Bayram tatili turizmcinin yüzünü güldürdü

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi beldesine tatile gelen Suriyeli ve Hollandalı turistler, sezon bitiminde turizmciyi sevindirdi.

Bayram tatili turizmcinin yüzünü güldürdü
Bayram tatili turizmcinin yüzünü güldürdü
GİRİŞ 09.11.2011 12:00 GÜNCELLEME 09.11.2011 12:00

Kurban Bayramı süresince beldede kimi turistler denize girerek güneşli havanın tadını çıkarırken, kimileri de günlerini spor yaparak, tarihi turistik yerleri gezerek ve kumsalda yürüyüş yaparak değerlendirdi. Suriyeli turistler ayrıca beraberlerinde sanatçılar ve müzisyenler getirerek, akşamları etkinlikler düzenleyip eğlendi.

Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ÇUKTOB) Başkan Yardımcısı Mustafa Kale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöredeki 7 otel işletmesi olarak Suriyeli turizm acenteleriyle Kurban Bayramı öncesi kişi başına 40 dolardan 6 günlük toplam 30 bin geceleme anlaşması imzaladıklarını söyledi.

Bu kapsamda beldeye gelen turistlerin sadece otel konaklaması için 200 bin dolar döviz girdisi bırakacağını ifade eden Kale, ayrıca esnaflardan yapacakları sıcak alışverişin ise bu rakamı daha da yukarıya çekeceğini belirtti.

Normal şartlarda ekim ayında sezonun bittiğini vurgulayan Kale, ''Bu yıl Kurban Bayramı'nın Kasım ayının başına denk gelmesiyle turizmciler olarak bizlerin yüzü güldü. Çünkü Suriye'deki iç karışıklıklardan dolayı bu yaz ve Ramazan Bayramında beklenilen oranda Suriyeli turist gelmemişti. Türkiye'nin bazı bölgelerinde kar yağışı ve soğuk yaşanırken, Kızkalesi'ne gelen turistler güneşin ve denizin tadını çıkarttılar'' dedi.

Suriyelilerin yanı sıra Hollandalı turistlerin de bölgeye yoğun olarak geldiğine işaret eden Kale, ''Suriyeliler uzun Kurban Bayramı tatilini burada değerlendiriyor. Hollandalı turistler de kalabalık gruplar halinde bu mevsimde buraya gelerek denize girip güneşleniyorlar'' diye konuştu.

-Suriyeli acenteler memnun-

Şam merkezli seyahat acentesi sahibi Nedal Al Darvich de, Türkiye'ye geçmişte de turist getirdiklerini, ancak karşılıklı vizelerin kaldırılmasıyla bu sayının arttığını söyledi.

Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle bir süre bu rakamın önemli oranda düştüğüne işaret eden Darvich, şöyle konuştu:

''Ancak biliyoruz ki Türklerle Suriyeliler kardeştir. Bizim Türkiye'ye geçişimizde hiçbir sıkıntı olmadı. Bundan sonra daha fazla turist göndereceğiz. Çünkü gelir düzeyi orta ve üstü olan Suriyeliler Türkiye'ye gelerek alışveriş yapmak istiyor.

Öte yandan, Türkiye hem güvenilir hem de ucuz bir ülke. İstediğimiz her şeyi alabiliyoruz. Türkiye'ye adım attığımız andan itibaren kendimizi huzurlu ve güvende hissediyoruz. Burada iklim bile değişik. Türkiye'ye turist getirmemizde Türk dizilerinin de etkisi büyük. Suriyeliler Türk dizilerini çok seviyor. Akabinde de Türkiye'yi görmek istiyorlar.''

Halep merkezli seyahat acentesi sahibi Muhammed Shami ise ülkelerinde istememelerine karşın bir iç karışıklık yaşandığını söyledi.

Ancak kendilerinin siyasi hareket etmediklerini vurgulayan Shami, şunları kaydetti:

''Bizler Türklerle geçmişte olduğu gibi şimdi de kardeşiz ve ekmeğimizi paylaşmayı severiz. Ülkemizdeki karışıklıkların olmasını istemiyoruz. Bilindiği gibi birçok Arap ülkesinde de aynı istenmeyen olaylar oldu. Türkiye'ye turist getirmekten de memnunuz. Çünkü Türk insanı hem sınır kapılarında hem de gittiğimiz yerlerde bizlere çok sıcak davranıyorlar ve kolaylık sağlıyorlar. Suriyeli zenginler alışverişlerini başka ülkeler yerine Türkiye'den yapmak istiyor. Bu nedenle de kış döneminde de kafileler getirmeye devam edeceğiz

KAYNAK: AA