İstanbul’da insani geçim 3 bin 67 lira

İstanbul’da iki çocuklu aileye sahip bir çalışanın alması gereken asgari düzeydeki İnsani Geçim Ücreti (İGÜ), asgari geçim indirimiyle (AGİ) birlikte 3 bin 67 liraya çıktı. Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği’nin (İGİAD) 2019 yılına dair açıkladığı araştırmaya göre, İGÜ’nün Türkiye ortalaması ise AGİ dahil 2 bin 490 lira oldu.

İstanbul’da insani geçim 3 bin 67 lira
İstanbul’da insani geçim 3 bin 67 lira
GİRİŞ 09.01.2019 06:18 GÜNCELLEME 09.01.2019 06:19
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), 2019 yılında İstanbul'da iki çocuklu aileye sahip bir çalışanının alması gereken asgari düzeydeki İnsani Geçim Ücreti'ni (İGÜ) 2 bin 781 lira olarak duyurdu. aynı çalışanın almaya hak kazandığı 286 liralık asgari geçim indirimiyle (AGİ) birlikte bu miktar toplamda 3 bin 67 liraya çıktı. Araştırmaya göre İGÜ'nün söz konusu çalışan kategorisindeki Türkiye ortalaması ise 2 bin 204 liraya yükselirken, bu ücrete AGİ dahil edildiğinde toplamda 2 bin 490 lira oldu. Asgari geçim ücretine alternatif olarak geliştirilen "İnsani Geçim Ücreti" araştırmasının 2019 sonuçlarını İstanbul’da açıklayan İGİAD Başkanı Ayhan Karahan, derneklerinin, hak eksenli bir iş hayatı ve helal kazancın adil paylaşımı çerçevesinde çalışanların onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için 15 yıldır insani geçim ücretini belirlediğini söyledi.

 

 

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ

Ayhan Karahan, İGİAD’ın önerdiği İnsani Geçim Ücreti’nin iş görenlerin harcamaları üzerinden reel rakamlarla hesaplandığını belirterek, İGÜ’nün bireyi değil iki çocuklu bir ailenin onurlu yaşayabileceği insanca geçinebileceği aylık asgari geçim ücretini esas aldığını anlattı. Karahan, “Devletin her yıl asgari ücreti belirlerken İGİAD'ın belirlediği İGÜ'yü dikkate alması asgari ücrette iş gören ve işverenden alınan vergi yükünün azaltılması ve bölgesel asgari ücrete geçilmesi önem arz etmektedir” dedi.

 

 

TÜRKİYE ÇAPINDA YÜZDE 20 FARK

Bu yıl açıklanan İGÜ’de Asgari Geçim İndirimi’nin dahil olmadığına dikkati çeken Karahan, şu değerlendirmeleri yaptı: “Toplamda 3 bin 67 lira İstanbul’da İnsani Geçim Ücreti’nin karşılığı, artı 286 lira AGİ. (Türkiye ortalaması AGİ dahil) toplamı da 2 bin 490 lira… Yani devletin açıklamış olduğu asgari ücretle Türkiye ortalaması arasında yaklaşık yüzde 20’lik bir fark var. İstanbul’a baktığımız zaman açıklanan 2 bin 20 lira asgari ücrete oranla farkımız yüzde 50.”

İŞVERENLER DUYARLI OLMALI

Uygulamada işverenleri duyarlı olmaya çağıran Karahan, İGÜ sayesinde iş görenlerin ücretlerinin iyileştirilmesini amaçladıklarını ifade etti. Karahan, emeklerinin karşılığı alması gereken çalışanlar için insani geçim ücretinin hak olduğunun altını çizdi.

ASGARİDE VERGİ YÜKÜ AZALMALI

Karahan, işverenin üzerindeki maliyetlerin de azaltılması gerektiğini dile getirdi. Yürürlükteki 2 bin 20 lira asgari ücretin iş verene maliyetinin bin 30 liraya çıktığını belirten Karahan, “Bu dünya ortalamalarının oldukça üstünde bir rakam. Yani iş verenlerin maliyeti azaltılsın, bu azaltılan maliyet çalışanlara verilsin yine” dedi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 4
  • Ramo 5 yıl önce Şikayet Et
    Bölgesel asgari ücret pek çok sorunun çözümü olacaktır diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Bilo 5 yıl önce Şikayet Et
    Aman ne ıyi ne iyu
    Cevapla
  • cuma ceylan 5 yıl önce Şikayet Et
    Türk insanı ne zaman elindekini kendinden daha çok ihtiyacı olanla hiçbir şey düşünmeden paylaşırsa o zaman hem bireysel hemde ülke olarak refah seviyesinin de huzurunda mutluluğunda en üst seviyesine çıkarız...
    Cevapla
  • hayyydaar 5 yıl önce Şikayet Et
    Paylaşması için önce elinde olması lazım. Olmayanı paylaşamaz.
    Cevapla