Mücevherci 750 bin istihdam için 'ÖTV dedi

MÜCEVHER ihracatçıları, vergi yükünün ihracatçıdan son tüketiciye aktarılmasıyla, hem kamu gelirlerinin artacağını; hem de yüzbinlerce kişinin iş bulacağını belirtti.

Mücevherci 750 bin istihdam için 'ÖTV dedi
Mücevherci 750 bin istihdam için 'ÖTV dedi
GİRİŞ 22.07.2011 09:58 GÜNCELLEME 22.07.2011 09:58

Pırlanta ve pırlantadan üretilen takı eşyalarının ithali sırasında yüzde 20 Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) tabi olduğunu hatırlatan İstanbul Değerli Maden Mücevherat İhracatçıları Birliği (İDMMİB) Başkanı Ayhan Güner, dünyanın hiç bir ülkesinde üreticinin vergilendirildiği böyle bir sistemin olmadığını söyledi.

Güner, ÖTV yerine takıyı satın alan son tüketicinin vergilendirilmesi gerektiğini kaydetti. İstanbul Değerli Maden Mücevherat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Eriş de vergi sisteminin değişmesi halinde sektörde bugün yaklaşık 260 bin olan istihdamın 1 milyona çıkacağını vurguladı.

Mücevher işçiliğinin engelli istihdamı için uygun olduğunu kaydeden Eriş, yeni istihdam içinde yaklaşık 100 bin kişinin engellilerden oluşacağını söyledi.

Türkiye’de pırlanta ithalinden alınan toplam ÖTV’nin 2 milyon lirada kaldığını hatırlatan Eriş “ÖTV’nin kaldırılmasıyla, kısa vadede Vergi Konseyi’nin de araştırmalarına göre 280 milyon dolarlık vergi gelir artışı olacağı tespit edildi” diye konuştu.

KAYNAK: AA