Binlerce kişiyi ilgilendiren emeklilik kararı! Maaş bağlandı

Çalıştığı hâlde sigortası yapılmayanlara hem umut hem emsal olacak karar açıklandı. İzmir’in Menderes ilçesinin Gümüldür beldesindeki tatil köyü lojmanında kalan Asuman Bayraktar, aynı iş yerinde 1995-2011 yılları arasında yaz sezonlarında kat görevlisi ve kat şefi olarak çalıştı.

Binlerce kişiyi ilgilendiren emeklilik kararı! Maaş bağlandı
Binlerce kişiyi ilgilendiren emeklilik kararı! Maaş bağlandı
GİRİŞ 13.06.2019 12:02 GÜNCELLEME 13.06.2019 12:03
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Eşi emekli olunca işten ayrılan Bayraktar, 2015’in eylül ayında avukatı aracılığı ile iş mahkemesine başvurdu. On yedi sene boyunca sigortasız çalıştırıldığını, çalıştığı günlerin SGK’ya bildirilmediğini iddia eden Bayraktar’ın avukatı, dava dilekçesinde 17 yıl 15 Mart-30 Ekim tarihleri arasında çalışan müvekkilinin tek gün dahi SGK kaydı yapılmadığını belirtti ve müvekkilinin farklı yerlerde çalışmasına rağmen, prim ödeme süresinin emekliliğine yetmediğini, bu sebeple Bayraktar’ın söz konusu iş yerindeki çalışma süresinin tespiti amacıyla dava açılmasını talep etti.

 

 

İzmir 14. İş Mahkemesi bilirkişi raporu ve tanık ifadelerini değerlendirdi, Bayraktar’ın 15 Mart 1995-20 Ekim 2011 tarihleri arasında 3 bin 825 gün çalıştığı, bu çalışmanın SGK’ya bildirilmediği tespit edildiğinden davanın kabulüne karar verdi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi, SGK avukatının talebini reddederek, yerel mahkemenin verdiği kararı yerinde buldu.

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi de istinaf mahkemesinin kararını kanuna uygun bularak, oy birliğiyle hükmün onanmasına kararlaştırdı ve davacı Bayraktar emekli edilip maaşı bağlandı. 

 

 

 

YORUMLAR 20
  • Osm 4 yıl önce Şikayet Et
    Kişi zaten sigortalı olmadığını biliyor, haberim yoktu demiyor.sgk muhtemelen çalıştığı yerlere ceza kesecektir. Buradaki sorun eğer önceden sigortasız çalıştığı yerlere isten çıktıktan sonra dava açılırsa işverenleri mağdur etmektir.sigortasiz olarak çalışmaya razı olmuşsa ve öyle anlasmissa sonradan şikayet etmek çirkin birşey.
    Cevapla
  • Dolandırıcılık! 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya boşversene sigortasiz calisarak maas almayi kabul etmis bu vatandas. Peki sigorta primi ödenmeden nasil emekli oluyor? Hadi teknilojiye cok uzak memleketin bir noktasinda yaşasa yine ihtimali yok birde İzmir in göbeğinde 3 yil değil 5 yıl değil bu ya. Bu kadının hiç mi suçu yok. Devleti işçi ve işveren olarak dolandırmanın güzel bir örneği derinlemesine incelenmeli...
    Cevapla
  • çnra 4 yıl önce Şikayet Et
    o süre boyunca hastaneye gidip muayene olmuşsa veya parası ile ilaç almışsa sigortasının yapılmadığını öğrenmiştir.doğum yapmış mı hastane kayıtlarından bu durumun kontrol edilmesi gerekir.
    Cevapla
  • sadık 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle, hiç prim ödememiş, yıllarca sigorta yatmış mı yatmamış mı hiçç bakmamış (hele ki sene 95 ler de sigorta yatacak ve ancak 3 ay sonra hastahane de muayene olunabiliyordu, yani hiç mi hasta olmamış yav). Sonra mahkemeye ver emekli ol, oldu paşam. Ortada prim yok ki, sen şimdi tüğü bitmemiş yetimin hakkını yiyorsun.
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl çalışmış onca sene sigortasız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle