Türkiye'de ilk kez 'mücevher kalamar'a rastlandı! Çok değerli

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Mersin açıklarında yakalanan "mücevher kalamar" olarak bilinen "histioteuthis reversa"nın Türkiye kıyılarında görüldüğünü bilimsel makaleyle dünyaya duyurdu

Türkiye'de ilk kez 'mücevher kalamar'a rastlandı! Çok değerli
Türkiye'de ilk kez 'mücevher kalamar'a rastlandı! Çok değerli
GİRİŞ 06.03.2020 19:14 GÜNCELLEME 06.03.2020 19:25
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Akdeniz'in Atlas Okyanusu'na yakın bölgelerinde ortalama bin metre derinlikte yaşayan "mücevher kalamarı" olarak da bilinen "histioteuthis reversa", Türkiye kıyılarında Mersin'de yakalandı.

 

 

Mersin Körfezi'nde trol avcılığı yapan Çınar Bey isimli teknede 400 metre derinliklerde farklı bir kalamar türü yakalandı. Teknenin sahipleri durumu Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu'na bildirdi. Gökoğlu, üniversitesin laboratuvarında yaptığı incelemede türün, "mücevher kalamar" olarak da bilinen histioteuthis reversa olduğunu tespit etti. Histioteuthis reversanın Türkiye kıyılarında yakalandığı, bilimsel bir makaleyle dünyaya duyuruldu.

 

 

- HEYECAN YARATTI

Gökoğlu, AA muhabirine, balığın Türkiye kıyılarında yakalanmasının heyecanını yaşadığını söyledi. 

Kalamarın Akdeniz ekosisteminde çok nadir görüldüğüne dikkati çeken Gökoğlu, "Türkiye kıyılarında ilk defa yakalanan kalamar bin metrelerde yaşıyor. O derinliklerde ışık olmadığı için üzerlerindeki fotofor hücreleri sayesinde çevresine ışık saçıyor. Çok güzel bir görüntü oluşturuyor. Bu nedenle mücevher kalamarı olarak da biliniyor. Balığın diğer bir özelliği ise sağ ve sol gözlerinin büyüklükleri birbirlerinden farklı olması. Eşsiz güzellikte bir balık." diye konuştu.

Balığın 400 metre derinlikte ve Doğu Akdeniz'de yakalanmasının ilginç olduğunu vurgulayan Gökoğlu, "Kalamar daha çok Akdeniz'in Atlas Okyanusu'na yakın bölgelerinde yaşıyordu. Burada yakalanan kalamar yetişkin bir birey. Yaklaşık 250 gram ağırlığına sahip. Jelimsi bir yapısı bulunuyor." dedi.

"TİCARİ BİR DEĞER"

Gökoğlu, kalamarın Türkiye kıyılarında popülasyonunun artması halinde balıkçılar için de ticari bir değer oluşturabileceğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Küresel ısınmanın etkileri...
    Cevapla
  • G.antep27 4 yıl önce Şikayet Et
    Ilk defa karşılaşmışlar onuda hemen öldürmüşler.Bunuda ovunerek anlatıyorlar helal size
    Cevapla
  • Angaralı 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayır amacınız ne anlamadım ender görülen şeyleri yok etmek mi
    Cevapla
  • vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    sakın bizim buralara gelmesin gözü dönmüş balıkçılar kökünü kurutur
    Cevapla
  • Can 4 yıl önce Şikayet Et
    Baliklarin. Kökünü Kazi. Sonracik. Övün
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle