Türkiye'nin bereketli hazineleri: 160 milyon dolar elde edildi

Türkiye'nin bereketli topraklarında yetişen; gıda, sağlık ve kozmetik alanlarında kullanılan defne, maviyemiş, kekik, keçiboynuzu, biberiye, kestane ve adaçayı gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracatı ekonomiye katkı sağlıyor. Bu ürünlerin dış satımından geçen yıl 160 milyon dolar elde edildi. Türkiye, biyolojik çeşitlilik açısından tüm Avrupa'nın sahip olduğu zenginliği tek başına bünyesinde barındırıyor.

Türkiye'nin bereketli hazineleri: 160 milyon dolar elde edildi
Türkiye'nin bereketli hazineleri: 160 milyon dolar elde edildi
GİRİŞ 21.03.2020 13:38 GÜNCELLEME 21.03.2020 20:11
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye, biyolojik çeşitlilik açısından tüm Avrupa'nın sahip olduğu zenginliği tek başına bünyesinde barındırıyor.

 

Ormanlardan odun dışında elde edilen çeşitli bitkiler, ham ya da farklı kullanım alanlarına göre işlenerek iç piyasaya ve yurt dışına pazarlanıyor.

Söz konusu çeşitlilik içinde defne, maviyemiş, kekik, keçiboynuzu, kestane, biberiye ve adaçayı yurt dışı pazarında en yaygın bitki türleri arasında gösteriliyor.

 

Gıda, sağlık ve kozmetik alanında kullanılan söz konusu tıbbi ve aromatik bitkilerin ülke ekonomisine katkısı geçen yıl 160 milyon dolar oldu.

DEFNE, YAĞ, KOZMETİK VE KİMYA SANAYİSİNDE KULLANILABİLİYOR

Dünya defne ihtiyacının yüzde 90'ı Türkiye tarafından karşılanıyor.

 Türkiye'de daha çok Akdeniz Bölgesi'nde yetişen defnenin, gıda, parfümeri, ilaç ve kimya sanayisinde geniş kullanım alanı bulunuyor.

Ülke genelinde 152 bin 135 hektar alanda yetiştirilen defnenin üretimi yıllık 202 bin 493 tonu buluyor.

Defnenin, sabit yağ, kozmetik ve kimya sanayisinde işlenmiş ürünlerinin ihracatı yaklaşık 50 milyon dolara ulaştı.

Meyvesi ve bitkisi açısından ülkemizde önemli bir üretim potansiyeline sahip olan maviyemiş de Karadeniz Bölgesi'nin nemli ve yüksek kesimlerinde yetişiyor.

Taze veya kurutulmuş meyve halinde veya katkı maddesi olarak gıda ve ilaç sanayisinde kullanılan maviyemişten yıllık 445 ton üretiliyor ve ihracatından yaklaşık 8,2 milyon dolar gelir elde ediliyor.

Baharat endüstrisinde, uçucu yağ olarak ya da kimya ve eczacılık sektöründe kullanılan kekik, ülkenin önemli ihraç ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Türkiye, dünya kekik ticaretinin yaklaşık yüzde 70'ini elinde tutuyor.

Kekikten geçen yıl 54 milyon dolar, yağından ise 3,5 milyon dolar gelir elde edildi.

KESTANE İHRACATINDAN 35 MİLYON 837 BİN DOLAR ELDE EDİLDİ

Halk arasında harnup olarak da bilinen ve sağlık açısından yararlı olduğuna inanılan keçiboynuzu da geniş tüketim yelpazesiyle önemli bir ticari ürün olarak değerlendiriliyor.

Türkiye'de söz konusu ürünün yüzde 70'i yabani ağaçlardan temin edilirken, keçiboynuzu üretim miktarı 16 bin ton olarak kayıtlarda yer alıyor. Keçiboynuzunun ihracatından geçen yıl 1 milyon 150 bin dolar gelir elde edildi.

Gerek meyvesi gerek el aleti yapımında kullanılan sürgünleri gerekse kereste sanayisinde kullanılan gövdesiyle potansiyel bir ekonomik değere sahip kestanenin de geçen yıl ihracatından 35 milyon 837 bin dolar kazanç sağlandı.

Yemeklerde tatlandırıcı olarak tüketilen biberiye ihracatından gelir 1 milyon 715 bin doları bulurken, gıda, kimya ve ilaç sanayisinde kullanılan adaçayının dış satımından 8,7 milyon dolar gelir kayıtlara geçti.

Bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracatından elde edilen gelir (milyon dolar) şöyle:

Bitki İhracat
Defne 50
Maviyemiş 8,2
Kekik 54,4
Keçiboynuzu 1,2
Kestane 35,8
Biberiye 1,7
Adaçayı 8,7
Toplam 160

YORUMLAR 3
  • barbaroslar geliyor 4 yıl önce Şikayet Et
    maşallah allah daha çok versinnn
    Cevapla
  • tek parmak 4 yıl önce Şikayet Et
    ormanlar tek tip agac yerine degerli agaclar olacak ve her orman da degisik meyve agaclari olacak hayvanlar yesin doganin dengesini saglamak gerek
    Cevapla
  • ne anladık 4 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkenin insanları bunları rahatça almadan yurtdışına satmayaım kardeşim. yurtdışına satıp gelen parayla ne alacaksın, sağlıklı beslenemediğin için yakalandığın hastalıklar için ilaç ve tıbbi cihazlar mı?
    Cevapla