Kirazda endişeli bekleyiş

Türkiye'de en geç kiraz hasadının yapıldığı Konya'nın Hadim ilçesindeki üreticileri, arıların yağışlı geçen bahar ayları nedeniyle yeteri kadar çalışıp ''tozlaşma'' yapamaması endişelendiriyor.

Kirazda endişeli bekleyiş
Kirazda endişeli bekleyiş
GİRİŞ 24.05.2011 10:38 GÜNCELLEME 24.05.2011 10:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Hadim ilçe merkeziyle birlikte Mernek Yaylası, Korualan, Yalınçevre, Küplüce, Bademli, Göynükkışla ve Dedemli beldelerinde toplam 30 bin dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor.

1 milyon kiraz ağacının bulunduğu ilçede 2 bin metre yükseklikte bile kiraz bahçeleri yer alıyor. Türkiye'de en son kiraz hasadının yapıldığı ilçede yetiştirilen 26-30 kalibre aralığındaki kirazlar, aroması ve kalitesi sayesinde Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.

İlçenin ana geçim kaynağı konumundaki kiraz bahçelerinde, bu yıl ise bahar aylarında etkili olan yağışlar nedeniyle ''tozlaşma'' sorunu yaşanıyor.

Mayıs 2010'da metrekareye sadece 6,8 kilogram yağış alan Hadim'de, bu yıl Mayıs ayının ilk 23 gününde yağışların metrekarede 113,5 kilograma ulaşması ve kiraz bahçelerinde tozlaşma yapan arıların yağışlı hava nedeniyle yeterince çalışamaması, üreticiyi endişeye sevk etti.

ARILAR AZ ÇALIŞTI

Hadim İlçe Tarım Müdürü İsmail Dayandı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraz ağaçlarının her yıl 15-20 Nisan tarihleri arasında çiçek açtığını, bu dönemde arıların 7-8 gün çalışarak ''tozlaşma'' yaptığını söyledi.

Bu yıl ise bahar aylarının yağışlı geçmesi nedeniyle durumun farklı olduğunu ifade eden Dayandı, şunları kaydetti:

''Arılar, yağışlı ve kapalı hava nedeniyle 7-8 günlük çiçeklenme döneminde sadece 2-3 gün çalışabildi. Bu dönemde ağaçlarda yüzde 40-50 arasında tozlaşma gerçekleştiğini gördük. Yüzde yüz tozlaşma olsa bile çiçeklerin sadece yüzde 30 ile 40'ı arasında meyve tutumu gerçekleşiyor. Bunun için yüzde 40-50 oranında tozlaşma gerçekleşen ağaçlarda, aynı oranda meyve tutumu gerçekleşirse herhangi bir sorun olmayacak. Ancak meyve tutumu daha az gerçekleşirse o zaman rekoltede düşüş yaşanabilir. Çiftçimiz bu nedenle endişeli bir bekleyiş içerisinde.''

Tozlaşmanın düşük oranda seyretmesinin kaliteyi olumlu etkileyeceğini de vurgulayan Dayandı, bu yıl kirazda kalibrenin 28-30 aralığında olmasını beklediklerini belirtti.

Dayandı, yine yüksek kesimlerdeki kiraz bahçelerinde ağaçların yeni çiçek açtığını ve bu bahçelerde yüzde 100 tozlaşma beklediklerini kaydetti.

Geçen yıl don olmasına karşın 8 bin ton ürün elde ettiklerini anımsatan Dayandı, bu yıl bahçelerde don olayı görülmediğini, düşük tozlaşmaya karşın meyve tutumunun beklenen düzeyde gerçekleşmesi durumunda 20 bin ton rekolte beklediklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • tugay 12 yıl önce Şikayet Et
    bahaneniz hazır. her sene bir ürünü seçip, kazık fiyatlarla milleti kazıklıyorsunuz, bu sene de kiraz mı ? yazıklar olsun bu aç gözlü insanlara ben hakkından fazla kazananlara hakkımı sonuna kadar HARAM EDİYORUM...
    Cevapla