İran ambargosunu delen delene!

İran, 1979’dan itibaren ambargo altına girdi. O günden bugüne Amerikalılar ve Almanlar ambargoyu adeta delik deşik etti.

İran ambargosunu delen delene!
İran ambargosunu delen delene!
GİRİŞ 01.12.2017 13:59 GÜNCELLEME 01.12.2017 14:16
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin bağımsız politika izlemesinden rahatsız olan ABD, İran'a ambargoları delmek suçlamasıyla sahte belgelerle Türkiye karşı kumpas davası başlattı.

Türkiye'nin hiç bir şekilde ambargoyu delmemiş olmasına rağmen sahte belgelerle Türkiye'ye operasyon başlatan ABD, yıllardır ambargoyu delen Amerikan, Alman ve Fransız şirketlerine karşı sessizliğini koruyor.

Citibank, Deutche Bank,  Merrill Lync, Standart Chartered gibi bankaların da aralarında bulunduğu birçok bankanın son 10 yılda İran ile değeri 20 milyar doları bulan doğrudan 25 bin işlem yaptı.

Alman ve Fransız şirketler İran'da dev altyapı projelerine imza attı. Bunların arasında metro ve hızlı tren projeleri de bulunuyor.

GİZLİDEN SİLAH SATIYORLARDI

80’lerin ortalarında İran-Irak savaşı sırasında Amerikalılar, İran’a gizliden silah satıyordu.
Sonrasında o silah satışı ortaya çıkarıldı ve İrangate olarak tarihe geçti.

2000’lerden itibaren devreye Amerikalı finans şirketleri girdi.

Bu kez kara para aklama dönemi başladı.

Çok sayıda ünlü şirketin, İran ambargosunu delip, kara para akladığı ortaya çıktı.
İşte o şirketler.

HBUS ve HBME

HSBC’nin ABD’deki alt şirketleri. 2001-2007 yılları arasında İran bankalarıyla aralarında tam 25 bin işlem tespit edildi. Toplamda İran ile 19,4 milyar dolarlık bankacılık işlemi yaptıkları ortaya çıkarıldı.

VANGUARD GROUP

İran’ın kuzeybatısında otoyol ve metro projelerinde adı geçen ABD’li şirketlerin başında geliyordu. Otoyol projesi için 1 milyar Dolar, metro projesi için ise 800 milyon Dolarlık işlemleri ortaya çıktı.

STANDART CHARTERED BANK

HSBC gibi o da İngiliz bankası ancak Amerika’daki birimi vasıtasıyla İran’a yönelik ambargoyu delip, kara para aklamaktan yakalanan finans şirketlerinden biri. İran hükümetiyle 250 milyar dolar tutarında 60 bin gizli işlem gerçekleştirdikleri ortaya çıkarıldı.

JP MORGAN

JP Morgan, ambargo sürecinde defalarca ambargoyu delen şirketlerin başında geliyor. Bu ihlallerin çoğu İran’a yönelik denizyolu ticaretiyle gerçekleştirilmiş. Ambargo delmek ve kara para aklamakla birlikte İran’a yatırımları da oldu, 2009’da İran’a 3 milyon dolar kredi verdiği de ortaya çıkarıldı.

JP Morgan’ın adı İran’la altın kaçakçılığında da anılıyor. 24 Mayıs 2006 günü 32 bin ons altın yani yaklaşık 20,5 milyon dolarlık altın alışverişi yapıldığı da kayıtlara geçen bilgilerden. Bu şirketin ambargo ihlali ve kara para sabıkasında ayrıca Küba ve Sudan’a yönelik ticari hamlelerinin olduğu da Amerika Hazine Bakanlığı tarafından tespit edildi.

FIDELITY MANAGEMENT

2011’e kadar İran bu şirket üzerinden ABD’ye günlük 2,5 milyon varil petrol ihracatı gerçekleştirilmiş. 2011’de ortaya çıkarılan kaçakçılığın ardından bu oran günlük 1 milyon varile indirilmiş.

MOODY’S

Ambargoyu delip kara para aklamakla suçlanan ABD’li şirketler listesinde T. Rowe Price Associates, Inc ile Principal Management Group’un da adları var. Söz konusu bu firmalarla ilgili dikkat çekici bir ayrıntı daha var. O da Vanguard Group ile T. Rowe Price Associates’in, Kredi Derecelendirme kurumu Moody’s’in ortaklarından olması. Moody’s, Türkiye’nin IMF’ye kapıları kapatmasının ardından kredi notlarını düşürmesiyle tanınıyor. Türkiye’ye yatırım yapmayı planlayan yabancılara, “bu ülkenin kredi notu düşük, yatırım yapılamaz seviyede” diye uyarıda bulunmuştu. Ancak Moody’s iştiraki olan 2 şirket, Amerika’da faaliyet halinde ve yıllardır İran’a yönelik ambargoyu deldikleri biliniyor. Görünen ki Amerika, 1979’dan 2015’e kadar devam eden süreçte bir ambargo oyunu oynamış. Kendi şirketleri ile ambargoyu istediği gibi delip, para aklamış. BM’in ambargo kurallarını da tek taraflı olarak düzenleyip, İran’la ticaretine devam etmiş.

Her şey bu kadar açık ve net ortadayken Ne bu bankalara ne de şirketlere yaptırım uygulandı ne de ekonomik ve siyasi şantaj aracı olarak kullanıldı. Zarrab’ın tanık kürsüsünden anlattıkları da ticaretin İran’ın uluslararası borçlarını ödemek için döviz ihtiyacını karşılamak, Türkiye’nin de satın aldığı petrol ve doğalgaz parasını ödemek üzere sistemin kurulduğunu aktarıyor. Zarrab ne para aklama ne ambargoyu ihlal etme ne de uluslararası ticaret kuralını ihlal eden başka bir suçlamaya ilişkin bir delil ortaya koymadığı gibi, bu yönde bir en ufak bir imada bile bulunmuyor.  

YORUMLAR 25
  • isa 6 yıl önce Şikayet Et
    Biz gercekten cok duygusal bir milletiz. Her seyi hak-hukuk cercevesine bina ediyoruz. Halbuki hak.hukuk ülkelerin kendi iclerindeki seylerdir. Uluslar arasi hukuk diye birsey de yoktur. Güclüler ve gücsüzler vardir. Buradan hareketle ambargoyu deldi dedigimiz sirketler, adalet istedigimiz ülkelerin sirketleridir. Dolayisi ile onlarin deldigi ambargo delinmis sayilmaz. ´´KADI OLA DAVACI MUHSIR DAHI SAHIT OL MAHKEMENIN HÜKMÜNE DENIR MI ADALET´´Ziya Pasa
    Cevapla
  • hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    müslüman ülkelerin birbirlerine ambargo koyma hakları yoktur Allah katında büyük günahtır.
    Cevapla
  • Adsiz adam 6 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar taktilar mi vazgecmezler.Ta düne kadar Katar sözde terörü destekliyordu, Büyük eskiya ABD haraci aldiktan sonra gündemden cikti.Ama Türkiyenin isi kolay degil bunlar para degil türkiyenin ta kendisini istiyorlar. Tek cözüm birlik Türk, kürt arap acem kim varsa hepsi birlesmeli.
    Cevapla
  • TATAR 6 yıl önce Şikayet Et
    Ambargonun maksadı İran'ı zor durumda bırakmak değil.Bizim ticareti kesmek.Şahı devirip Humeyni'yi iktidara getirende onler değilmiydi.
    Cevapla
  • Fehmi 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizde bunların belgelerini verelim uluslararası medya ve yargı kiruluşlarına
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle