Türkiye ile Hollanda arasındaki ekonomik ilişkiler

Hollanda ile diplomatik kriz, gözleri ticari ilişkilere çevirdi. 2711 Hollandalı şirketin Türkiye'de 22 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor.

Türkiye ile Hollanda arasındaki ekonomik ilişkiler
Türkiye ile Hollanda arasındaki ekonomik ilişkiler
GİRİŞ 13.03.2017 09:14 GÜNCELLEME 13.03.2017 10:56

Hollanda hükümetinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın ziyaretlerini engellemesi iki ülke arasında diplomatik krize yol açarken gözler geçmişi 400 yıl öncesine dayanan ticari ilişkilere çevrildi. Habertürk'ün habwerine göre halihazırda Hollanda Türkiye'nin önemli ticari ortaklarından biri konumunda. Ümit Burnu'nda kaybolan, Doğu'nun zenginliklerini ülkeye taşıyan 'Uçan Hollandalı' adlı ticaret gemisinin sonsuza kadar seyrine devam edeceğine dair efsanenin anayurdu Hollanda'nın Türkiye'deki riski 22 milyar dolar.

HURDA İTHAL EDİYORUZ

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2016 yılında Hollanda ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 6 milyar 604 milyon dolar oldu. Türkiye, Hollanda'ya 3 milyar 589 milyon dolarlık ihracat yaparken, 3 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin otomobil ve tekstil, ithal ettiği ürünlerin başında ise demir çelik hurdası, petrol yağları ve traktörler geldi. Hollanda, 22 milyar dolar ile Türkiye'ye en fazla doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor. Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre Hollanda'nın Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırımlardaki payı yüzde 15.8 seviyesinde. Türkiye'de 2 bin 711 Hollanda sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.

23 BİN GİRİŞİMCİ VAR

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Hollanda'da 23 bin Türk girişimci bulunuyor.  Türk şirketlerinin 2015 cirosu da 9 milyar doları geçti.

'EKONOMİK YAPTIRIM SÖZ KONUSU DEĞİL'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gazetecilerin Hollanda'da yaşanan diplomatik skandalın ardından bu ülkeye ekonomik yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna, "Şu anda o noktada değiliz, öyle bir şey söz konusu değil" dedi. Zeybekci, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ve gazetecilerle Denizli'deki bir otelde bir  araya geldi. Zeybekci, Hollanda'da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik uygulamanın insanlık dışı ve kabul edilemez olduğunu belirterek bunu nefret ve şiddetle kınadığını söyledi. Zeybekci, konunun gereğinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından Hollanda'ya mukabele şeklinde yaptırılacağını belirtti.

'HOLLANDALILAR HÜKÜMETLERİNİ UYARMALI'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, yükselen gerilim sonrası Hollandalı firmaların Türkiye'den korkmaması gerektiğini söyledi. Bloomberg News'e konuşan Ertem, Hollandalı firmalara yönelik boykot önermediğini de belirtti. "Avrupa Birliği faşizme giderken firmalar için en güvenli ülke Türkiye" diyen Ertem, Hollandalılara da "Futbolcusundan firmalarına hükümetlerini uyarmalı" çağrısı yaptı. Ertem, dün Twitter'dan "Unilever, Hollanda firması; sayısız ürünü var, on yıllardır TR'de, Türk tüketicisi var etti bu firmayı, Hollanda kendi ayağına sıktı" demiş, sonraki tweeti'nde şu ifadeyi kullanmıştı: "Bu firmaları hükümetlerini döndürmesi için boykot önermiyorum durumu kınasın mesela."