K.Irak'ta Türk firmalarıyla kimse yarışamaz'

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, bölgede, inşaat sektöründe hiçbir şirketin Türk firmalarıyla yarışa giremeyeceğini söyledi.

K.Irak'ta Türk firmalarıyla kimse yarışamaz'
K.Irak'ta Türk firmalarıyla kimse yarışamaz'
GİRİŞ 26.04.2012 11:35 GÜNCELLEME 26.04.2012 11:35

Çelebi, Albaraka Türk'ün Erbil şubesinin açılışı sonrası Türkiye'den gelen gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bölgedeki ilk Türk şirketinin 1995 yılında açıldığını söyleyen Çelebi, 2009 yılında 480-490 olan Türk firması sayısının, kendisinin bakanlığa getirilişinin ardından 2011 sonuna kadar bin 20'ye ulaştığını anlattı.

Bunun yanı sıra Türkiye'den gelen iş adamlarının burada kurduğu yerli şirket sayısının da 200-300 arasında olduğunu belirten Çelebi, ''1995'ten 2009'a kadar ayda ortalama 2,7 firma kayıt yaptırıyordu. Bakanlık görevine getirildiğim 2009'dan bugüne kadar olan süre içinde ise ayda ortalama 25 Türk şirketi kuruluyor. Kuzey Irak'taki Türk firmalarının toplam yabancı firmalar içindeki payı yüzde 52,7'dir. Eskiden Türkiye'den bölgeye daha çok küçük yatırımcılar gelirdi, artık büyük firmalar da geliyor'' diye konuştu.

Türkler'den sonra en çok yabancı şirketi İranlılar kuruyor

Açılışın ardından Türk gazetecilerle bir araya gelen Sinan Çelebi, Kuzey Irak'ta belli büyüklükteki ve stratejik yatırımlara 5 yıl gümrük muafiyeti uygulandığını, bu sürenin uzatılabildiğini anlattı. Çelebi, yabancı şirketlerin, belgeleri hazırsa 3-7 günde açılabildiğini söyledi.

Türkler'in, Kuzey Irak'ta her alanda yatırımları bulunduğunu kaydeden Çelebi, 350 milyon dolara mal olan Süleymaniye Üniversitesi'ni de bir Türk firmasının yaptığını hatırlattı.

Çelebi, Kuzey Irak'ta 40 bine yakın kişiyi istihdam eden Türk firmalarının ardından Kuzey Irak'ta en çok yabancı şirketin İranlılar tarafından kurulduğunu da sözlerine ekledi.

-''Kişi başı yıllık gelirimiz 8 senede 20 katına çıktı''-

Nüfusu 4 milyon 300 bin olan Kuzey Irak'ın merkezi yönetim bütçesinden aldığı payın yaklaşık 12 milyar dolar olduğunu anımsatan Çelebi, 7-8 sene önce bölgede 300 dolar olan kişi başı yıllık gelirin bugün 6 bin 200 dolara çıktığını, 5-7 sene sonra ise bu rakamı 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Bölgede 4 organize sanayi bölgesi kurulması için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Çelebi, Erbil'deki bölgenin sadece altyapı projesinin hayata geçirilmesi için 350 milyon dolar harcanacağını kaydetti.

Çelebi, özellikle inşaat sektöründe Türk firmalarının kaliteli, zamanında ve ucuz iş yaptığına dikkati çekerek, ''Bu alanda benim bildiğim kadarıyla hiçbir şirket Türk firmalarıyla yarışa giremez'' değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA