Emekli maaş farkları toptan ödenecek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda Torba Tasarı olarak bilinen yasanın mecliste görüşülmesi uzun sürdüğü için geciken emekli maaşları ile ilgili açıklama yaptı. Şimşek 'emekliler hiç merak etmesinler' dedi

Emekli maaş farkları toptan ödenecek
Emekli maaş farkları toptan ödenecek
GİRİŞ 17.02.2011 14:22 GÜNCELLEME 17.02.2011 14:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, maaş farklarını alamayan emeklilere müjde vererek, Emeklilerimiz hiç merak etmesinler, o farklar toplu bir şekilde ödenecek' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda 'Torba Tasarı' olarak bilinen, farklı konulardaki maddeleri içeren yasanın mecliste görüşülmesi uzun sürdüğü için emeklilere maaş farklarının ödenmesinin biraz geciktiğini belirterek, ''Onların hakkı, hukuku korunacak. Emeklilerimiz hiç merak etmesin, o farklar toplu olarak ödenecek'' dedi.

Bakan Şimşek, Şehitkamil Belediyesinin temizlik araçlarının hizmete verilmesi dolayısıyla düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, emeklilerin maaş farklarının ödenmediğini hatırlatması üzerine, Şimşek, onların hakkının, hukukunun korunacağını, farkların mutlaka ödeneceğini söyledi.

Farkların ödenmesinin biraz geciktiğini ifade eden Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

''O gecikme de bizden kaynaklanmadı. Torba Tasarı olarak bilinen tasarıyı aralık ayında müzakereler için meclisimize göndermiştik, önce alt komisyonda sonra üst komisyonda çalışıldı. Aslında hepsi vatandaşımızın lehine olan, çok güzel düzenlemeler içeren tasarı.

İçinde emeklilerimiz için çok önemli maaş artışı da var. Fakat takdir edersiniz ki meclisimizde süreç uzun sürdü. Muhalefet her madde üzerinde konuştu, her madde üzerinde müzakere yaptılar ve bu iş uzadı.

Uzadıkça da gecikme yaşandı ama emeklilerimiz hiç merak etmesin, o farklar toplu olarak ödenecektir. Gecikmeden dolayı üzgünüz ama hükümetimizden, bizden kaynaklanan bir husus değil. Mecliste müzakereleri muhalefet oldukça uzattı.''

Farkların ne zaman ödeneceğinin sorulması üzerine, Şimşek, yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceğini, yürürlüğe girdikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tarih verebileceğini kaydetti.

''TÜRKİYE İÇ TÜZÜĞÜNÜ DERLEYİP TOPLAMALI''

Maliye Bakanı Şimşek, bir gazetecinin, ''Dün 'Torba Yasa sağlıklı değil, iç tüzüğü bir an önce değiştirmemiz gerekiyor' diye açıklamanız vardı'' demesi üzerine, torba yasaların Türkiye'de yeni olmadığını, birçok kanunda değişikliğin tek kanunda yapıldığı için çok eleştirildiğini söyledi.
Şimşek, şöyle devam etti:

''Dün şunu söyledim, batının en gelişmiş ülkelerinde meclis genel kurulunda maddeler üzerine genelde müzakere yapılmaz, tasarının tamamı üzerinde kim ne söyleyecekse söyler, ondan sonra tasarının tamamı genelde oylamaya tabi tutulur ve böylece meclis süreci son derece kısa olur ama Türkiye'de böyle değil, komisyonda her madde konuşuluyor, tartışılıyor, önergeler veriliyor.

Genel kurulda da aynı süreç tekrarlanıyor. Şunu söyledim, Türkiye'de iç tüzük gereği bu müzakereler çok uzun sürdüğü için torba tasarılarına ihtiyaç var dedim, bu bir gerekliliktir.

Çünkü bu ülkenin ihtiyaçları var. Şimdi emeklilerimizin maaşını artırmak için kanunu değiştirmemiz lazım, niye, çünkü normal maaş artışını versek enflasyon kadar vereceğiz.

Enflasyon yüzde 5 ama emekli maaşının en düşüğünü yüzde 21,7 artıracağız dedik. 4 katından fazla. Bunu nasıl yapacaksınız, kanun getirmeniz lazım. Bu torba kanun, 58 kanunda değişikliği içerdi.

58 ayrı tasarı gelse, her tasarı için ayrı komisyon, her tasarı için ayrı genel kurulda gündem, her tasarının bir yürürlük yürütme maddesi. Muhalefet yürürlük yürütme maddesi üzerinde bile konuşuyor. Şimdi Türkiye'nin siyasi manzarası bu.

Dolayısıyla olaya o şekilde yaklaşmak lazım. Yani torba tasarı bu iç tüzükte bir zaruret, bir gereklilik. Ondan dolayı oluyor. Ama işin özüne inerseniz Türkiye, diğer gelişmiş ülkeler gibi iç tüzüğünü derleyip toplarsa ve düzenlemeyi daha modern şekilde yaparsa o zaman bu torba tasarılara ihtiyaç azalır.''

''VATANDAŞIN LEHİNE''

''İç tüzüğün değiştirilmesi için hükümet olarak adım atacak mısınız?'' sorusu üzerine de Şimşek, geçmişte birtakım çalışmalar yapıldığını ama o çalışmaların nihai bir noktaya getirilemediğini hatırlatarak, ''O tamamen meclisin ortak kararıyla yapılacak bir şeydir'' dedi.

Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ama önemli olan şey şu arkadaşlar, bakın, torba tasarıda 250'ye yakın madde var. O 250 maddelik tasarının tamamı vatandaşın sorununu çözen maddelerle doludur.

Bakın, trafik kazası geçirdiniz, hiç sorgusuz, sualsiz tedaviniz yapılacak, onu Sosyal Güvenlik Kurumu ödeyecek. Daha önce bu yoktu. Bu vatandaşın lehine. Mesela eğitime katkı var, bunu uzattık, eğitimi destekleyeceğiz.

Sendikal hakları, memurların haklarını artırdık. Nereden bakarsanız bakın her maddesi bir sorun çözüyor. Vatandaşımızın vergi, sosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırılmasına, kolay ödenmesine imkan sağladık.

Muhalefet 'bunlara karşı değiliz' diyor. Karşı değilseniz o zaman bir tasarı niye bu kadar aylar alıyor, demek ki bu işin başka boyutu. Dikkat ederseniz bu görüşmeler, müzakereler yapılırken çok fazla konuşmadık.

Bir an önce bu tasarı yasallaşsın, emeklimiz maaşına kavuşsun, mükelleflerimiz borçlarını yapılandırsın diye ne yaptık, tabiri caizse alttan aldık, o haksız eleştirilere de çıkıp doğru düzgün cevap vermedik ama önemli olan burada vatandaşımızın sorununu çözmektir. Torba tasarılar böyle bir tasarıdır.''

Yeniden yapılandırmayla ilgili ne kadar gelir beklediklerinin sorulması üzerine de Şimşek, ''Bu hususla ilgili tahminimiz yok, nedeni de şu, bu tamamen mükellefin tercihine kalmış bir konudur.

Hiçbir mükellefimizi matrah artırımına gir, ondan yararlan veya borçlarını yapılandıra zorlayamayız. Bu vatandaşımıza bir seçenek, bir kolaylık sunuyor. Kaç vatandaşımızın, kaç mükellefimizin yararlanacağını bilmediğimiz için o konuda tahmin yapmadık'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • hasangulten 13 yıl önce Şikayet Et
    EMEKLİ MAAŞ FARKI. zaten ödense ne olacak,ödenmese ne olacak.bu hayat pahalılığına rağmen yapılan yüzde 4 lük zammın farkı ne olacak.bu zamanda 40-60 tl para ile ancak 1 kilo et alabilirsen alıyorsun,birde pazardan 1 file doldurabilirsin ancak. günde 1 simit parası fark dedikleri.yemiyiveririm olur biter,sadakaları onların olsun.
    Cevapla