Çalık Holding'ten Yumurtalık'ta rafineri

Çalık Holding Boru Hatları Direktörü Rıdvan Aktürk, Adana Yumurtalık'ta kuracakları 20 bin kişinin çalışacağı Petrokimya ve Rafineri Sanayi Entegre Tesisi hakkında İl Genel Meclisi üyelerini bilgilendirdi.

Çalık Holding'ten Yumurtalık'ta rafineri
Çalık Holding'ten Yumurtalık'ta rafineri
GİRİŞ 06.10.2009 18:39 GÜNCELLEME 06.10.2009 18:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Aktürk, 846 hektar alan üzerinde kurulması öngörülen 6 -9 milyar dolarlık rafinerinin temelini 1010 yılında atıp, 2014 yılında üretime geçmeyi hedeflediklerini söyledi. 10 milyon ton kapasiteli tesisin bölgedeki potansiyele bağlı olarak daha da geliştirilebileceğine dikkat çeken Aktürk, rafineriden hiçbir siyah ürün çıkmayacağının altını çizdi.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Kerkük-Yumurtalık, Samsun, Adana-Ceyhan boru hatlarına gelen petrolü işlemeyi hedeflediklerini dile getiren Aktürk, projeleri hayata geçse bile Türkiye'nin akaryakıtta açığının devam edeceğine işaret etti. Türkiye'nin, ekonomisiyle gelişen bir ülke olduğunu belirten Rıdvan Aktürk, bölgedeki sektörel pazara göre tasarlanan tesiste dizel ve jet yakıtı üretimini gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Aktürk, dünyanın en büyük 50 yatırımlarından biri olan rafinerinin Türkiye'nin tek seferde en çaplı özel sektör projesi olacağını anlatttı. Aktürk, sadece inşaat döneminde 10 bin kişinin çalışacağını ve bölgeye 2 milyar dolarlık fon akacağını kaydetti.

İşletme sırasında doğrudan ve dolaylı olarak 20 bin kişinin istihdam edileceğini anlatan Aktürk, Adana'nın gayrisafi yurt içi hâsılasına direkt ve dolaylı olarak yıllık 7 milyar dolarlık (yüzde 30) artış sağlayacağını söyledi. Aktürk, şöyle devam etti: "Rafineri projesinin uygulanacağı Yumurtalık, uluslararası dev petrol şirketlerinin ilgiyle takip ettiği ve ortak olabilmek için görüşmeler yaptığı bir cazibe merkezidir. Uluslararası saygınlığı kabul edilmiş kurumlar tarafından yapılan teknik, ekonomik, ticari finansal ve hukuki çalışmalar proje için ayrı bir güvenirlik sağlamaktadır. Yatırımcı ve özellikle yabancı yatırımcı ürkek bir kuş gibidir. Çok zor karar verir ve çok kolay kaçabilir. Katma değeri ve istihdamı daha az olmasına rağmen bir otomobil fabrikası yatırımı için ülkeler ve şehirler yatırımcıyı çekmek için yarışırlar. Çalık Grubu onlarca ülkede yakaladığı başarıyı kendi ülkesinde de gösterme fırsatı arıyor."

Rafineri projesinin Türkiye için önemli bir yatırım olduğuna işaret eden Aktürk, tesisin Adana için ise tarihi bir fırsat özelliği taşıdığını vurguladı. Tüm gelişmelerin küresel ölçekte anında takip edildiğini söyleyen Aktürk, Adana için yatırımcılar açısından ciddi bir sınav süreci yaşandığının altını çizdi. Boru hatlarıyla bölgeye yılda gelen 200-250 milyon ton ham petrolün işlenerek katma değer üretileceği tesisin aynı zamanda petrokimya sanayiini geliştireceğini hatırlatan Rıdvan Aktürk, girişimin bölgesel kalkınmanın lokomotifi olacağını dile getirdi. Aktürk, sadece istihdamın değil, aynı zamanda nitelikli işgücü kapasitesiyle genel ve sosyal refah seviyesinin de yükseleceğini açıkladı.

Yumurtalık'a gelen petrolün işlenmemesi halinde ham olarak başka ülkelere gireceğini kaydeden Aktürk, şunları söyledi: "Adana-Yumurtalık-Ceyhan bandı Türkiye'nin enerji üssü olmaya aday. Ancak, Akdeniz havzasındaki dengeleri değiştirebilme, gibi ciddi yansıması olabilir. Bu konuda yalnız değiliz. Ciddi rakiplerimiz var. Burada bir yarış söz konusu. Yatırım kararını alıp, projeye ilk kazmayı vurmak istiyoruz. Siz cebinize 2- 3 milyar dolar parayı koysanız-kuvvetli bir ihtimal- bu projeyi yaparsınız. Ciddi uluslararası finansal kuruluşların desteği gerekiyor. Bu destekleri alabilmek için projeyi firmalara inandırmak gerekiyor. Bizim görüştüğümüz 8- 10 finans kuruluşu, Akdeniz'de yapılacak ilk bir iki proje, diğerlerini öldürecektir. Dolayısıyla zamana karşı yarışıyoruz. Ama biz bunlardan yılmayacağız."

Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç de Adana Doğu Akdeniz Rafineri Projesi hakkında bilgi vererek, il genel meclisi üyelerinin desteğini istedi. İl Genel Meclis Başkanı Abdullah Torun'un yönettiği toplantıda Rıdvan Aktürk, meclis üyelerinin sorularını cevaplandırdı. Meclis Başkanı Torun, tesise ilişkin sürecin devam ettiğini vurguladı. Rafineri projesi, komisyonlarda görüşüldükten sonra önümüzdeki meclis toplantılarında oylanacak.

KAYNAK: (CİHAN)
YORUMLAR 3
  • vedat serin 14 yıl önce Şikayet Et
    başbakanın damadının çalıştığı çalık devlet eliyle desteklendi. çalık grubu özel bankaların bile vermek istemediği büyük krediyi asıl görevi çiftçi,esnaf ve çalışana küçük ve ortak ölçekli kredi vermek olan devlet bankalarından nasıl aldıl.devlet bankalarının görevi çiftçi,esnaf ve çalışana küçük ve orta ölçekli kredi vermekmi yoksa kasalarındaki paranın büyük bir kısmını sadece bir gruba yani çalık grubuna vermekmi.bundan önce sabancı ve koç gibi gruplar devlet bankalarının asli görevi olmadığı için böyle büyük kredi alamadıklarını dışardan bulabildiklerini açıkladılar
    Cevapla
  • Ahmet Karadeniz 14 yıl önce Şikayet Et
    Bemsi kardes. Sen bilmiyor olabilirsin ama calik grubu bir anda yukselen bir grup degil adamlar yillardir Turkmenistanda yatirim yapiyorlar adam zaten zamaninda Turkmenistan tekstil bakan yardimciligi dahi yapmis birisi bunu sorgulayacagina adama ulkesine yatirim yaptigi icindua etsen daha iyi olmaz mi 20000 kisiye ekmek kapisi olmasini alkislayacagina acaba diye milletin kafasini karistirmaya calismak kadar art niyetli bir yaklasim olmaz ayni seyi koc yada dogan icin niye soylemiyorsun.
    Cevapla
  • bamsi beyrek 14 yıl önce Şikayet Et
    allah daha cok versin. versin de insan ister istemez soruyor calik grubunun bu ani yukselisi nerden geliyor diye. acaba yonetim kurulunda akepe li milletvekillerinin yegenleri veya ogullari mi var :) yoktur yoktur nerden olacak o yuzden hemen hemen her devlet ihalesini kapiyor . ama yine de allah daha cok versin . vergisini odedikten sonra kim gelirse gelsin....
    Cevapla