Sanayi tipi elma elde kaldı

Konya'nın Beyşehir ilçesinde meyve suyu tesislerine gönderilmek amacıyla yetiştirilen sanayi tipi elmanın fiyatı, ihracatın ve talebin düşmesiyle dibe vurunca binlerce ton elmanın dalında kaldığı belirtildi.

Sanayi tipi elma elde kaldı
Sanayi tipi elma elde kaldı
GİRİŞ 02.12.2009 12:35 GÜNCELLEME 02.12.2009 12:35

Karaman, Eğirdir, Ereğli başta olmak üzere Türkiye'de faaliyet gösteren değişik meyve suyu fabrikalarına sanayi tipi elma gönderen Konya'nın Beyşehir ilçesinde üreticiler, bu yıl ürünün para etmemesinden yakınıyor.

İlçede üretilen sanayi tipi elmanın fiyatının dibe vurması nedeniyle elmalar dalında kalırken, birçok üretici de ağaçları keserek elma bahçelerini tarım alanına dönüştürdü.

Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, sanayi tipi elma üretiminin geçtiğimiz yıllarda bölgedeki çiftçinin en önemli gelir kaynaklarından birisi olduğunu, ancak son yıllarda gözden düşmeye başladığını söyledi.

Bu yıl sanayi tipi elmanın para etmemesi nedeniyle üreticinin hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Ersözlü, ''Binlerce ton ürün toplanamadan dalında çürümeye terk edildi'' dedi.

Ersözlü, her yıl yaklaşık 3-4 bin ton sanayi tipi elma üretiminin yapıldığı ilçede üreticilerin elma ağaçlarını sökmeye başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Yetiştiriciler yeniden hububat ve sebze üretimine yöneldi. Ancak, biz üreticimizin böyle bir yol izlemesi yerine, son yıllarda gözde olan daha kaliteli ürün yetiştirmesi gerektiği görüşündeyiz. Damla sulama yöntemleriyle daha modern teknolojiler kullanılarak bodur elma üretimine yönelmeliler. Elmanın son yıllarda ortaya koyduğu kazanımlar gözler önündeyken, bu yolun tercih edilmesinin üretici açısından daha mantıklı olduğunu düşünüyoruz.'

Beyşehirli elma üreticisi Reyhan Zondal ise, bu yıl ürünün para etmemesi nedeniyle hiçbir tüccarın mal alım ve satımı yapmadığını söyledi.

Beyşehir otogarı çevresindeki alım merkezlerinin alım yapmaması nedeniyle üreticinin traktörlerle getirdiği ürünü alana döktükten sonra çürümeye bırakıp gittiğini belirten Zondal, birçok yetiştiricinin ise ürünü dalından toplamaya bile gerek görmediğini ifade etti.

Zondal, sanayi tipi elmanın son yılların en düşük fiyatlarını gördüğünü, bunun da hem alım satım yapan tüccarı, hem de üreticiyi hayal kırıklığına uğrattığını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bu yıl meyve suyu fabrikaları gerek ihracat azlığını gerekçe göstererek, gerekse talebin azlığı nedeniyle daha az alım yapmayı tercih edince fiyatlar dibe vurdu. Geçtiğimiz yıllarda kilo fiyatı 30 kuruşa kadar satılan ürünün bu yıl fiyatı 6 kuruşa düştü. Zaten bu işin kiloda 3.5 kuruşluk nakliyesi var. Bu yüzden Beyşehir'de hiçbir tüccar bu yıl ürün alımı yapmadı. Üretici de ürünü ağaçtan toplamayınca elma ya dalında kaldı, ya da dibine dökülerek kurda kuşa yem oldu.''

Zondal, sanayi tipi elmanın meyve suyunun yanı sıra kozmetik sektöründe ve temizlik ürünü imalatında kullanıldığını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA