Yavaşlayan telefonlar yüzünden Apple ve Samsung'a para cezası

İtalya Rekabet Kurumu, Apple ve Samsung'a telefonlarını planlı bir şekilde yavaşlattıkları gerekçesiyle milyonlarca euroluk ceza verdi.

Yavaşlayan telefonlar yüzünden Apple ve Samsung'a para cezası
Yavaşlayan telefonlar yüzünden Apple ve Samsung'a para cezası
GİRİŞ 25.10.2018 07:46 GÜNCELLEME 25.10.2018 07:47
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Apple verilen ceza 10, Samsung'a verilen ceza ise 5 milyon euro oldu.

Cezayla ilgili bir açıklama yayınlayan Rekabet Kurumu, Apple ve Samsung'un tutumlarını "adil olmayan ticari eylemler" olarak niteledi.

 

 

Akıllı telefonlar, zaman içinde gelen güncellemelerle yavaşlayabiliyor.

Kuruma göre bu durum "performansı belirgin bir şekilde azaltıyor ve ciddi işlev sorunlarına yol açıyor". Tüketiciler de bu nedenle yeni telefon almak zorunda hissediyor. 

Şirketler kullanıcılarını telefonlarını güncellemeye teşvik etse de bu güncellemelerin telefonlarını ne kadar yavaşlatacağını söylemiyor.

Temyiz yolu açık

Samsung karardan memnun olmadıklarını ve temyize gideceklerini duyurdu.

Bir şirket sözcüsü "Samsung Galaxy Note 4 telefonunun performansını düşürecek bir yazılım güncellemesi yayınlamamıştır" dedi ve ekledi:

"Aksine Samsung yazılım güncellemeleri ile kullanıcılarının en iyi deneyimi yaşaması için uğraşmaktadır."

Apple ise BBC'nin sorularına yanıt vermedi.

Apple'ın daha fazla ceza almasının nedeni, iPhone pilleriyle ilgili, ömürlerinin nasıl uzatılabileceği gibi önemli bilgileri tüketicilere sunmamasıydı.

İki şirket de Rekabet Kurulu'nun verdiği kararı İtalya'daki internet sitelerinde göstermek zorunda.

Apple telefonları yavaşlattığını kabul etmişti

Apple geçen yıl bazı eski iPhone modellerini, süreç içerisinde pil performanslarının azalması nedeniyle kasıtlı olarak yavaşlattığını kabul etmişti.

Şirket bunun cihazların ömrünü uzatacağını savunuyor.

Bundan bir ay sonra Fransa'da savcılar iPhone'ların planlı olarak yavaşlatılmasıyla ilgili bir soruşturma başlattı. Bu soruşturma da devam ediyor.

YORUMLAR 10
  • Görele 5 yıl önce Şikayet Et
    Acaba bu işlerden haberi olan birim varmı varsa dava neden açmıyor ben şahsen haberdar olan yok diye düşünüyorum... Tabiki düşüne düşüne. Kafayı sıyıracağız
    Cevapla
  • Burak 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkesine para girdisi yapmak için tezgahlanan bir oyun. Resmen haraç almışlar. Madem insanları düşünüyorsun Avrupa Komisyonuna getir görelim..
    Cevapla
  • Hasan Hüsnü 5 yıl önce Şikayet Et
    Yeni modelleri satabilmek için Apple ve Samsung bunu alenen yapıyor. Herkes bu konuda duyarlı olmalı ve bu 2 markayı kesinlikle almamalı. Türkiye'de de umarım birileri savcılığa başvurarak aynı cezaların alınmasını sağlar.
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye neden dava açmıyor.. Dizel skandalında da Türkiyede WW yılda 100.000 üzerinde araç sattı. Türkiye kurumlar oralı bile olmadı... Ondan sonra neden biz Çağdaş devletler gibi olmuyoruz..
    Cevapla
  • vusda 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de bu türden şeyleri kontrol edip denetleyen bir kurum yok mu? Hoş gerçi bizim insanımız bir telefonu kolay kolay 3-4 sene kullanmaz değiştirir. Ama yine de birilerinin bu konuda tüketici haklarını koruması piyasayı denetlemesi gerekiyor. Benim başıma gelen bir şey, sonra telefoncularla görüştüğümde LG G3 lerde yaygın olduğunu öğrendiğim bir problem. 3-4 yıl sonra normalde hiç bir problem yok iken telefon birden çalışmaz hale geliyor. Bu durumda telefoncuların söylediği telefonu bu durumda atın. yapılabilecek bir şey yok! Bu ve benzeri durumlarla ilgilenilmesi, önce vatandaşın hakkını korur sonra dışarıya ödediğimiz döviz miktarını azaltır.
    Cevapla
  • Görele 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim insanımız telefonu işte bu gibi hırsızların şanını bildiği için değiştiriyor bunlara dava açmalıyız açan ülkelerinde tebrik ediyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle