Tek şansımız... Hükümet harekete geçti

Dördüncü sanayi devrimini ıskalamak istemeyen hükümet harekete geçti.

Tek şansımız... Hükümet harekete geçti
Tek şansımız... Hükümet harekete geçti
GİRİŞ 05.06.2017 13:51 GÜNCELLEME 05.06.2017 13:52
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın geçen hafta Bakanlara Kurulu'na yaptığı sunumda, sanayinin yol ayrımında olduğu belirtildi. Sunumda, sanayi devrimini yakalamanın en hızlı yolunun dijital dönüşüme bir an önce uyum sağlanmak olduğu işaret edilirken, dijitalleşmeye yönelik güçlü teşviklerin hayata geçirileceği vurgulandı.

TEK ŞANS DİJİTALLEŞMEK

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1969’da endüstriyel bilgi sistemlerine geçişlerde kaçırdığı 3 sanayi devriminin ardından, şimdi süreci başlayan 4’üncü sanayi devrimini ıskalamak istemiyor. Bakanlık tarafından geçtiğimiz haftalarda Bakanlar Kurulu’na bu konuda yapılan sunumda, “Sanayimiz bir yol ayrımında” tespiti dile getirildi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ AÇIĞI BÜYÜK

Sunumda Türkiye’deki imalat sanayii işletmelerini sayıca KOBİ’lerin domine ettiğine dikkat çekildi. KOBİ’lerin dijital dönüşüm sürecinin zorluklar içerdiğine işaret edildi. Teknoloji açığının kapatılması için sanayinin dijitalleştirilmesi gerektiğine vurgu yapılarak, üretimimizin yüzde 70’inin düşük ve orta düşük teknolojili ürün olduğu, imalat sanayi ürünlerinde yüksek ve orta yüksek teknoloji açığının 55 milyar dolar olduğu, ihracatımızın yüzde 3,5’inin yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğu gözler önüne serildi.

DİJİTALLEŞMEDE DESTEKLER GELİYOR

Sunumda, sanayi devrimini yakalamanın en hızlı yolunun dijital dönüşüme biran önce uyum sağlanması olduğuna işaret edilirken, imalat sanayinin dijital dönüşümü ile teknoloji üretim kapasitesinin güçlendirileceği belirtildi. İşletmelerin dijital dönüşümünde teknoloji üretimleri ve kullanımının nasıl destekleneceği de anlatıldı. Bu kapsamda araştırmacı ve bilim insanlarına dijital teknoloji yetkinliği desteği, işletmelere Ar-Ge ile dönüşüm desteği ve girişimcilik desteği verilecek. Dijital sanayi devriminin yakalanmaması halinde bazı teknolojilerin daha da ilerlemesinin küresel ticaretin şeklini değiştirebilecek kadar ciddi etkiler oluşturacağına dikkat çekildi. Bakanlığın tespitlerine göre sanayi devrimi 2020 yılına kadar bugün 25 milyar dolarlar seviyesinde olan bazı sektörlerde yüzde 40’lara varan büyümeyi tetikleyecek.

ROBOTLAR HAYATIMIZA GİRECEK

Sanayi devriminin endüstri pazarına yapacağı katkı ise robotların kullanımını artıracak. Bu kapsamda da 2022 yılına kadar kimya, plastik ve kauçuk sektörü yüzde 14, metal ve makine sektörü yüzde 22, elektronik sektörü yüzde 12, otomotiv sektörü ise yüzde 14’ler seviyesinde büyümesi bekleniyor. Sanayide dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması ve 4. sanayi devriminin kaçırılmaması için kamu özel işbirliği modeli ile çalışılacak.

333 BİN İŞLETMENİN DURUMU

Türkiye’de yaklaşık 333 bin adet sanayi işletmesi faaliyet gösteriyor. Bu işletmelerden yüzde 91’i 1-19 işçi çalıştırıyor. Böylece toplam istihdamın yüzde 24’ünü, toplam cironun yüzde 9’unu, toplam katma değerin yüzde 8’ini üretiyorlar. 250 den fazla işçi çalıştıran firma sayısının toplam sanayi işletmeleri içindeki payı ise yüzde 1’u buluyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 6
  • dicinitym 6 yıl önce Şikayet Et
    YÜKSEK TEKNOLOJİ AÇIĞI BÜYÜK........beton ,delme,kazma, çaktırma iyi getiriyor
    Cevapla
  • Halil 6 yıl önce Şikayet Et
    Uretim,Uretim..baska yol yok..Agir sanayi..Teknolojik yatirimlar..Dijitallesme..yola devam..Teknik okullara onem verelim..Ulkeler teknikle kalkinir..Sosyal okullarla degil..Agir sanayi devrimi Teknikle olur..bu kadar basit..
    Cevapla
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    allahtan vatanımıza millehtimize devletimize hayırlı etsin inşallah.allahın yardımıyla muasır medeniyetinüzerine kıza zamanda çıkılır inşallah.galip olan allahtır.
    Cevapla
  • edevlet 6 yıl önce Şikayet Et
    turk telekomla bu iş olmaz onu baştan söyleyelim yatırım yok. rekabetin önündeki en büyük engel.
    Cevapla
  • sukru 6 yıl önce Şikayet Et
    Kardesim turk telekomu hariri bitirdi simdi sayin bakanin adami adam azaltma pesinde yani bitti turk telekom
    Cevapla
  • MİSAFİR 6 yıl önce Şikayet Et
    Devlet beklemesin bir an önce silikon vadisini kendi kursun işler hale getirip hisselerin yüzde kırkdokuzunu kendine gelir kapısı olarak bırakıp yüzde ellibirini satsın. Yerli otomobilde de aynı yöntemi uygulasın. Vatandaş da hisseleri satın alıp ortak olsun. Böylece vatandaş da ürün alırken hissesini alıp ortak olduğu yerlimalını tercih eder, bütçe açığı kapanır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle