Türkiye için müthiş haber! Yerlileşiyor

Askeri havacılıkta bakım ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılan yerli ürün ve çözümlerin artırılmasına yönelik çalışmalar yoğunlaşıyor.

Türkiye için müthiş haber! Yerlileşiyor
Türkiye için müthiş haber! Yerlileşiyor
GİRİŞ 17.09.2018 11:36 GÜNCELLEME 17.09.2018 11:37
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

SAHA İstanbul, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Genel Sekreteri  İlhami Keleş, AA muhabirine, 19 Eylül'de 47 firmayla Eskişehir'deki 1. Hava İkmal  Bakım Merkezi Komutanlığına çalışma ziyaretinde bulunacaklarını söyledi.

Kompozit, metal şekillendirme, hidrolik, elektromekanik, mekatronik  gibi bir dizialanda yerli çözümlere sahip firmaların çalışmaya katılacağını  belirten Keleş, bu ziyarette askeri hava araçlarının bakım ihtiyaçlarının  karşılanmasında kullanılan ithal ürünlerin yerlileştirilmesine yönelik  değerlendirmelerde bulunulacağını bildirdi.
 
Keleş, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğünün söz konusu ürün ve  malzemelerdeki yurt dışı bağımlılığını ortadan kaldırmayı amaçladığına işaret  ederek, daha önce yerlileştirilebilecek ürünlerle ilgili bir liste  hazırlandığını, bunları yapabilecek firmalar konusunda çalışma yürütüldüğünü dile  getirdi.
 
İlhami Keleş, askeri sistemlerde bakım ihtiyacının onlarca yıla  yayılan, sarf malzemeleri, yedek parça, teçhizat ve malzeme bağımlılığına yol  açtığını vurguladı.
 
Yurt dışından temin edilen bir sistemin envanterde kaldığı süre  boyunca arıza ve periyodik bakımlar dolayısıyla beraberinde yıllara sari malzeme  ithalatına neden olduğuna dikkati çeken Keleş, şöyle konuştu:
 
"Parçaların bir ömrü var ve bunların değiştirilmesi ciddi bir faturaya  neden oluyor. Sistemi satan, envanterde kaldığı sürece kendisine bağımlılık  yaratıyor. Yerli üreticiler olarak yurt dışı bağımlılığı ortadan kaldırmayı,  kaynakların yurt dışı yerine kendi sanayicimize gitmesini, makine ve  teçhizatların, bakım malzemelerinin yerlileştirilmesini amaçlıyoruz."
  
Firmaların kabiliyetleri artırılıyor
 
Savunma ve havacılık sanayisinin yüksek teknoloji gerektirdiğine  işaret eden Keleş, bir hava aracı imalatına entegre edilebilecek altyapıya sahip  firma sayısı ve kabiliyetlerin istenilen düzeyde olmadığını söyledi.
 
Firmaları, havacılık sanayisine üretim yapabilir altyapıya ve  havacılık konusunda uluslararası tanınırlığı olan AS 9100 standardına sahip  olabilmeleri amacıyla desteklediklerini anlatan Keleş, bu standarda sahip  firmaların havacılıkta "birinci lige" çıktıklarını ve tüm dünyadan sipariş  alabildiklerini belirtti.
 
Keleş, gelecek dönemde SAHA İstanbul olarak, üyelerini savunma ve  havacılık sanayisinin ihtiyaç duyduğu ürünleri üretebilir hale getirmeye  çalışacaklarını ve bu ürünlere talebin artırılmasına yönelik girişimleri  yoğunlaştıracaklarını kaydetti.

 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Erdalsilo 5 yıl önce Şikayet Et
    100de yüz yerli parçalar üretilirse kendi uçağımız yakındır sayılır
    Cevapla