Otomotiv ihracatı Ağustos ayında yüzde 9,4 arttı

Türkiye ihracatının lokomotifi otomotiv, sektör açısından tatil dönemi olmasına ve bazı firmaların üretime ara vermesine rağmen ağustos ayını da lider tamamladı.

Otomotiv ihracatı Ağustos ayında yüzde 9,4 arttı
Otomotiv ihracatı Ağustos ayında yüzde 9,4 arttı
GİRİŞ 04.09.2017 09:06 GÜNCELLEME 04.09.2017 09:07
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre, sektör ihracatı ağustosta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,4 artışla 1 milyar 836 milyon dolar oldu.

Bugüne kadarki en iyi ağustos ayı ihracat rakamına ulaşan otomotivin bu başarısında, binek otomobiller ve otomotiv yan sanayi grubunda çift haneli artışların yaşanması etkili oldu. En büyük pazar olan Almanya’ya yüzde 5, Birleşik Krallık’a yüzde 24 oranında artış dikkat çekerken, yüzde 141 artış kaydedilen ABD ise en fazla ihracat yapılan beşinci ülke konumuna yükseldi.

18 MİLYAR 624 MİLYON DOLARA YÜKSELDİ

Türkiye ihracatının lokomotifi otomotiv, sektör açısından tatil dönemi olmasına ve bazı firmaların üretime ara vermesine rağmen ağustos ayını da lider tamamladı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre sektör ihracatı ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,4 artışla 1 milyar 836 milyon dolar oldu. Otomotiv endüstrisi, bu rakamlarla aynı zamanda bugüne kadarki en iyi ağustos ayı ihracat rakamına ulaştı. Endüstrinin ağustosta Türkiye ihracatından aldığı pay da yüzde 14,8 olarak gerçekleşti. Otomotiv ihracatı ocak-ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artışla 18 milyar 624 milyon dolara yükseldi.

Otomotivin ağustos ayı başarısında binek otomobillerde ve otomotiv yan sanayinde çift haneli artışların yaşanması etkili oldu. Ülke bazında en büyük pazar olan Almanya’ya yüzde 5, ikinci büyük pazar Birleşik Krallık’a yüzde 24 ihracat artışı dikkat çekerken, yüzde 141 oranında artış kaydedilen ABD ise en fazla ihracat yapılan beşinci ülke konumuna yükseldi. AB ülkelerine ihracat da yüzde 4 artışla 1 milyar 339 milyon dolar olarak gerçekleşti.

OTOMOTİV YAN SANAYİNDE İHRACAT YÜZDE 14 ARTTI

OİB ağustos ayı verilerine göre mal grupları bazında Otomotiv Yan Sanayi ihracatı yüzde 14 artarak 821 milyon dolar olurken, binek otomobil ihracatı yüzde 10 artışla 647 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 2 artışla 217 milyon dolar ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da yüzde 4 artarak 119 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Otomotiv yan sanayinde en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke olan Almanya’ya yüzde 11, Fransa’ya yüzde 13, İtalya’ya yüzde 17 artış görülürken, yine önemli pazarlardan ABD’ye yüzde 32, Polonya’ya yüzde 39 ve Rusya’ya yüzde 41 artış kaydedildi.

Binek otomobillerde başlıca pazarlardan Almanya’ya yüzde 11, Fransa’ya yüzde 26, İtalya’ya yüzde 30 düşüş oldu. Diğer önemli pazarlardan Birleşik Krallık’a yüzde 30, Belçika’ya yüzde 54, Hollanda’ya yüzde 166, Polonya’ya yüzde 90 artış yaşandı. Binek otomobillerde ABD’ye ise yüzde 109 bin 752 gibi çok yüksek bir oranda artış kaydedildi.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke olan Birleşik Krallık’a yüzde 34, İtalya’ya yüzde 25, ABD’ye yüzde 39 ihracat artışı olurken, önemli pazarlardan Slovenya’ya yüzde 33, Fransa’ya yüzde 39, Belçika’ya yüzde 15 ve Almanya’ya yüzde 34 düşüş yaşandı.

Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa’ya yüzde 24 düşüş olurken, Almanya’ya yüzde 18, Birleşik Krallık’a yüzde 50, ABD’ye yüzde 140 artış göze çarptı.

EN BÜYÜK PAZAR ALMANYA’YA İHRACAT YÜZDE 5 ARTTI

OİB verilerine göre ülke bazında en büyük pazar olan Almanya’ya ihracat ağustosta yüzde 5 artışla 333 milyon dolar oldu. İkinci büyük pazar Birleşik Krallık’a yüzde 24 artışla 162 milyon dolar, üçüncü sıradaki Fransa’ya ise yüzde 17 düşüşle 158 milyon dolar ihracat kaydedildi. Birleşik Krallık’a yönelik artışta bu ülkeye yönelik binek otomobiller ihracatının yüzde 30, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının da yüzde 34 artması, Fransa’ya yönelik düşüşte ise binek otomobiller ihracatında yüzde 26, otobüs-minibüs-midibüs ihracatında yüzde 24 gerileme yaşanması etkili oldu.

Yine diğer önemli pazarlardan İtalya’ya yüzde 9, İspanya ve Romanya’ya yüzde 10, İsrail’e yüzde 15 düşüş olurken, ABD’ye ise 141, Hollanda’ya yüzde 101, İran’a yüzde 45 ve Polonya’ya yüzde 28 ihracat artışı görüldü. ABD’ye yönelik ihracat artışında otomotiv yan sanayi ihracatının yüzde 32 ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının yüzde 39 artması, Hollanda’ya yönelik artışta ise binek otomobiller ihracatının yüzde 166, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatının yüzde 58, yan sanayi ihracatının da yüzde 80 artması etkili oldu.

AB’YE İHRACAT YÜZDE 4 ARTTI

Türkiye otomotiv endüstrisinin ülke grubu bazında yüzde 73’lik payı ile en büyük pazarı olan Avrupa Birliği Ülkelerine ihracatı yüzde 4 artışla 1 milyar 339 milyon dolar oldu. Alternatif pazarlardan Amerika Ülkelerine yüzde 100 ihracat artışı dikkat çekerken, Eski Doğu Bloku Ülkelerine yüzde 29, Asya Okyanusya Ülkelerine yüzde 65 ihracat artışı yaşandı.

YORUMLAR 6
  • superman 6 yıl önce Şikayet Et
    ben yerli üretimin peşindeyim tc ahmet,yerliyi sattığımızda paranın %100 bize kalacak,işçimi patronmu olmak istiyorsun karar verceksin, ben patron olmak istiyorum, batının işçisi değil.
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    TC Ahmet Süpermen doğru söylüyor markalar bizim değil Bu markalar ülkemizde olduğu müddetçe devlet para kazanır Adamlar yarın gitse bir sürü işsiz olacak. Bizim devletimiz 10 liralık aracı vergisi ile 25 e satıyor kar marjı çok yüksek işine geliyor kısa vadeli devlet karlı . Sadece arabamı tonu 1000 tl olan buğday ı yurt dışından aldığımızda 600 tl ye alıyoruz " dön baba dönüyoruz yani " asıl sen kafanı deve kuşu gibi koma gömmüşsün tc ...Ahmet
    Cevapla
  • mehmet54 6 yıl önce Şikayet Et
    tc ahmet acaba cari açık nedir biliyormu,biz bu aracı üretirken ithal parçalara verdiğimiz para yüzünden ihracat ithalatın hep gerisinde, yılda 50 milyar dolar açığımız var ve bu açıklar ancak yerli markalarla son bulur
    Cevapla
  • Tc Ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Göz kör,kulak sağır ve kalp mühürlü ise bırak bizim kafamız kumda kalsın
    Cevapla
  • superman 6 yıl önce Şikayet Et
    bu araçlar bizim değilki,bunları kendi markaları pazarlıyor,pazarlamada bizim en ufak payımız yok,biz sadece fason üretiyoruz,üretimden gelen payı yani işçilik + yan sanayi alıyoruz ana para o markaların cebine gidiyor,ne zaman kendi markamızı dünyaya satarız o zaman ihracattan söz edilir.
    Cevapla
  • Tc Ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Bak kardeş bunları bizim işçimiz hatasız şekilde yapıyor ve istihdam sağlanıyor.Kdv enerji ve diğr kurumsal vergiler ülkemize gelir olarak yansıyor.Sen neyin peşindesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle