İzmit Körfez köprüsü fena cep yakacak

İzmit Körfez geçiş köprüsünün ihalesi yapıldı. Şimdi ayrıntıları netleşiyor. Gebze-Yalova geçişi için belirlenen ücreti öğrenenler, Körfez'i dolaşmayı seçecek gibi.

İzmit Körfez köprüsü fena cep yakacak
İzmit Körfez köprüsü fena cep yakacak
GİRİŞ 02.07.2009 07:20 GÜNCELLEME 02.07.2009 07:20
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Olcay AYDİLEK'in haberi

Ulaştırma Bakanı 'İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi İhalesi' için 22 yıl 4 ay ile en düşük yapım ve işletme süresini veren "Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay'ın teklifini onayladı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi İhalesi' için 22 yıl 4 ay ile en düşük yapım ve işletme süresini veren "Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay' ortak girişim grubunun teklifini 'onay'ladı. Türkiye'nin, bugüne değin gerçekleştirdiği en büyük yap-işlet-devret (YİD) projesi olarak gösterilen 'İzmit körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol İhalesi'nde Bakan onayı tamamlandı.

Bakan Yıldırım'ın talimatı üzerine ekonominin rekor düzeyde daraldığı bir dönemde gerçekleştirilecek 6 milyar dolarlık yatırım için bugün, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde konsorsiyum ortaklarının katılacağı bir imza töreni yapılacak. Törende, Karayolları Genel Müdürlüğü, proje hakkında sunum yapacak. Bakan Yıldırım'ın, törende ulaştırma alanında bundan sonra yapılacak projelerle ilgili de bilgi vermesi bekleniyor.

YPK'DAN DA ONAY BEKLENİYOR

Yıldırım'ın onayının ardından ihale, Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) sunulacak. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, YPK'dan en kısa sürede gerekli onayın çıkacağı görüşünü dile getirdi. Yetkililer, temmuz ayında yükleniciyle sözleşme imzalamayı hedeflediklerini belirterek, "Projenin temeli en kısa sürede atılacak" dedi.

Konsorsiyumda yer alan Göçay İnşaat'ın ortağı ve Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, proje hakkında SABAH'ın sorularını yanıtladı. Ortada kesin bir projenin olmadığına işaret eden Eren, "Ön projeyi yaptırdık. Uygulama projesi haline geldiğinde her şey kesinlik kazanacak" dedi. Projenin en önemli unsuru, İzmit'e inşa edilecek köprü olacak. Eren, İstanbul Boğaz Köprüsü gibi asma köprü inşa edileceğini belirterek, "İstanbul köprüsü gibi düşünün.

3 bin metre uzunluğunda olacak. İki ayağın arasındaki açıklık bin 700 metre olacak. İstanbul Boğaz Köprüsü'nden 200 metre büyük olacak. Dünyanın ikinci en uzun açıklıklı köprüsü olacak" dedi.

SEYAHAT SÜRESİ 3 SAAT KISALACAK

* İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu, Gebze'den başlayacak ve Körfez'i köprüyle geçerek Orhangazi'ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak.
 
* Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olacak. 6.5 saat olan İstanbul-İzmir seyahat süresi 3.5 saate inecek.
 Seyahatin kısalmasıyla yıllık 870 milyon TL tasarruf sağlanacak.

 * Proje kapsamında İzmit'e, dünyanın en uzun asma köprüsü yapılacak

 * Gebze-Yalova arasında körfez geçişini kullanan otomobiller 35 $ geçiş ücreti ödeyecek. Otoyolda her kilometre başına da 0.05 $ talep edilecek.

İKİNCİ OLAN KONSORSİYUM İTİRAZ ETMİŞTİ

19 Haziran'da yapılan 'İzmit Körfez Geçişi' ihalesi için yarışan iki konsorsiyumun teklifinde rekor fark ortaya çıkmıştı. Yap-İşlet-devret (YİD) modeliyle yapılan ihaleye, 'Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel ve Göçay İnşaat'tan oluşan girişim grubu, 22 yıl 4 aylık yapım ve işletme süresi teklifiyle kazanmıştı.

Rakibi 'Cengiz-Kolin-Mapa-Limak İnşaat'tan oluşan girişim grubu ise 34 yıl 9 aylık yapım ve işletme süresi teklifi vermişti. İhalede ikinci olan girişim grubu ihale sonası rakiplerinin teklif mektubu olarak nitelendirilecek bir zarf hazırlamadığını belirterek itiraz etmişti.

Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, komisyona sürekli müdahalenin doğru olmadığını belirterek herşeyin tutanaklara geçirildiğini kaydetmişti.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 47
  • hatice keskin 14 yıl önce Şikayet Et
    heleşükür. inşallah bu köprü en kısa zamanda biterde izmir yönünden gelen tüm ağır vasıtalara izmit yönüne geçiş kontrollü olur köprüyü kullanım mecburiyeti getirilir de trafiğimiz hafifler önceden en geniş yollar gölcükte iken şimdi gölcük ana arter felaket
    Cevapla
  • mustafa demir 14 yıl önce Şikayet Et
    22 yıl. zaten ihaleyi alan sirketler kafayı yemisler 22 yılda yapacaklar 5 kurus para kazanamayacaklar babalarının hayrına bize otoban köprü yapacaklar kıymetlerini bilin.
    Cevapla
  • KASIM OKTAY 14 yıl önce Şikayet Et
    körfezi geçebilmek. Buradaki yorumları okuyunca tarafgirlik ile iyi ve kötü arasında tercih yapmak arasındaki farkı çok iyi anlıyorum.Türkiye'nin en büyük şehri ile 3. ve 4. büyük ve gelişmiş şehrini bağlayacak yoldan bahsediyoruz.Vapurla geçiş 1 saat, yaz dönemlerinde bekleme süresi 1 ila 3 saat.Araç geçişi zaten 50 tl.Neyi tartışıyoruz.İstemeyene alternatif zaten var.
    Cevapla
  • Emre Çetin 14 yıl önce Şikayet Et
    ... Haberi yanlış anlayanlara; dikkatlice okuyunuz lütfen. 22 yıllık yapım ve işletme yazıyor orada, yani yapım süresi diyelim ki 2-3 sene, işletme süresi de geri kalan 19 sene olacak. Yani yapan firma sonra da işletecek. 22 yıl gibi uzun bir sürede yapmayacak zaten :) Yap-işlet-devret modeli var..
    Cevapla
  • Erdi 14 yıl önce Şikayet Et
    22 yılmı:)). 22 yıla kadar kim öle kim kala görende Türkiyeyi baştan aşağı yeniden kuruyor zannetcekler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle