Yılın ilk turfanda kirazı çıktı

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde turfanda kiraz toplanmaya başlandı. Üreticiler tarafından toplanan kirazlar, bahçelerde kasalara konularak tüccarlara veya ihracatçı firmalara satılıyor. Yılın ilk kirazının kilosu ise şu kadar:

Yılın ilk turfanda kirazı çıktı
Yılın ilk turfanda kirazı çıktı
GİRİŞ 30.04.2010 11:28 GÜNCELLEME 30.04.2010 11:28

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde turfanda kiraz toplanmaya başlandı.

Üreticiler tarafından toplanan kirazlar, bahçelerde kasalara konularak tüccarlara veya ihracatçı firmalara satılıyor.

Kemalpaşa'ya bağlı Bağyurdu Mahallesinde kiraz tüccarlığı yapan Ferdi Öztürk şu an çıkan kirazın ''Topaloğlu'' ve ''Burlent'' cinsi olduğunu belirterek, bu kiraz türlerinin ardından ''Kırdar'', ''Sapı Kısa'', ''Napolyon'' ve ''Salihli'' kirazlarının yetişeceğini kaydetti.

İhracata uygun kirazın ise yaklaşık yirmi gün sonra çıkacağını dile getiren Öztürk, ilçe için önemli bir yere sahip olan kirazın turfanda olarak ilk bu bölgeden çıktığını anlattı.

Öztürk, ilk çıkan kirazın parasal değerinin yüksek olduğunu, kiraz fiyatlarındaki hareketliliğin yaklaşık 40 gün devam ettiğini söyledi.

Ferdi Öztürk, şöyle devam etti:

''Bu yıl mahsul güzel. Ancak şu anda iç piyasada durgunluk var. Ankara ve İstanbul hallerinden talep yok. İnsanların alım gücü zayıf. Geçtiğimiz yıllarda 'burlent' ilk çıktığında fiyatı 50 liradan başlıyordu, bu yıl ise 30 liradan başladı. Şu günlerde ise iç piyasaya 7-10 lira arası bir fiyatla gönderiliyor.''

Bağyurdu'ndan başka bir üretici Arif Altay da turfanda olması sebebiyle fiyatların şu anda yüksek olduğunu, mahsul çoğaldıkça arz-talep doğrultusunda fiyatların düşeceğini ifade etti.

-KEMALPAŞA'DA 45 BİN TON KİRAZ ÜRETİLİYOR-

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da 2009 yılında ilçe merkezi ve köylerinde 45 bin ton kiraz üretimi yapıldığı ve üretimin büyük bölümünün ihracata gittiğini bildirdi.

65 bin 800 hektar olan ilçe toplam yüzölçümünün 23 bin 200 hektarlık kısmında kiraz üretimi yapıldığını belirten Oray, şöyle konuştu:

''2008 yılında yaşanan talihsizliğe karşılık 2009 yılında kiraz üreticisinin yüzü gülmüştür. Bu yıl da kiraz üretiminin iyi olacağı gözlenmektedir. Önceki yıllara oranla kiraz ihracatında artış görülmekte, bu da sulu arazilerde çiftçilerin kiraz üretimine yönelmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca her geçen gün çiftçilerimiz daha bilinçli ve sertifikalı üretim yapmaktadır. Bu yıl da bir afet yaşanmaması durumunda mahsulün iyi olacağı beklentisi içerisindeyiz.''

-KİRAZDA MARKALAŞMA ÇALIŞMALARI-

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı da ilçenin çeşitli yerlerine kiraz simgeleri koyacaklarını aktardı.

''İzmir Kalkınma Ajansı''nın projesiyle markalaşmaya gideceklerini dile getiren Karakayalı, şunları kaydetti:

''Markalaşma derken de 15 çeşit kirazımız var. Hangi biriyle markalaşacağız onun araştırması içerisindeyiz. İlçemiz için ihtiyaç olan soğuk hava deposu ve paketleme tesisi için çalışmalar başlattık. Bağyurdu Yaş Sebze Meyve Kooperatifine ait 4 dönüm arazinin yan tarafında 7 dönüm Hazine'ye ait bir yer var. Onu da alarak Soğukhava Deposu ve Paketleme Fabrikası yapacağız. Büyükşehir'in desteğini alacak ve bu projemizi gerçekleştireceğiz. Yer tahsisi yazısını Ankara'ya gönderdik, yakında cevabı gelir.''

KAYNAK: AA