Enerji Bakanı'ndan en pahalı benzin itirafı

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın verdiği yanıt, Avrupa’nın en pahalı benzinini Türkiye’nin kullandığını ortaya koydu.

Enerji Bakanı'ndan en pahalı benzin itirafı
Enerji Bakanı'ndan en pahalı benzin itirafı
GİRİŞ 23.02.2011 10:44 GÜNCELLEME 23.02.2011 10:44
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun bilgi notuyla CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in soru önergesini yanıtladı.

Petrol Piyasası Kanununa göre, petrol fiyatlarının 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak serbest piyasa koşullarına göre oluştuğuna dikkat çeken Bakan Yıldız, “Rafineri fiyatlarının endeksle oluşturulması, dağıtıcı ve nakliye paylarının tavanı gibi fiyatların dolaylı veya dolaysız olarak kamuca belirlenmesine ilişkin uygulamalar sona erdirilmiştir” dedi.

Fiyat oluşumuna birçok hususun etki ettiğine işaret eden Bakan Yıldız, şöyle dedi:

“Ham petrol fiyatı ve ürünlerin arz-talep koşullarının yanı sıra navlun bedeli, döviz kuru, ülkelerin mevzuatlarına göre gümrük vergileri, ÖTV ve KDV gibi diğer vergileme unsurları gibi hususlar yanında tarafların özel hukuk çerçevesinde aralarında kararlaştırdıkları unsurlar, belirli bir zamandaki konjonktürel gelişmeler gibi birçok husus da fiyat oluşumuna etki edebilmektedir.”

-TÜRKİYE EN PAHALI BENZİNİ KULLANIYOR-

Bakan Yıldız’ın verdiği yanıtta, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin her birinde benzin fiyatlarının yer aldığı Eurostat'dan alınan bilgiler de yer aldı. Bakanlık tarafından verilen tabloda en yüksek benzin fiyatının 1,90 Avro (vergili fiyat) ile Türkiye’nin olduğu dikkat çekti.

Ülke Vergili Fiyat (Avro) Ülke Vergili Fiyat (Avro)

Avusturya 1,24 Letonya 1,13

Belçika 1,46 Litvanya 1,25

Bulgaristan 1,09 Lüksemburg 1,23

Kıbrıs 1,13 Malta 1,27

Çek Cumhuriyeti 1,31 Hollanda 1,56

Danimarka 1,50 Polonya 1,20

Estonya 1,19 Portekiz 1,44

Finlandiya 1,48 Romanya 1,14

Fransa 1,41 Slovakya 1,31

Almanya 1,47 Slovenya 1,26

Yunanistan 1,58 İspanya 1,24

Macaristan 1,31 İsveç 1,47

İrlanda 1,32 İngiltere 1,45

İtalya 1,42 Türkiye 1,90

-"BAKAN İTİRAF ETTİ"-

Bakan Yıldız’ın yanıtını ANKA’ya değerlendiren CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, “Dünyada Libya krizi yüzünden petrol fiyatları artarken, biz ülkemizde yıllardır en pahalı benzini kullanıyoruz. Her gün ekonominin iyiye gittiği masalını anlatan Başbakan'a en güzel yanıtı en pahalı benzini kullandığımızı itiraf eden Enerji Bakanı vermiştir” dedi.

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR 7
  • salih1159 13 yıl önce Şikayet Et
    Laf üretmeyin içraat. Biraz da icrrat üretmezseniz bu petrolde sizin başınızı yakacak.siyasi değil askeri değil ergenekon yada gandi yada pkk değil tek sorun pahalılık ne zamana kadar daha millet sizin keyfinizi bekleyecek bir anönce artık şu nu yarı yarıya düşürün yoksa bu defa o zamlar sizi yakacak...
    Cevapla
  • mehmet bulut 13 yıl önce Şikayet Et
    doğrucu davut. ağzına sağlık kardeşim
    Cevapla
  • doğrucu davut 13 yıl önce Şikayet Et
    SIRA BENZİNDE.... Bu zamana kadar hükümetler vergi toplayamıyordu. çeteler, kurnazlar, hortumcular ve kötü niyetli kişiler vergi vermemek için her türlü kanun boşluklarından yararlanıp, bişekilde vergi ödemiyordu. benzinede vergi koymasan kuruş vergi toplanamaz bu kişilerden.türk toplumunda vergi kültürüde yok. avrupada çalışanlara bi sorun bakalım nasıl vergiler altında inliyorlar.artık zamanı geldi, seçimden sonra başbakandan benzin vergilerine bi el atmasını istiyoruz.
    Cevapla
  • yami yama 13 yıl önce Şikayet Et
    AKP. asgari ücreti Avrupa standartlarının üstüne çıkardı milli gelirimiz koptu gidiyor.Benzine fazla ödesek ne olur.Neredeyse yarı yarıya fark war.Boşuna kriz teget geçecek denilmedi.
    Cevapla
  • necdet kızılırmak 13 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE EN PAHALI BENZİNİ KULLANIYOR. Biz yalnız Avrupanın değil, dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz, niye ekonomik kriz yok, çünkü kerizler bütçeye en çok katkıyı yapıyor !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle