Burdur esnafının bedelli tepkisi: Battık

Bedelli askerliğin kent ekonomisinin can damarını oluşturduğunu belirten Burdurlu esnaf, kararın bu kent için yıkım olacağını ve çoğu esnafın batacağını söyledi.

Burdur esnafının bedelli tepkisi: Battık
Burdur esnafının bedelli tepkisi: Battık
GİRİŞ 22.11.2011 20:37 GÜNCELLEME 22.11.2011 20:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bedelli askerliğin kent ekonomisinin can damarını oluşturduğunu belirten Burdurlu esnaf, kararın bu kent için yıkım olacağını ve çoğu esnafın batacağını söyledi. Esnaflar henüz açıklama evresinde olan bu kararın iptal edilmesini istedi.
        
Burdur'da konfeksiyoncu Mehmet Kaya, "Burada asker olmadığı zaman esnaf açısından bir yıkım olacak. Esnaf odaları, milletvekilleri, boşluğu doldurmaları için çalışma yapması gerekiyor. Çarşı esnafı mağdur olacak. Ben yıllık yüzde 25 kayıp yaşayacağıma inanıyorum. Dövizli askerlik kaldırıldığı zaman birçok esnaf kepenk kapatacaktır. Ben bu açıklamayı duyduktan sonra 200 bin TL’lik siparişimi iptal etmek zorunda kaldım." dedi.     
        
Bedelli askerlere endeksli bir ay önce 250 bin liralık makine aldığını belirten fotoğrafçı Aleattin Yanık, "Burdur’da fotoğrafçıyım. Kredi çekerek yatırım yapmıştım. Bizim için şok edici bir karar oldu. En azından bedelli olarak 21 gün askerlik yapsın. Birçok esnaf arkadaşım da benim gibi yatırım yapmıştı. Bütün esnaf zarar edecek, sadece fotoğrafçılar için değil. Asker gelmediği zaman dükkana kilit vurup iş aramaya başlayacağız." şeklinde konuştu.     
        
Askeri giyim ve diğer malzemeleri satan İsa sağlam ise "Bedelli askerliğin kaldırılması esnafa çok zarar verecek. Ekonomik yönden çok sıkıntı yaşacağız. Askerliğin devam etmesini diliyorum." ifadesini kullandı.         
       
 Lokanta işleten Turgay İnce şunları söyledi: "Bedelli askerliğin kaldırılması bizi çok üzdü. Esnafımızın tek gelir kaynağı. Taksicimizi, otelcimizi, bakkallarımızın kısacası esnafımızın geçim kaynağı asker. Lokantacı bugün 30 kişi çalıştırıyorsa asker gittiğinde bu 15’e düşecek. İstihdam sorunu yaşanacak. Esnafın yarısı kepenk kapatacak. Maddi açıdan büyük kaybımız olacak. Para verip askerin yurda gelmemesi yanlış olur. Bir dönemde ortalama 6 bin asker Burdur’a geliyor. Ailesiyle geldiği zaman 12 bin kişi yapar. Bu da Burdur’un tek geçim kaynağı anlamına geliyor."

YORUMLAR 2
  • ekrem kaya 12 yıl önce Şikayet Et
    Battık vayy be ne kadarda samimisiniz. sanki her yıl:) her donem bedelli askerler geliyorda Battık diyorsunuz.bırakın bu isleri.ben Burdur'a geldim 4 saat kaldım oradaki üniversiteye gittim zaten sanırsam 1 cadde var en islek yerde çarşısı oradaki dükkanlar müşterinin yüzüne bile bakmıyor.ne istiyorsan al da gitt. Gibisinden. Üniversite ogrencileri varya daha ne istiyorsunuz:) hem askerde var. Ya hem neden 21 günlük askeri egitim Burdur'da.İstanbul Ankara iZmir Antalya gibi yerler varken.
    Cevapla
  • Hakktan yana 12 yıl önce Şikayet Et
    Etme bulma Dünyasindayiz. ilk defa bir haber icin cok ama cok sevindim, bazi iyi niyetli esnaf icin iyi olmayabilir ama zaten kac esnaf iyi niyetli ki Burdur'da? Ben Dünyada cogu ülkelere gittim, hicbirisinde Burdur esnafi kadar serefsizini görmedim! Zaten Bedduamida almislardi, ohhh cok da iyi olmus. Herhalde benim gibi daha nice kisi beddua etmistir, beni en cok sevindiren ise dualarin kabul edildigini görmek.
    Cevapla