Malatya kayısısını dünya açacak hamle

Malatya'nın yaptığı Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu için başvuru kabul edildi. Kayısı ile ilgili fidandan ürünün pazarlamasına kadar tüm alanlarda dünya çapında çalışma yürütülecek.

Malatya kayısısını dünya açacak hamle
Malatya kayısısını dünya açacak hamle
GİRİŞ 19.01.2012 16:22 GÜNCELLEME 19.01.2012 16:22

Malatya Valiliği tarafından bir süre önce kuruluşu tamamlanan Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumu (KAK), Türk Akreditasyon Kurumundan (TÜRKAK) akredite oldu.

Malatya Valisi Ulvi Saran, düzenlediği basın toplantısında, Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumunun, akredite olmak için, Türk Akreditasyon Kurumuna başvurduğunu, yapılan değerlendirmeler sonucu akredite olma talebinin kabul edildiğini söyledi.

Kurumun, TÜRKAK tarafından akredite olduğunu, ''TS 485 Kuru Kayısı ve TS 3690 Kayısı Çekirdeği'' standart ve kriterlerinde uluslararası geçerliliği olacak şekilde ürün belgelendirmelerini yapabileceğini vurgulayan Saran, KAK'ın Türkiye'de bir gıda ürünüyle ilgili sistem olarak belgelendirileceği, akredite edileceği ilk ve tek örnek olduğunu söyledi.

Kayısı Uygunluk Belgelendirme Kurumunun akredite olmasının kayısının tüm dünya pazarlarında tanınırlığını artıracağını kaydeden Saran, kurumun çok yakın sürede belgelendirme faaliyetlerine başlayacağını anlattı.

Dünya kuru kayısı başkenti olarak nitelendirilen Malatya'nın dünyada üretilen kuru kayısının yüzde 75'ini karşıladığına işaret eden Ulvi Saran, Malatya'nın aynı zamanda lezzeti ve kalitesiyle dünyadaki en iyi kayısıyı yetiştiren il olduğunu bildirdi.

Saran, bu kadar büyük çaplı bir üretime ve rekolteye sahip olan Malatya kayısısının gerek yetiştirme aşamasında, gerekse daha sonraki aşamalarda dünyanın kabul ettiği standartlarla elden geçirildiğinin, işlendiğinin ve ihraç edildiğinin söylenemeyeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Kayısının yetiştirilmesi, toplanması, kurutulması, nakledilmesi ve muhafazası geleneksel usullerle yapılıyor. Dünyada özellikle gıda ürünlerinin son derece ileri standartlarda, kalite ve hijyen konuları açısından üzerinde hassasiyetle durulmak suretiyle üretilmesi gerekmekte. Bu anlamda KAK aracılığıyla Malatya kayısısının kalite ve sağlık şartlarını en iyi seviyeye getirmek ve dünya pazarlarında itibarını artırmak üzere tüm üretim ve işleme aşamalarını denetleyeceğiz.''

Kayısının yetiştirilmesinde, toplanmasında, nakledilmesinde, muhafazasında hangi şartlara uyması gerektiği ve hangi esaslar dahilinde üzerinde durulması gerektiği konusunda birtakım standartlar geliştirdiklerine değinen Saran, ''Bu standartlar adım adım uygulamaya konulacak. Başlangıçta üreticiler hangi esaslara uyarak kayısı yetiştirmeleri gerektiği konusunda bilinçlendirilecek'' dedi.

Üretim ve diğer aşamalarda eksiklikleri olan üreticiler, ticaretini yapanlar ve işletmecilerin eksiklikleri gidermesi için süre verileceğini kaydeden Ulvi Saran, standarda uyanların ise uygunluk belgesiyle belgelendirileceğini belirtti.

Bu çalışmasının kayısının gerek ulusal pazarda gerekse uluslararası pazarda kalite ve sağlık şartlarına uygun yetiştirildiğinin belgelendirilmesi anlamını taşıdığını ifade eden Saran, böylece kayısının ekonomik açıdan daha yüksek getirisinin sağlanacağını belirtti.

Şu anda kuru kayısı ihracatından ülkenin gelirinin 350 milyon dolar olduğuna işaret eden Saran, bu çalışmaların kayısıdan elde edilen geliri bir kaç yüz milyon dolar artırmasını hedeflediklerini anlattı.

Malatya kayısısını dünya açacak hamle
GALERİYE GİT
KAYNAK: HABER7