150 kilometreyi 1 liraya gidiyor!

1 liralık enerjiyle yaklaşık 150 kilometre yol alabilen "1,5 Adana" isimli elektrikli otomobil, ödüle doymuyor...

150 kilometreyi 1 liraya gidiyor!
150 kilometreyi 1 liraya gidiyor!
GİRİŞ 13.09.2017 12:18 GÜNCELLEME 13.09.2017 12:32
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Çukurova Üniversitesi öğrencileri tarafından 2013'te dizayn edilen, 1 liralık enerjiyle yaklaşık 150 kilometre yol alabilen "1,5 Adana" isimli iki kişilik elektrikli otomobil, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen 4 yarışta 4 ödül aldı.

Görüntüsünün yanı sıra kenti simgeleyen ismiyle dikkati çeken araç, son olarak TÜBİTAK tarafından ağustosta Kocaeli'de düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda "En az enerji harcayarak 30 tur atma" mücadelesinde, rakibi 31 aracı geçti. "1,5 Adana", 60 kilometreyi yaklaşık 65 kuruşluk enerji sarfiyatıyla aşarak birinci oldu.

Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı ve Çukurova Elektro Mobil Takımı Danışmanı Prof. Dr Hüseyin Akıllı, bir öğrenci projesi olarak başladıkları elektrikli araç dizaynında 30 kişilik ekiple çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Projeye 2013'te başladıklarını ifade eden Akıllı, o tarihten bu yana TÜBİTAK tarafından düzenlenen 4 yarışa katıldıklarını kaydetti.

Akıllı, aracın 2014'te "Kurul Özel Ödülü", 2015'te "Tanıtım ve Yaygınlaştırma", geçen sene "En İyi Dizayn" ve bu yıl da "Alternatif Enerjili Araç" yarışlarında birincilik ödülü aldığını bildirdi.

Aracı son olarak 22-24 Eylül'de İstanbul'da yapılacak "Shell Eco-Marathon" yarışlarına hazırladıklarını bildiren Akıllı, yurt dışından da katılımcıların yer alacağı organizasyondan birincilikle dönmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Akıllı, "Türkiye'de şu an milli elektrikli araç oluşturma çabası var. TÜBİTAK da bu çabayı üniversitelere yayma hedefinde. Bu konuda Ar-Ge çalışmalarımızı ilerlettik. En büyük hedefimiz yarış araçlarından ziyade, 4 kişilik, Türkiye içerisinde kullanılacak araç üretebilmek. Bu anlamda altyapı ve desteğe ihtiyacımız var." diye konuştu.

"MAKSİMUM HIZI 84 KİLOMETRE SAATE ULAŞIYOR"

Makine Mühendisliği Bölümü araştırma görevlisi Çağrı Uzay ise 4 yıldır takımda akademik sorumlu olarak çalıştığını söyledi.

Uzay, "Aracın bataryası 3-4 saatte full seviyeye geliyor, batarya elektrikli bir araç. Aracımız 1 liraya yaklaşık 150 kilometre yol gitmektedir. Maksimum hızı 84 kilometre saate ulaşmaktadır. Araç, bu yıl Türkiye şampiyonudur. Biz elde ettiğimiz bu mühendisilik bilgisini 4 kişilik binek araç noktasına taşımak istiyoruz. Araç, elektrik motoru hariç, tamamen yerlidir. Elektrik motorunda da Ar-Ge faaliyetlerini yürütüyoruz." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • cem cem 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne yani motorunu biz yapmadıkça kusura bakmayın diğer aksamları bizim şaseci ve kaportacı kalfasıda da yapar.
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Esas konu amatör girişimciler bu denli ortaya bişeyler koyarken babayiğit denilen adamların her ay oturup sohbet edip çay içtikleri ama ortaya bişey koyamadıkları düşünülünce amatörlere destek vermek lazım demekki.bu projeleri üreten tüm amatörleri bir araya getirip milli bir projeye adapte etmek lazım yoksa işadamlarından babayiğit çıkmaz menfaatine geliyorsa kazanç beklentisi dışında birşey çıkmaz
    Cevapla
  • Yavuz Han 6 yıl önce Şikayet Et
    Yapilan eserleri herkes ufuklari olcusunde degerlendiriyor. Adanali arkadaşlarim yolunuz açik olsun. Başarilar diliyorum.
    Cevapla
  • Samii 6 yıl önce Şikayet Et
    O babayiğitlerin birisi alman birisi japon biriside italyan arabası pazarlıyor. Bu işlerle uğraşmazlar.
    Cevapla
  • Murat Y. 6 yıl önce Şikayet Et
    motoru başkasından olduktan sonra o okadarını sanayidede yaparlar..üniye bak ergenlere kaportacılık yaptırmış hava atıyor. utanmasalar ,saç şekilleiriyle ,bıyıklarıyla hava atacaklar.
    Cevapla
  • Mahmut 6 yıl önce Şikayet Et
    Tam bir kahvede boş boş oturan insan yorumu olmuş
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Emekleme aşamasından artık maratonda koşma aşamasına geçmemiz gerekiyor hemde acilen!ötv alıp üretimde tembellik yapmamalıyız!
    Cevapla
  • Kaan 6 yıl önce Şikayet Et
    Yeter artik boyle sacma sapan basit girisimci icatlarini. Yabanci devletler otonom araclar uretiyor. Bizde sacma sapan arabalar yapip birde bunla ovunuyoruz.
    Cevapla
  • Emre 6 yıl önce Şikayet Et
    Gençlere güvenin..Sizin basit dediğiniz şeylerden üniversiteler nitelikli mühendis yetiştiriyor
    Cevapla
  • m3hk 6 yıl önce Şikayet Et
    Bilgi uretiyoruz. Bunlar umarım ileride ürün olarak geri doner. Hic sanmıyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle