Parasal sınırlar ve oranlar yeniden belirlendi

Maliye Bakanlığı, kamudaki muhasebe birimlerinin harcama ve diğer konularla ilgili parasal sınırlarını yeniden belirledi.

Parasal sınırlar ve oranlar yeniden belirlendi
Parasal sınırlar ve oranlar yeniden belirlendi
GİRİŞ 27.01.2011 09:40 GÜNCELLEME 27.01.2011 09:40

Resmi Gazete'de yayımlanan Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliğe göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine hizmet veren muhasebe birimlerinde kasadan yapılacak ödeme tutarı, büyükşehir belediyesi olan illerdeki birimler ile Ziraat Bankası şubesi bulunmayan ilçelerdeki birimlerde 850 lira, diğer muhasebe birimlerinde ise 550 lira olarak uygulanacak.

Gerekli güvenlik önlemlerini almak şartıyla veznede bulundurulacak azami tutar da vergi dairelerinde 500 lira, Ziraat Bankası şubesi bulunmayan ilçelerdeki muhasebe birimlerinde 8 bin 500 lira, vergi daireleri hariç diğer muhasebe birimlerinde ise 5 bin 500 lira olacak.

Ödemelerde muhasebe birimlerince bankaya önceden haber verilmesi gereken tutar 45 bin lira olarak yeniden düzenlenirken, taşınır malların kamu idareleri arasında bedelsiz devir ve satışında uygulanacak limit 3 bin lira olacak.

Ön ödeme limitlerini de yeniden belirleyen tebliğ ile genel bütçeli idarelerce alınacak kredilerde, izin alınmaksızın açılacak kredi parasal sınırı 75 bin lira, izin alınmaksızın elektronik sayaçlara yüklenecek doğalgaz ve su bedeli kredi sınırı da 160 bin lira olarak belirlendi.

Söz konusu düzenlemeyle harcama yetkilisi, özel bütçeli idareler, MİT, askeri mutemet ve dış temsilcilik avans sınırları da yeniden tespit edildi.

Kanuni ve temerrüt faiz oranlarını da düzenleyen tebliğ uyarınca 1 Ocak 2011'den geçerli olmak üzere temerrüt faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yıllık yüzde 9, ticari işlerde de yüzde 15 olarak uygulanacak.

KAYNAK: AA