Bunu yapan yandı! 30 yıla kadar hapis cezası verilecek

Maden Kanunu ile bazı kanun ve KHK'lerde değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Böylece Nükleer silah ya da nükleer veya radyolojik patlayıcı cihaz imal eden, radyoaktif maddeleri bu amaçla bulunduran, ticaretini yapan, kullanan veya kullanımını yaygınlaştıran kişilere 25 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Bunu yapan yandı! 30 yıla kadar hapis cezası verilecek
Bunu yapan yandı! 30 yıla kadar hapis cezası verilecek
GİRİŞ 15.02.2019 09:16 GÜNCELLEME 15.02.2019 12:21

TBMM Genel Kurulunda, Maden  Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kabul edilerek, yasalaştı. 
 
Yasa şu değişiklikleri getiriyor:

 

Bakır, kurşun, çinko, demir, krom, civa, kalay, kobalt, nikel,  alüminyum grubundaki madenlerin yurt içindeki entegre tesislerde metal hale  getirilmesi durumunda devlet hakkının yüzde 75'i alınmayacak.

Maden ruhsat sahibi veya vekilinin mahallinde yapılan tetkik ve  incelemelere katılmaması, herhangi bir nedenle tetkik ve incelemeleri engellemesi  halinde 31 bin lira idari para cezası uygulanacak.
 
Kanunla, MTA'nın yurt dışında faaliyet göstermek üzere kuracağı  şirketlerin arama ve araştırma faaliyetleri dışında işletme faaliyetinde de  bulunmasına imkan tanınıyor.
 
EÜAŞ, ihtiyaç duyulması halinde kamu kaynaklarının etkin ve verimli  kullanılması amacıyla elektrik üretim tesisleri kurması, işletmesi ve ticaretinin  yaptırılması konusunda görevlendirilen veya üretim tesisi işletme hakkı  devredilen şirketlerin sahasından kömür alımı yapabilecek.

 

Türkiye Taş Kömürü ve Türkiye Kömür İşletmeleri uhdesinde bulunan  sahalar bölünerek devredilebilecek
 
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, maden ruhsatı sahipleri ile  yaptığı arama ve araştırma tip sözleşmelerinin maden siciline bilgi amaçlı şerh  edebilecek
 
Rödovans sözleşmeleri, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün  izniyle yapılabilecek ve Genel Müdürlük bu sözleşmelere taraf olmayacak.
 
Tüm yerli ham petrol üreticileri teşvik edilecek. Yerli üreticilerin  Türkiye'de petrol arama ve üretim konularında daha çok yatırım yapmaları  sağlanarak yerli üretimin artmasına katkıda bulunulacak.
 
Akaryakıt kaçakçılığı kapsamına giren fiillere yüksek cezalar  getiriliyor.
 
Kaçakçılıkla ilgisi olmayan ve niteliği itibarıyla düzeltme imkanı  bulunan şirketler, para cezasından önce ihtar edilecek. İhtara rağmen aykırı  durumunu gidermeyenlerin işleri geçici olarak durdurulacak, devamında  düzeltmeyenlere ise para cezası uygulanacak.
 
Nükleer silah ya da nükleer veya radyolojik patlayıcı cihaz imal  eden, radyoaktif maddeleri bu amaçla bulunduran, ticaretini yapan, kullanan veya  kullanımını yaygınlaştıran kişilere 25 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası  verilecek.
 
Nükleer tesis, radyasyon tesisi veya radyoaktif atık tesisini  geçerli bir lisansa sahip olmaksızın işletenler 4 yıldan 8 yıla kadar hapisle ve  5 bin gün adli para cezası ile cezalandırılacak.
 
Enerji üretim, iletim, dağıtım tesislerine ait izinler, talep  edilmesi halinde son ödenen arazi izin bedeli, Vergi Usul Kanunu uyarınca  belirlenen yeniden değerleme oranında arttırılmak suretiyle 99 yıla kadar  uzatılacak.
 
Ulusal petrol stoku tutma yükümlülüğü bulunan lisans sahiplerine,  tespit tarihinde eksik tutulan her bir ton ürün için 250 lira ceza uygulanacak.
 
Ceza uygulanan bir fiilin 2 yıl geçmeden aynı kişi tarafından tekrar  işlenmesi halinde idari para cezaları 2 kat artırılarak ceza verilecek.

KAYNAK: AA