IMF'in Türkiye şaşkınlığı: Beklenmedik şeyler oldu

Türk muhabirin 'Türkiye ile ilgili tahminleriniz hiç tutmuyor, bunu nasıl açıklıyorsunuz' sorusuna IMF temsilcisi ilginç bir yanıt vererek 'beklemediğimiz olaylar oluyor' dedi.

IMF'in Türkiye şaşkınlığı: Beklenmedik şeyler oldu
IMF'in Türkiye şaşkınlığı: Beklenmedik şeyler oldu
GİRİŞ 21.04.2017 23:05 GÜNCELLEME 21.04.2017 23:06
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Uluslararası Para Fonunun (IMF) Avrupa Departmanı Direktör Yardımcısı Philip Gerson, IMF'nin Türkiye beklentilerinin siyasi belirsizliğin azalması durumunda yukarı revize edilebileceğini belirterek, “Eğer belirsizlik yılın ilerleyen dönemlerinde bizim etkilediğimizden daha düşük olursa, büyüme beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesi muhtemel. Belirsizliğin düşmesi, büyüme için gerekli olan yatırımlar için iyi olur.” dedi.

Gerson, AA muhabirinin IMF- Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde Washington’da düzenlenen basın toplantısında yönelttiği soruyu yanıtladı.

"TÜRKİYE TAHMİNLERİNİZ TUTMUYOR, BUNU NASIL AÇIKLIYORSUNUZ" SORUSU

Muhabir, IMF’nin Avrupa Departmanı Direktörü Paul Thomsen tarafından gerçekleştirilen toplantıda şu soruyu yöneltti:

“IMF, Türkiye’nin bu yıla yönelik büyüme beklentisini yüzde 2,9’dan 2,5’e düşürdü. Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden ‘IMF’nin Türkiye ekonomisine ilişkin tahminleri muhtemelen yine yanlış çıkacak’ yorumunda bulundu. Gerçekten de son birkaç yılda IMF’nin Türkiye’ye yönelik büyüme beklentileri ile gerçek büyüme rakamları arasında genellikle belirgin farklar vardı. Siz büyüme beklentileriniz ile gerçek büyüme rakamları arasında kaydadeğer fark olmasını nasıl açıklıyorsunuz?”

YUVARLAK CEVAP

Thomsen, Türkiye’ye yönelik geçmiş büyüme beklentilerini çok iyi bilmediğini belirterek soruyla ilgili geri dönüş yapılacağını söyledi.

Bu yıla yönelik büyüme tahmininin aşağı çekilmesinin siyasi belirsizlik gerekçesiyle alındığını bildiren Thomsen, "Türkiye'nin büyüme beklentisini biraz aşağı çektiğimizi biliyorum. Buna karşın mali genişleme ve ihracatın kurdaki düşüş nedeniyle toparlanması söz konusu. Ancak siyasi belirsizlik hakkında da bazı varsayımlarımız vardı" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE SÜREKLİ BEKLEMEDİĞİMİZ OLAYLAR OLUYOR"

Toplantının ardından IMF Avrupa Departmanı Direktör Yardımcısı Philip Gerson, AA muhabirinin yanına gelerek soruyu bire bir yanıtlamak istediğini belirtti.

Gerson, “Büyüme tahminlerinin her zaman doğru çıkmamasının nedeni bazen yıl içinde beklenmeyen olayların ortaya çıkması. Ayrıca, bazı durumlarda beklediğiniz bir durumun bile öngörülenden daha büyük ve daha küçük etkileri olabiliyor.” diye konuştu.

Belirsizliğin tüm büyüme beklentileri için geçerli olduğuna işaret eden Gerson, IMF’nin bu nedenle, her yıl yılın başında açıkladığı büyüme projeksiyonlarını yıl boyunca güncellediğini bildirdi.

Gerson, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bazen büyüme tahminleri, beklemediğimiz olumsuz olaylar nedeniyle aşağı çekiliyor, bazense beklemediğimiz olumlu olaylar nedeniyle yukarı revize ediliyor. Ancak, tarihi olarak baktığınızda Türkiye’ye ya da diğer ülkelere yönelik beklentilerimizde sürekli bir sapma yok. Bazen tahminlerimiz çok yüksek, bazen çok düşük ama ortalamasını aldığınızda sonuç sıfıra yakın olacaktır.”

"YUKARI REVİZE EDİLEBİLİR"

Gerson, Türkiye’deki siyasi belirsizliğin halk oylamasının ardından azalmasının büyüme beklentilerini nasıl etkileyeceğine yönelik soru üzerine, “Eğer belirsizlik yılın ilerleyen dönemlerinde bizim etkilediğimizden daha düşük olursa, büyüme beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesi muhtemel. Belirsizliğin düşmesi, büyüme için gerekli olan yatırımlar için iyi olur.” değerlendirmesini yaptı.

IMF Avrupa Departmanı Direktör Yardımcısı Philip Gerson, bununla birlikte gelecek 6 ayda beklenmeyen birçok şeyin yaşanabileceğini belirterek, büyüme tahminlerinin gelecek aylarda yeni gelişmeler ışığında revize edileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 41
  • cem 6 yıl önce Şikayet Et
    onların beklediği tek şey var türkiye suriyeye dönsün nokta
    Cevapla
  • DADAŞ 6 yıl önce Şikayet Et
    Su Akar,Müslüman-Türk Bakar,,devri bitti-İMF yahudi siyonistlerin işi bitti!!!
    Cevapla
  • T akbulut 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başkanım r Tayyip Erdoğanın ellerinden öpüyorum. Öncelikle seçim sonucunun tüm halka hayır getirmesini Allahtan dileriz öncelikle memurlarla ilgili yapılacak duzenlemede şu kpss zirvaligi ortadan kaldırılıp kademeli memurluk sistemine geçilmeli mesela öğretmen mezun oldumu tek bir sınav olmalu bu sinavdaki sıralamasına göre kademeli memur olmalu örneğin 100 puandan 80 aldımi 1 kademe memur 70 aldımi 2 kademe 60 aldımi 3 kademe memur olarak başlayıp hetyil sınava girip kademe artırır mesela ertesi yıl 70 alırsa 2 kademe memur olmalı ve boylelikle maaşı 1 kademe 3000 2 kademe 2500 3 kademe 2000 olaçak ama 2 ve 3 den vergi kesilmeyecek nasıl fikir
    Cevapla
  • Merhaba 6 yıl önce Şikayet Et
    Bugüne de şükür. Kafir şaşkın sa Üzgün dur. Müslüman olarak huzur duydum.
    Cevapla
  • beyaz 6 yıl önce Şikayet Et
    Size metelik borcumuz yok artık .Basın gidin lannn.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle