Korona’ya karşı tek kullanımlık hijyen kalkanı

Yeni tip koronavirüs salgınının ardından tüketicilerin ‘hijyenik’ ürünlere yönelik ilgisi zirve yaptı.

Korona’ya karşı tek kullanımlık hijyen kalkanı
Korona’ya karşı tek kullanımlık hijyen kalkanı
GİRİŞ 18.03.2020 15:56 GÜNCELLEME 18.03.2020 15:56

Özellikle hastaneler, AVM’ler ve toplu tüketim alanlarında tek kullanımlık plastik çatal, bıçak gibi ürün kullanımı patladı. Hatta fabrikalarda, porselen tabak ve metal tabldot yerine artık tek kullanımlık kaplara geçiş yapıldı. Olası hastalığın fabrikalarda salgın olarak yayılmasını engellemek için Tek Kullanımlık Ürünler kullanıma girdi. Evlerde bile tek kullanımlık ürün kullanımı arttı. Hiç kimse, bir başkasının kullandığı hiçbir şeyi kullanmak istemiyor artık.

Plastik Sektörünün Tepe Kuruluşu PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Başkanlığını yaptığı TOBB Meclisi’nde de bu konunun gündeme geldiğini belirterek son günlerde ‘tek kullanımlık’ ürünlerin revaçta olduğunu belirtti. Öte yandan pek çok şirket de yemekhanelerde hijyenik olması adına çalışanlarına tek kullanımlık çatal, bıçak gibi ürünler sunuyor.

FABRİKALARDA KORONA ALARMI

PAGEV Başkanı Eroğlu, son günlerde tek kullanımlık ürünlere ilginin hijyen kaygısıyla ciddi şekilde arttığını söyledi. Eskiden porselen tabak veya metal tabldotları kullanan fabrikaların koronavirüs ile birlikte toplu yemek tüketiminde tek kullanımlık plastik kaplara geçtiğini söyleyen Eroğlu, “Özellikle yoğun talep, market raflarında ve perakendede ara ara plastik tek kullanımlık ürünlerin tükenmesine yol açtı. Virüs endişesiyle artan talep, bazı marketlerde stokları eritti” dedi.

Türkiye’nin, Avrupa’da İtalya’dan sonra en büyük plastik tek kullanımlık ambalaj üreticisi olduğunu hatırlatan Eroğlu açıklamışını şu şekilde sürdürdü:

“Tedarik zincirinde sorun olmasını beklemiyoruz. Fabrikalar üretim artışına giderek kapasite arttırdı. Üreticilerimizle koordinasyon halindeyiz. Market raflarının boş kalmamasını sağlamayı hedefliyoruz. Firmalarımızın, hammadde başta olmak üzere üretim için ihtiyaç duyduğu tüm girdilerde sıkıntı yaşanmaması için tedbirlerimizi alıyoruz.”

EVDE İZOLE OLAN İSRAİLLİLER TEK KULLANIMLIĞA GEÇTİ

Özellikle İsrail’den ciddi talep geldiğini ifade eden Eroğlu, “İsrail’de kendini evlerinde izole edenler tek kullanımlık plastik ürünlerde talep patlamasına yol açıyor. İsrail yüzde 25’lik pay ile Türkiye’nin en çok tek kullanımlık ihracat yaptığı ülke olurken bu ülkeyi Fransa, İngiltere ve ABD takip ediyor. Türkiye 2019 yılında 2 milyar 105 milyon liralık tek kullanımlık plastik ürün üretti” ifadelerini kullandı.

FAHİŞ ZAM YAPAN ŞİKÂYET EDİN

Tüketicilerin, tek kullanımlık plastik ürünlerde fahiş fiyat artışlarını PAGEV ve TOBB’un ilgili birimine şikayet etmelerini isteyen Eroğlu, “Plastik tek kullanımlık bardak, tabak, çatal, kaşık ve bıçak gibi ürün fiyatlarında kur kaynaklı küçük bir artış olabilir. Ürünlerde yüzde 100’ün üzerinde artış yapan bazı perakende noktalarının bilgileri geldi ve bu fırsatçılara karşı gerekli uyarılarımızı yaptık” dedi.