Türkiye'nin Doğusu da markalaşıyor

Yeni Teşvik Yasası'ne göre en fazla sübvansiyon alacak bölge olan 6'ncı bölgede bulunan illerin marka tescil sayısı, ilk 4 aylık dönemde 233'e ulaştı.

Türkiye'nin Doğusu da markalaşıyor
Türkiye'nin Doğusu da markalaşıyor
GİRİŞ 30.05.2012 13:00 GÜNCELLEME 30.05.2012 13:00

Yeni Teşvik Paketi'nde 6'ncı bölgede yer alan Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'dan oluşan 15 ilde, Türk Patent Enstitüsü'nün verilerine göre 2010 yılında 400 olan toplam marka tescili, geçen yıl yüzde 41 artarak 564'e ulaştı. Bu yılın ilk 4 ayındaki tescil sayısı ise geçtiğimiz yıl genelinde yapılan tescil toplamının yüzde 41'ine ulaştı.

Teşvik Paketi'nde 6'ncı bölgede yer alan şehirlerin lideri, 147 tescil sayısıyla Şanlıurfa oldu. Şanlıurfa'yı 116 tescil ile Diyarbakır ve 93 ile Mardin izledi.

Bu yılın ilk 4 ayında da sıralama değişmedi. Şanlıurfa 61, Diyarbakır 49, Mardin ise 35 marka tescili gerçekleştirdi.

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın, markalar kenti olma yolunda önemli adımlar attığını belirterek, ''Şanlıurfa isotu Kahramanmaraş'a, fıstığını ise Gaziantep'e kaptırdı. Şanlıurfalı artık markalaşmanın değerini anladı. Son dönemde Şanlıurfa'da markalaşmaya çok önem veriliyor. Şanlıurfa halkı bundan sonra kesinlikle emeğini kimseye kaptırmayacaktır'' dedi.

Şanlıurfa'nın yeni teşvik paketinde 6'ncı bölgede yer almasının hem kendisini hem de Şanlıurfa halkını sevindirdiğini ifade eden Kaya, ''Teşviklerle birlikte şehrimizde büyük oranda istihdam sorunu da çözülecek. Şanlıurfa'ya olan ilgi bizi memnun ediyor. Şu anda 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yer bulunamıyor. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'le birlikte 3. Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalara başladık'' diye konuştu.

Diyarbakır gelecekten umutlu

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl ise, Diyarbakır halkının azimli ve çalışkan bir yapısı olduğunu, Diyarbakır'ın artık kendi markasını üretmeye başladığını söyledi.

Yeni teşvik paketinden umutlu olduklarını ifade eden Akyıl, bölgedeki tahıl, bakliyat ve pamuk üretimine dikkati çekerek, ''İstikrar ve huzur ortamı olduktan sonra, Diyarbakır halkı gayreti ile her şeyin üstesinden gelecektir'' dedi.

Mardin

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Çetin Sasa ise Mardin'de marka tescilinin artarak devam edeceğini belirterek, ''TOBB'un önderliğinde çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.

Sasa, marka tescilinde bölgeye nazaran iyi bir noktada olmalarını değerlendirirken, ''2008 yılında gerçekleştirdiğimiz Mardin Gıda Sektörünü Geliştirme Projesi, firmalarımızı bilinçlendirmeye yönelikti, şimdi bunun işe yaradığını görüyoruz'' dedi.

Marka kenti İstanbul

Türk Patent Enstitüsü'nün verilerine göre 2011 yılında Türkiye'de toplam 35 bin 858 marka tescil edildi. Türkiye'nin marka tescil şampiyonu 18 bin 532 ile İstanbul olurken, İstanbul'u 2 bin 782 tescili ile Ankara, 2 bin 146 marka tescili ile de İzmir izledi.

Geçtiğimiz yıl ekonomiye en az marka kazandıran iller ise 2'şer marka tesciliyle Bayburt ve Tunceli oldu. Bu illerin geçtiğimiz 4 ay boyunca Türk Patent Enstitüsü'ne kayıtlı tescil edilmiş markası ise bulunmuyor.

KAYNAK: AA