve bakliyat fiyatlarında bu yıl artış beklenmiyor. Bakliyatta rekoltenin yüksek oluşu ve Ramazan'ın hasat dönemine denk gelmesi fiyatlarda yüzde 20'lere varan indirime neden olurken, meyve-sebze fiyatlarında da üretim bolluğu nedeniyle yüzde 10-15 düşüş bekleniyor. Karadeniz'de yaşanan fazla yağış ve sel felaketleri bazı sebze fiyatlarında az da olsa artışa neden olurken, piyasanın geneline bakıldığında fiyatlarda geçen yıla göre düşüş beklentisi hakim. Öte yandan üretici ürünlerde fiyat düşüşü beklemelerken her Ramazan'da ortaya çıkan fırsatçılar konusunda da uyarıda bulunuyorlar.

Bakliyatta rekolte iyi, fiyat düşecek

İstanbul Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği (İMESKON) Başkanı Burhan Er, bu Ramazan meyve ve sebze fiyatlarında ürün bolluğu nedeniyle düşüş yaşanacağını ancak Ramazan fırsatçılarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Karadeniz'de yaşanan sel felaketlerine dikkat çeken Er şöyle konuştu: "Bu yıl sebze de meyve de bol. Fiyatlarda geçen yıla göre düşüş bekliyoruz. Ancak Karadeniz bölgesinde yaşanan yüksek yağışlar ve sel felaketleri belli sebze ürünlerini olumsuz etkiledi. Özellikle Samsun, Amasya ve Tokat bizim en fazla ürün çıkardığımız iller.

Samsun Çarşamba ve Bafra'da üretici sel sebebiyle ürün toplayamadı. Biber, patlıcan ve fasulye fiyatlarındabir miktar artış yaşanabilir." Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise bakliyatta bu yıl rekoltenin geçen yıla oranla çok daha iyi durumda olduğunu ve fiyatların genel olarak yüzde 20 civarında düşeceğini söyledi. Mehmet Reis, piyasa fiyat ve beklentileriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Kırmızı mercimekte fiyat 1.7 TL kadar geriledi. Yeşil mercimek 2.4 TL civarında seyrediyor. Buğdayda görülen bazı hastalıklar nedeniyle rekolte geçen yıla göre biraz daha düşük ancak bu durum fiyatların yükselmesine sebep değil, aksine geçen yıldan devirle birlikte rekoltemiz iyi gözüküyor ve buğday fiyatında da yüzde 10-15'lik düşüş var. Pirinç ise talebi karşılayabilecek düzeyde.

Eylül başı gibi rekolteyi göreceğiz ancak beklentiler olumlu yönde. Geçen yıl 2.20 TL olan Osmancık pirinci bu yıl 2 TL'ye düşecektir. Nohut geçen yıl antraknoz hastalığı nedeniyle 4 TL'ye kadar çıkmıştı. Bu yıl ise fiyat 3.5-3.6 TL seviyesine düştü. Yalnızca kuru fasulye de bir fiyat artışı bekleniyor. Geçen yıl 2.7 TL olan kuru fasulye bu sene 3.5 TL civarında satılacaktır. Bunun sebebi ise yerli ürün azlığı sebebiyle Çin ve Kırgız fasulyesi ithal etmemiz ve dış piyasadaki fiyat artışının yerli ürün fiyatlarını da etkilemesi."

Et fiyatları aynı seyrini korur

Ramazan öncesi et fiyatlarında bir artış beklenmediğini söyleyen Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, piyasada yeterli düzeyde hayvan ve et bulunduğunu kaydetti. Her yıl olduğu gibi Ramazan'ın ilk haftası psikolojik olarak et fiyatlarında az da olsa bir artış yaşanacağını ancak ikinci hafta bunun dengeleneceğini söyleyen Yücesan "Mahalle kasapları diye bildiğimiz küçük kasaplar talebe bağlı olarak fiyatlarda bir artışa gidebilir. Bu her yıl yaşanan bir durum ancak çok uzun sürmüyor. Bir hafta sonra eski seyrine döneceğini düşünüyoruz. Yeterli miktarda canlı hayvan ve et stokları mevcut" dedi.

Hurma fiyatları 8 ile 28 TL arasında

Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi hurmalar da tezgahlarda yerini aldı. Fiyatlarının cinsine ve kalitesine göre değiştiği hurmalar 8 ila 28 TL arasında satılıyor. Satışlarda henüz bir hareket olmadığını belirten yetkililer, Ramazan'ın son haftası yoğunluk olacağını belirtiyor. Yetkililer fiyatlar ve piyasa ile ilgili şu bilgileri veriyor: "Şu an için 8 liraya yenebilecek kalitede hurmalarımız bulunuyor ve 28 liraya kadar fiyatlarımız çıkıyor. Cinsine ve kalitesine göre fiyatlar değişiyor. Bunlardan Bağdat Hurması'nın kilosu 8 lira, Medine Hurması 24 lira, Tunus Hurması 12 lira ve Kudüs Hurması 18-28 lira arasında satılıyor. Cinsine göre fiyatı değişiyor. Her bütçeye her keseye uygun hurmalarımız bulunmaktadır"

Nohut bu yıl zirve yaptı

Ürün Fiyat (kilo)

K.Fasulye           3.5
Pirinç              2-2.5
Nohut              3.5-4
K. Mercimek   1.7-2
Y. mercimek      2.4
Bulgur                1.4
Patates          0.6-1
Domates        1-1.5
Biber Sivri        1.6
Patlıcan         1.5-2
Salatalık           1.5
Karpuz          0.8-1
Kiraz             1.5-3
Üzüm                2-3

STAR GAZETESİ

YORUMLAR 1
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    ne diyelim . acaba vede inşallah inşallah
    Cevapla