Ülker'den 3. büyük hamle!

Şu anda Türkiye ve İngiltere olmak üzere iki ana pazarı bulunan pladis, 2019 yılında MENA Bölgesi’ni üçüncü ana pazar haline getirecek büyüklüğe ulaştıracak.

Ülker'den 3. büyük hamle!
Ülker'den 3. büyük hamle!
GİRİŞ 16.03.2017 00:20 GÜNCELLEME 16.03.2017 00:22
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bundan 43 yıl önce 200 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu pazarının kapısını aralayan Ülker, bu pazardaki en güçlü rakibi olan McVitie’s ile pladis çatısı altında birleşti ve iki kardeş marka, bölgede liderliği aldı. Suudi Arabistan’daki 2, Mısır’daki bir fabrikası ve güçlü markalarıyla pladis İngiltere ve Türkiye’den sonra MENA’yı da üçüncü ana pazarı yapacak. pladis kuruluncaya kadar birçok MENA ülkesinde birbirinin rakibi olan Ülker ve McVitie’s gerçekleştirdikleri güç birliğiyle tartışılmaz lider oldular.

MENA bölgesindeki 260 milyon tüketiciye ulaşmayı hedefleyen pladis’in CEO Yardımcısı Mehmet Tütüncü,  bölgeye ilişkin stratejilerini gazetecilere Suudi Arabistan’daki fabrikalarına yapılan basın ziyaretinde anlattı.

pladis’in 2016 yılını 14,1 milyon liralık brüt satış rakamı ile kapattığını belirten Tütüncü, bu rakamın yüzde 38’inin Türkiye, MENA ve Orta Asya Bölgesi’nden geldiğini belirtti. Önümüzdeki üç yıl, pladis için her yıl ortalama yüzde 15 civarında bir büyüme hedeflediklerini kaydeden Tütüncü,  “Bu büyümeyi, ana pazarlarımıza yenilerini ekleyerek yapacağız. Şu anda pladis’in iki ana pazarı var; Türkiye ve İngiltere. Öncelikli pazarlarımızı ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA), Kuzey Amerika ve Sahra Altı Afrika olarak belirledik. 2019’a geldiğimizde MENA Bölgesi, pladis’in satışlarının içinde yüzde 12 payla üçüncü “ana pazar” olacak” dedi.

GLOBAL YOLCULUK, 200 BİN DOLARLIK İHRACATLA BAŞLADI

Ülker’in Orta Doğu’da 1974 yılından bu yana var olduğuna işaret eden Mehmet Tütüncü, şöyle devam etti: “Ülker, global yolculuğuna 1974 yılında Kuveyt’e yaptığı 200 bin dolarlık ihracatla başladı. O günkü 200 bin dolarlık ihracat, bugün 14,1 milyar liralık satış cirosuna sahip global pladis şirketinin yolculuğunun da ilk aşamasını oluşturdu. O nedenle Orta Doğu, Ülker dünyasında önemli bir yere sahip. Ülker de Orta Doğu için çok özel bir marka. Bu bölgedeki Suudi Arabistan, Lübnan, Katar, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri gibi pek çok ülkede zaten lider olan bir marka. 2014 yılındaki United Biscuits satın alımı ile pazarın bir diğer güçlü oyuncusu McVitie’s’i de yanımıza alarak bölgedeki liderliğimizi perçinledik.”

MENA BÜYÜMESİ SUUDİ ARABİSTAN VE MISIR’DAN GELECEK

MENA Bölgesi bisküvi ve çikolata pazarı büyüklüğünün 3.5 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Tütüncü, bölgenin en büyük iki pazarının 1 milyar dolarla Suudi Arabistan ve 900 milyon dolarla Mısır olduğunu anlattı. Bu nedenle pladis’in MENA büyümesinin lokomotifini de Suudi Arabistan ve Mısır’ın oluşturacağına işaret eden Tütüncü, “Bizim Ülker ve McVitie’s ile birlikte MENA pazarındaki toplam büyüklüğümüz 320 milyon dolar. Yani önümüzde gidecek daha uzun bir yol var. Üç yıllık dönemde, Orta Doğu ülkelerinin tamamında McVitie’s’in de gücüyle bisküvi pazarında 1. Veya 2. olmayı, çikolata, sakız ve şekerde rekabet edebilen güçlü markalar geliştirmeyi, yılda en az yüzde 15 ciro büyümesi sağlamayı hedefliyoruz. Suudi Arabistan’daki üretim tesislerimizi bölge için merkez haline getireceğiz. Ve tabii bütün bunları başarıyla gerçekleştirmek için insan kaynağımıza yatırım yapacağız” şeklinde konuştu.  

BİSKREM, HALLEY VE TEA BISCUITS STAR MARKALAR

Suudi Arabistan pazarına ilişkin bilgi veren pladis Orta Doğu Başkanı Mert Altınkılıç ise, şu bilgileri verdi:

Suudi Arabistan, MENA bölgemizin en büyük pazarı. 2016 yılı itibariyle 140 milyon dolarlık ciroya sahibiz. Yani toplam MENA ciromuzun yarıya yakınını (yüzde 43’ü) sadece Suudi Arabistan pazarından elde ediyoruz. Ülker pazarda lider ve bisküvi kategorisinde ilk akla gelen marka. pladis, Ülker ve McVitie’s ayrı ayrı pazarın birinci ve ikincisi. İkisi birlikte yüzde 20.1’lik pazar payı ile açık ara lider.

Suudi Arabistan’da iki fabrikamız mevcut. Toplam 900 kişilik çalışanımızla yıllık 40 bin ton üretim yapıyoruz. Cidde’deki FMC fabrikamız, aynı zamanda Ülker’in ilk önemli yurtdışı yatırımı. 2000 yılında üretime başladı. Burada Ülker Tea Biscuits, Biskrem, Chocosandwich ve Halley üretiyoruz. Riyad’daki IBC fabrikamızda ise, McVitie’s markalı bisküvilerin üretimini gerçekleştiriyoruz.

Suudi Arabistan’daki her iki fabrikanın da halka açık Ülker Bisküvi bünyesine alınması için çalışmalarımız sürüyor. Böylece Ülker, bölgedeki gücünü daha da artıracak.
McVitie’s ise, 1988 yılında Suudi Arabistan’a giriş yapmış. Önümüzdeki yıl burada 30. yaşını kutlayacak. Özellikle 2005 yılından bu yana pazarlama iletişimi yatırımları ile markanın pazar payı tek başına yüzde 6.6’ya ulaşmış durumda.

SUUDİ ARABİSTAN’DA % 23 BÜYÜYECEK

Biskrem de buradaki en sevilen ürünlerimizden biri. Suudi tüketiciler, bisküvi ve çikolatanın birlikte kullanıldığı ürünleri çok seviyor. Daha çok tatlıya dönük ürünleri tercih ediyorlar. O nedenle krakerden çok tatlı bisküvi satılıyor.
Çikolata konusunda son yıllarda gelişim gösteren bir pazar burası. Örneğin Riyad’daki Godiva mağazamız dünyanın çok satış yapan mağazası. Çikolata konusunda Suudi pazarında gidecek çok yolumuz var.
Suudi Arabistan’da bu yıl McVitie’s işimizin distribütör yapılanmasını tamamlamayı ve tedarik zinciri ile bilgi işlem altyapısını yeni yapılanmaya uygun hale getirmeyi hedefliyoruz. Suudi Arabistan pazarında 2017 yılı için yüzde 23 büyümeyi öngörüyoruz. Suudi Arabistan bölge pazarlarından daha yüksek büyüme performansı gösteriyor.

HURMALI BİSKÜVİ

Üretimini Mısır’da yapıyoruz. Son bir yıldır buraya Suudi Arabistan’a getirdiğimiz bir ürün. Aramızda serbest ticaret anlaması olduğu için iç pazara satar gibi getirtebiliyoruz. Bir yıl önce başladığımız bir ürün. Bölgedeki ülkelere belirli miktarlarda gönderiyoruz. Türkiye’de yok ama talep olursa neden olmasın?

Biz Ar-Ge merkezi olarak ana pazarlarımızdaki ana merkezleri kullanıyoruz. Ama lokal pazarlara ürün yapacağımız zaman buralarda çok sıkı Pazar araştırmaları yapıp ona uygun revizyonlar yapıyoruz.

Örneğin vanilya Türkiye’de çok kullanılmıyor. Burada vanilyalı gofretimiz çok seviliyor. Türkiye’de karamelize bisküvi testleri geçememesine rağmen burada en üst seviyede çıktı. Bu konuda bu yıl bir çalışma yapacağız. 

FMC FABRIKASI ( CIDDE ), 12.03.2017                 

FMC fabrikamız 22.000 m2 alana kurulmuştur ve toplam 18.000 m2 kapalı alanı mevcuttur. Fabrikamızda toplam 12 adet üretim hattımız bulunuyor. Fabrikamızda  toplam 81 çeşit urun ile dört farklı kategoride ; bisküvi, gofret, kek ve çikolata üretimleri yapıyoruz.

Fabrika alanı içinde hijyenik ve soğutmalı iki hammadde deposu ayrıca bisküvi ve çikolatalı ürünleri için ayrı sıcaklık koşulu sağlayan son urun sevkiyat deposu bulunuyor.

Fabrikamızın toplam çalışan sayısı 526’dır. Bunun 126’sı kadın çalışanlarımızdan oluşuyor. Çalışma koşullarından dolayı kadın çalışanları tercih ediyoruz. Fabrikanın insan kaynakları, IT, finans, proje-bakım, kalite, Ar-Ge, satın alma, sevkiyat ve üretim olmak üzere tüm bölümleri mevcut. ISO 22000 Gıda Güvenliği, HACCP ve AIB (American Institute of Bakery) kalite sertifikaları mevcut.

IBC FABRIKASI ( RIYAD ), 13.03.2017

IBC Fabrikamız 28.000 m2 alana kurulmuş ve toplam 21.000 m2 kapalı alanı mevcuttur. Fabrikamızda toplam 6 adet üretim hattımız mevcuttur. 2 adet bisküvi, 3 adet gofret ve 1 adet kalıplı çikolata üretim hattımız mevcut. Fabrikamızda toplam 15 çeşit urun ile üç farklı kategoride; bisküvi, gofret ve çikolata üretimleri yapmaktayız.

Fabrika alanı içinde hijyenik ve soğutmalı hammadde deposu ayrıca bisküvi ve çikolatalı ürünler için ayrı sıcaklık koşulu sağlayan son urun sevkiyat deposu bulunuyor.

Fabrikamızda 38’i kadın toplam 291 kişi çalışıyor. Bu fabrikada da FMC’de olduğu gibi ISO 22000 Gıda Güvenliği, HACCP ve AIB (American Institute of Bakery) kalite sertifikaları mevcut.

YORUMLAR 3
  • Adam 7 yıl önce Şikayet Et
    Parelelci yöneticilerin uzaklaştırması şart koşulmalı
    Cevapla
  • atilla özdür 7 yıl önce Şikayet Et
    Bana ne faydası olacak
    Cevapla
  • Muzaffer 7 yıl önce Şikayet Et
    Ülker gerçekten büyümek istiyorsa paralel damgasından kurtulması gerekiyor.
    Cevapla