ALTAY tankı için sonunda çözüm bulundu!

ALTAY tankı seri üretimi için sonunda çözüm bulundu. Seri üretim için 200 dolayında şirket ile de parça, sistem, alt sistem üretimi konusunda çalışılması gerekiyor.

GİRİŞ 16.06.2017 10:53 GÜNCELLEME 16.06.2017 11:24
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT) seri üretim sürecinde, tankı geliştiren OTOKAR ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SSM) anlaşamaması üzerine, üreticinin ihale ile seçilmesine karar verildi.

İhaleyle 6 şirket ilgileniyor. İhalenin bu haliyle kamuoyunda tartışılması kaçınılmaz olarak görülüyor. Bu nedenle, SSM’nin daha önceki ihalelerden farklı bir yol izleyerek, özellikle alt yüklenicilere yönelik karar süreçlerinde etkili olacak yaklaşık 80 kişiden oluşan bir uzman komisyon kurduğu öğrenildi. Bu komisyon her bir şirketin, üretim, finansman dahil yeterlilikleri ve ürün kalitesine yönelik belirleme yapacak. Seri üretim için 200 dolayında şirket ile de parça, sistem, alt sistem üretimi konusunda çalışılması gerekiyor. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre OTOKAR’ın görüşme süreçlerinde alt yüklenicilerin toplam maliyet içindeki payının yüzde 70’ler dolayında olduğu belirlendi.

ALTAY tankı seri üretimi için ihale açılma kararının ardından, rekabet ortamını tartışmadan uzak tutmak amacıyla “komisyon” modeli oluşturuldu. SSM koordinasyonunda kurulan bir komisyon, olası katılımcılar ve alt yükleniciler yönünden teknik inceleme yapacak. Komisyonun “yeterlilik” kararı vereceği ve bu yeterliliği alan firmaların ihalenin parçası olacağı kaydedildi. Özellikle alt yükleniciler açısından yeterlilik almanın önemli olduğu, ihalede alt yüklenicilerin de ana yüklenici açısından “belirleyici” nitelik taşıdığı belirtildi. Savunma sektörüne yönelik yayın yapan c4defence.com internet sitesi, OTOKAR’ın kabul edilmeyen teklifinde, SSM’nin önerdiği alt yüklenicilerin üretimden alacağı payın toplam tutarının yüzde 70’ine ulaştığı yönünde bir haber yayınlamıştı. Bu nedenle, ana yüklenicilerin ortak bir temel maliyet üzerinden, toplam maliyetin yüzde 30’ları dolayında bir maliyet içinde rekabet edebileceği belirtildi.

ALTAY AMT’nin seri üretimi için SSM’nin stratejik planında,sözleşmenin 2017’te imzalanması, 2019 sonuna kadar üretim hattının tamamlanması ve ilk tankın çıkması, 2020 yılında 15, 2021’de de 20 adet tankın üretilmesi takvimi yer almıştı. Resmi olarak açıklanmasa da Türkiye’nin 250 ALTAY sipariş edeceği bilgileri kamuoyuna yansımıştı.

ALTAY seri üretim programına Alman Rheinmetall ile bir anlaşma da yapan Türk-Katar ortaklığı BMC, ALTAY tankını geliştiren ve seri üretime hazır hale getiren OTOKAR, Endonezya için hafif tank geliştirme projesinde ilk prototipini de üreten İngiliz-Türk (Nurol Holding) ortaklı FNSS, Limak ile işbirliği yapan Katmerciler, TÜMOSAN, Nurol Holding’in bağımsız zırhlı araç üretim şirketi Nurol Makine ilgi duyduğunu açıkladı.

KAYNAK: DÜNYA
YORUMLAR 49
  • Mustafa bayar 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne bu kavgalar biran evvel radikal kararlar alınıp üretime acil geçilmeli zaman yok amerika rusya anlaştı bizi kuşattılar bizi parçalamaya çalışıyorlar biran evvel başlayıp senede 10 tank degil 300 veya 500 üretilmeli bunun yanında nükler ve atom üretilmeli üretilemiyorsa pakistan bizim en iyi dostumuz bu ülkeden bir şekilde alınmalı amerika kıtasına gidebilecek deniz altı yapılmalı yani savaş çok yakın her an olabilir savaş hazırlıkları hızla yapılmalı bütün askeri araç gereçlere yeraltına alınmalı yer altı sınakları hazır edilmeli çünkü bu kafirler bize atom bombasını hiç düşünmeden atacaklardır hak batıl savaşı başlamak üzere zaman yok yapılmazsa bedelini çok ağır öderiz
    Cevapla
  • Yaman 6 yıl önce Şikayet Et
    Yıllardır ALTAY ha altay. Tankın modası geçti hala tank yok
    Cevapla
  • Yazık 6 yıl önce Şikayet Et
    Rezil ettiler güzelim projeyi. Bir kez daha anladık ki biz daha yolun başında bile değiliz. Profesyonellik ve iş ciddiyeti oluşmamış. Her yere siyaset girerse bilim adamı çıkmaz bir ülkeden. Bilim adamı olmazsa da bu işler çıkmaz. Geçmiş olsun.
    Cevapla
  • murat 6 yıl önce Şikayet Et
    otokar tank yapmaz,yaptırmazlar kardeşim,bunlar ingiltereye dayanıyor,bu işi ancak konya sanayisi yapar ,zaman kaybetmenin sırası değil etrafımız düşman,içimiz hain dolu bir an önce devletimiz bu işi çözümlemeli
    Cevapla
  • vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    senede 20 tane üretecekler ise hiç üretmesinler. dalga geçer gibi. Bu iş özel sektör ile olmaz. Devletin çok çok iyi güvendiği kişilerle devlet millet desteğiyle yarı devlet yönetiminde savunma şirket ve fabrikaları kurulup başlanmalı. Çin gibi de herşeyin kopyasını da çıkarabilmemiz lazım. Yapan yapabiliyorsa biz de yaparız. Yoksa olduydu olacaktı ile yıllar geçer gider.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle