Oganize Sanayi Bölgelerine kreş şartı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da taraf olduğu anlaşma ile Organize Sanayi Bölgelerine kreşler geliyor...

Oganize Sanayi Bölgelerine kreş şartı
Oganize Sanayi Bölgelerine kreş şartı
GİRİŞ 10.02.2012 13:34 GÜNCELLEME 10.02.2012 13:34

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da taraf olduğu Kadın İstihdamının Arttırılması Protokolüyle Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) kreş açmayı planladıklarını belirterek, kreşleri ilk olarak çocuklu kadın çalışan sayısının yoğun olduğu tekstil ve hazır giyim gibi sanayi bölgelerinde hayata geçireceklerini bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıkları arasında ''Kadınlar, engelliler, gazi ve şehit yakınlarına yönelik girişimcilik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve kadın istihdamının arttırılmasını öngören işbirliği protokolü'' için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Toplantı Salonunda imza töreni düzenlendi.

İmzaların atılmasından önce projeyle ilgili bilgi veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, yaklaşık 2 hafta önce Milli Eğitim Bakanlığı ile yine girişimcilik ekseninde önemli bir protokol imzaladıklarını anımsattı.

Ülkenin ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşması için gençler ve kadınlar başta olmak üzere, bütün nüfusun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Ergün, şunları kaydetti:

''Hangi kaynaklara sahip olursanız olun o kaynakları değerlendirecek olan insan. Bir toplumun gücü de zayıflığı da insan kaynağıyla, insan birikimiyle doğru orantılı. İşte bu nedenle girişimcilik kavramı, her geçen gün daha büyük bir önem kazanıyor, toplumlar girişimcilikle ilgili özel politikalar oluşturuyor.

Zira toplumda hazır olan enerjiyi harekete geçirecek, ezberleri bozacak, alışkanlıkları değiştirecek, eski köye yeni adet getirecek olanlar girişimciler. Yaptığımız çalışmalar sayesinde, Küresel Girişimcilik Raporuna göre, 2011'de girişimcilik endeksimiz 2006 ile karşılaştırıldığında 2 kat artarak yüzde 11.9'a çıktı.''

Bakan Ergün, geçen yıl uygulamaya başladıkları ''KOBİ Stratejisi''nin en önemli hedeflerinden biri olan Girişimcilik Konseyini bu yılın başında kurduklarını belirterek, kamuyu ve reel sektörü buluşturan bu konseyin girişimcilik politikaların hazırlanmasında ve uygulanmasında önemli rol üstleneceğini vurguladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının da Girişimcilik Konseyi'nin asıl üyelerinden biri olduğunu aktaran Ergün, şöyle devam etti:

''Bugün imzalayacağımız protokolle aynı zamanda Girişimcilik Konseyi'nin önemli hedeflerinden birisini de hayata geçirmiş oluyoruz. Bu hedef, kadın girişimciliği ve özürlü girişimciliği başta olmak üzere tematik alanlarda özel çalışmalar yapmayı gerektiriyor.

Bugüne kadar girişimcilik eğitiminden ve girişimcilik desteklerinden yararlananların yüzde 45'i, yani neredeyse yarısı, kadınlardan oluşuyor. İmzalayacağımız protokol, bizim bu konuda yaptığımız çalışmaları hem nicelik hem de nitelik açısından çok daha üst bir seviyeye taşıyacak. Protokol kapsamında, kadınlara, engellilere, şehit yakınlarına ve gazilere yönelik programları geliştireceğiz.''

Protokolle kadın girişimciliği artırmak için eğitim ve seminer programları ve yarışmalar gibi çeşitli organizasyonlar yapılacağını bildiren Bakan Ergün, ''KOSGEB olarak bu yıl ilk kez 'Yılın girişimcisi', 'Yılın kadın girişimcisi', 'Yılın KOBİ'si gibi birçok kategoride ödüller vereceğiz.

OSB'lerde kreş açılmasını teşvik ederek ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yaparak, kadın istihdamını artıracağız. Kreşleri ilk olarak çocuklu kadın çalışan sayısının yoğun olduğu tekstil ve hazır giyim gibi sanayi bölgelerinde hayata geçireceğiz'' dedi.

''Türkiye'de genişleteceğimiz bir model olacak''

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, bakanlığının 7 ay önce yeniden yapılandırıldığını, bu yeni yapılanma içinde sosyal yardımlar ve sosyal hizmetlerin birleştirildiğini hatırlattı.

Büyük mali gücü bulunan bakanlığının dezavantajlı gruplara hizmet götürdüğünü anlatan Şahin, ''Bu mali gücü iyi yönetmek, bilgi ve teknoloji esaslı yönetim olmak en büyük görevimiz diye yola çıktık'' dedi.

Ülkenin kalkınma hamlesinde bütün insanların gücünü kullanmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

''74 milyonun, kadın erkek ayrımı yapmadan, engelli engelsiz ayrımı yapmadan, yaşlı genç ayrımı yapmadan, herkesin bu ülke adına verecek nesi varsa, potansiyelini kullanacağımız bir kalkınma hamlesini hayata geçirmek zorundayız. Kalkınmanın özü bireydir.

O nedenle bugün yapacağımız protokolün temasında özellikle kadınlarımızın eğitimden üretime yaşadığı birçok sorunu çözecek önemli projeler üretmek, girişimci sayısını artırmak, sermayeye, finansa ulaşmada yaşadığı sıkıntıyı çözmek arzusundayız. Bu konuda KOSGEB Başkanı ve ekibine de verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz.''

Türkiye'nin lider ülke olması için kadın girişimci sayısını artırmak zorunda olduklarına işaret eden Şahin, KOSGEB ile yapacakları bu çalışmanın da sahada, kadınların birçok sorununu çözeceğine inandıklarını bildirdi.

Bakan Şahin, protokolde kendisini en çok heyecanlandıran konulardan birinin de ''kreşler'' ile ilgili kısım olduğunu söyledi.

Şahin, 2008'de kadın, genç, engelli çalıştırmayı avantaj hale getiren önemli bir yasal altyapı hazırladıklarını belirterek, ''2008'de dünyada bir kriz yaşanırken, erkeklerin işsizlik oranı artarken, bizim bu koyduğumuz vizyon, kadına, engelliye, gence nasıl baktığımızı gösteren önemli bir vizyondu.

Sahada görünen istatistiki verilerde önemli bir gelişme yaşandı, 2 yılda yüzde 4 gibi istihdamda kadın oranını arttırdık. Bu önemli bir gelişme'' dedi.

''Çalışan kadınının yaşamını kolaylaştırmamız lazım''

İstihdamda kadın oranını arttırırken kadınların yaşamını da kolaylaştırmak zorunda olduklarına işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

''Ben özel sektörde 15 yıl mühendislik yapmış, işçilik yapmış bir kardeşinizim ve 2 çocuğum var. Hem anne olarak hayatımızı devam ettirmemiz hem kariyer yapmamız hem ekonomi hem sosyal hayat içinde olmamız bakanlık olarak koyduğumuz bir politika. Bunun için çalışan kadınının yaşamını kolaylaştırmamız lazım.

Bu konuda da bize düşen, onun hanesindeki anne bazlı yaşadığı sorunları çözecek tedbirler almak. Bugün protokole konulan önemli bir madde de kreşlerin yapılmasıyla ilgili.

Özellikle çocuklu, çalışan kadınların yaşamını kolaylaştıracak şekilde, onların hem çocuklarına iyi, güvenli şekilde bakacağımız, bu şekilde de kadınların iş veriminin artacağı bir hayatı sağlamak istiyoruz. Bunun için de onların yanında olacağız.''

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının önemli bir çalışmanın altyapısını oluşturduğunu ifade eden Şahin, ''En çok kadın çalıştıran OSB'lerde başlamak üzere bütün Türkiye'de genişleteceğimiz bir model. Bunu çok önemsiyoruz.

Çünkü diğer türlü istihdamda kadın alanında hükümetin koyduğu hedeflere ulaşmamız mümkün değil. Kadın çalışanı destekleyeceğiz, böylece annenin mutluluğunu, erkeğin huzurunu da temin edeceğiz'' diye konuştu.

Bakan Şahin, şehit ve gazi yakınlarıyla ilgili çalışmalarının sorulması üzerine ise ilgili tüm birimlerle bu konuda toplantı yaptıklarını söyledi.

Hem hukuki olarak hem de uygulamalarda şehit yakınları ve gazilerin yaşadığı sıkıntıların çözülmesi için yaklaşık bir aydır çalışma yaptıklarını bildiren Şahin, çalışmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak duruma geldiğini bildirdi.

Şahin, bu çalışmayla hukuki altyapının güçlendirildiğini, sağlık, istihdam gibi birçok sorunun çözüleceği şekilde yeni bir düzenleme getirileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Ergün ile Şahin protokolü imzaladı.

KAYNAK: AA