Eczacıbaşı'nın mirası davalık olacak

Şakir Eczacıbaşı'nın mal varlığı, yedi yıl önce yapılan miras sözleşmesine göre eşi Sebla Eczacıbaşı'na kaldı. Ancak dokuz yasal vâristen henüz sadece Füsun Eczacıbaşı Güran, amcasından kalan mirası koşulsuz olarak reddetti

Eczacıbaşı'nın mirası davalık olacak
Eczacıbaşı'nın mirası davalık olacak
GİRİŞ 29.04.2010 09:41 GÜNCELLEME 29.04.2010 09:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Neslihan Keskin'in haberi

Tedavi gördüğü hastanede, üç ay önce hayatını kaybeden eski İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın, eşi Saniha Sebla Eczacıbaşı ile yedi yıl önce "miras sözleşmesi" yaptığı ortaya çıktı.

81 yaşında vefat eden Şakir Eczacıbaşı'nın ardından veraset ilamı çıkaran 48 yıllık eşi Sebla Hanım, "Eşlerden birinin ölümü halinde tüm miras hayatta kalanındır" denilen sözleşmeyi, diğer mirasçılara göstererek haklarından feragat etmelerini istedi.

SERVETİ SAPTANACAK

Sebla Eczacıbaşı'nın avukatı Kuthan Turhan, Eczacıbaşı çiftinin "mal ortaklığı" sözleşmesi yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: "Beşiktaş Noterliği'nde miras sözleşmesi adı altında mal ortaklığı sözleşmesine imza atılmıştır.

Bu sözleşmede 'Eşlerden birinin ölümü halinde tüm miras hayatta kalanındır' denilmiştir. Veraset ilamında Şakir Bey'in mallarının yüzde 50'si Sebla Eczacıbaşı'nın olunca, diğer yarısı Ferit Bülent Eczacıbaşı, Rahmi Faruk Eczacıbaşı, Nükhet Eczacıbaşı, Füsun Eczacıbaşı Güran, Renin Ayşe Saffet Eczacıbaşı, Aliye Füsun Eczacıbaşı, Deniz Eczacıbaşı, Saffet Pınar Eczacıbaşı, Saime Filiz Eczacıbaşı olarak pay bölünmüştür."

Avukat Turhan, İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde "terekenin tespiti" davası açıldığını belirterek, "Mal tespiti davasında Şakir Eczacıbaşı'nın üzerine kayıtlı gayrimenkul, menkuller ile üçüncü şahıslara ait borçları ortaya çıkarılacak" diye konuştu.

Bu süreçte beş yıl önce hayatını kaybeden Melih Eczacıbaşı'nın kızı Füsun Eczacıbaşı Güran, amcası Şakir Eczacıbaşı'nın mirasını istemediğini belirterek, İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde "reddi miras" davası açtı.

Dilekçe ve deliller incelendikten sonra davanın sonlandırılacağı belirtilirken, Sebla Eczacıbaşı'nın avukatı Kuthan Turhan, "Miras sözleşmesinin içeriği tüm Eczacıbaşı ailesine söylendi.

Ancak sadece Füsun Eczacıbaşı Güran "reddi miras" yaparak bu sözleşmeyi kabul etti. Diğerlerinden ise henüz ses çıkmadı. Eğer miras sözleşmesine karşı çıkarlarsa dava değişerek, 'miras davası'na dönüşecektir" dedi.

'SAKLI PAYLARA DOKUNULAMAZ'

İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın: "Karı koca arasında miras sözleşmesi yapılabilir. Ancak kanuna aykırı yapılamaz. Herkesin kanundan doğan hakları vardır.

Mirasçıların saklı payları vardır. Onların saklı paylarını bertaraf edecek bir sözleşme yapılamaz. Eğer miras sahipleri itiraz ederse, saklı payları oranında bu sözleşmeyi bozabilir ve hak sahibi olabilirler."

Avukat Gönül Bakan Özdemir: "Miras sözleşmesi demek eşler arasında yapılan vasiyetnamedir. Ama miras sözleşmesinde kardeşlerin ve çocukların saklı payları vardır. Bu saklı paylara asla dokunulamaz."

Avukat Dilek Şahbaz: "Miras sözleşmeleri yapılırken tüm kanuni mirasçılar vardır. Miras sözleşmesinde saklı pay hakları ihlal edilirse bu sözleşme iptal edilerek hak sahiplerine verilir."

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 1
  • sukru bas 13 yıl önce Şikayet Et
    ::. Çocuğu olmamak suç mu. 48 yıllık evlilik yap çocuğun olmasın sonra eşin ölünce 48 yıldır oturduğun evi kaybet. çok kötü kurallar var.
    Cevapla