Türk mühendisler "melez" İHA geliştirdi

Türk mühendisler, sabit ve döner kanatlı İHA'ların kabiliyetlerini tek bir araçta buluşturan yeni araç geliştirdi.

Türk mühendisler "melez" İHA geliştirdi
Türk mühendisler "melez" İHA geliştirdi
GİRİŞ 31.05.2018 11:21 GÜNCELLEME 31.05.2018 11:36
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Nurus'un üretim şirketi Numaş, Türk sanayisine getirdiği yenilikçi çözümlerle dikkati çekiyor.

 

 

Şirket, bu kapsamda sabit ya da döner kanatlı İHA'ların avantajlarını tek bir platformda birleştiren "değişken hacimli İHA" geliştirdi. 

Konvansiyonel İHA'lar sabit ya da döner kanatlı olarak iki kategoride üretiliyor. Değişken hacimli İHA ise hem sabit hem de döner kanatlı İHA'ların kabiliyetlerini "melez" olarak nitelendirilen tek araçta buluşturuyor.

Dünyada dikey iniş kalkış yapıp düz uçuşa geçebilen araçlar bulunuyor ancak bunların hepsi bulundukları hacimde sabit kalıyor ve düz uçuşa geçecekleri büyüklük neyse onun gerektirdiği alanlara girebiliyor.

Değişken hacimli İHA ise döner kanatlı İHA gibi havada asılı kalabilirken, sabit kanatlı bir İHA gibi uzun menzil ve yüksek irtifada seyir yapabiliyor. Bu sayede dar alan ve kısa menzil gerektiren görevlerde hava aracı gerekli manevraları yapıp havada asılı kalabiliyor. Dar alanda başlayıp kırsal alanda devam eden görevleri de başka bir platforma ihtiyaç duymadan yerine getirebiliyor. 

Sahadaki ihtiyaca çözüm olarak geliştirildi

Araç, bir askeri harekat konseptinde ortaya çıkan ihtiyaca yönelik geliştirildi. Düz uçuşla başlayan takip, sokak arasında araç asılı duramadığı için devam ettirilemiyordu. Asılı durmak için gönderilen hava aracı ise kısa sürede geri dönmek durumunda kalıyor, farklı ekiplerin bölgeye kanalize edilmesi gerekiyordu.

Yapılan çalışmada, tüm bu kısıtlılıklar dikkate alınarak kırsal alanda başlayan takibin tek bir hava aracıyla meskun mahalde de sürdürülebilmesi üzerinde duruldu. Sonuçta ortaya, uzun menzilli, yüksek irtifa seyrüsefer hareket kabiliyetiyle birlikte kısıtlı alanlarda hızlı manevra ve kolay iniş-kalkış imkanı olan bir ürün çıktı. Böylece askeri operasyonlar sırasında kırsalda başlayan takibin, kentsel alanlarda sürdürülebilme olanağı elde edildi.

Kargo teslimatı 5-6 dakikaya inecek    

Değişken hacimli İHA, ayrıca hassas kargo taşıma, 5G mobil veri sistemleri gibi pek çok yeni kullanım alanının da ortaya çıkmasıyla küçük hacimli, uzun uçuş süresine sahip, özelleştirilebilir İHA ihtiyacına yanıt verebilecek.

Araç, dar alanlara inip kalkabilmesi, sonrasında da uzun mesafe kat edebiliyor olması dolayısıyla kargo teslimatlarında önemli bir seçenek sunacak. Araç, teslimat amacıyla geliştirilen diğer ürünlere göre aynı ağırlığı 3-4 kat daha uzun menzillere, 2,5-3 kat daha hızla taşıyabilecek yetenekte bulunuyor. Normal taşıma yöntemleriyle 1,5-2 saatte yapılan bir taşıma işlemi 5-6 dakikada gerçekleştirilebilecek. 

Araç, üzerine yerleştirilecek faydalı yükle 4G/5G ağı bulunmayan alanlara belli sürelerde iletişim altyapısını taşıyabilecek. Üzerindeki yükle söz konusu bölgeye giden araç, görev süresi boyunca havada asılı kalacak. Bu sayede afet dönemlerinde, insan yoğunluğunun arttığı durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülmesi sağlanabilecek.

Ulaşımın zor olduğu yerlere tıbbi malzeme gibi hassas kargoların hızlı ve güvenli taşınması da bu araçla mümkün olacak.  

Strateji geliştirecek, kendi yolunu bulacak

Projenin ikinci fazında ise sisteme "akıl" katılmasına yönelik çalışmalara başlandı.

Bu kapsamda, sahadaki kişi, basit komutlarla ihtiyaç duyduğu bilgiyi ve buna ilişkin yeri tanımlayacak. Bunun üzerine yanında bulunan İHA ya da bölgede bulunan başka bir araç oraya yönelebilecek.

Akıllı sistemlerin entegrasyonuyla tüm bunlara karar verebilen, ortam şartlarına göre kendi yolunu bulan sistemler geliştirilecek.

Seri üretimin 4-6 ay uzağında

Şirket olarak seri üretim ve esnek üretim konularında derin tecrübeleri olduğunu belirten Gökyay, bir üründen 300 bin ürüne ulaşan bir aralıkta üretim yapabildiklerine dikkati çekti.

Gökyay, değişken hacimli İHA'nın seri üretimine ilişkin de "Ürünü bu seviyeden seri üretime hazır hale getirmemiz 4-6 ayı geçmez, çok süratle bunu yapabiliriz. Bununla ilgili çok gelişmiş bir üretim altyapımız mevcut." dedi.

YORUMLAR 6
  • nazmi 5 yıl önce Şikayet Et
    binlerce üretecen gök yüzünden taş yağdırsan işi bitiririsin
    Cevapla
  • Abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    Rab'bim bizleri idare edip yönetenlere sağlık huzur ve uzun ömürler versin. Amerika'nın vermediği, yapımına muhalefetin şiddetle karşı çıktığı iha lara yenileri eklenmeye başladı. Teşekkürler israil biri düştü biri kaçtı ikisi tamirden gelmedi, Türkiye iha yapar oldu.
    Cevapla
  • Recep 5 yıl önce Şikayet Et
    maşallah yiğidime
    Cevapla
  • yani 5 yıl önce Şikayet Et
    maşallah
    Cevapla
  • Efe 5 yıl önce Şikayet Et
    Hibrit te denilebilir
    Cevapla
  • İlhami özen 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun cümleden allah vatan evlatlarımza Yar ve yardımcınız olsun insallah zihin açıklığı versin daha ne ihalar yapar çünkü allah hın izniyle Bizim miletimiz zekâ lı helhamdulilah nice güzelliklere inşallah amiin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle