S&P ve Fitch'in raporlarında dikkat çeken detay

S&P ve Fitch'in Türkiye açıklamalarındaki çelişki dikkat çekti. Ayrıca ekonomiden çok siyasi olarak yorumlanan açıklamaların piyasaya büyük bir etki yapması beklenmiyor.

S&P ve Fitch'in raporlarında dikkat çeken detay
S&P ve Fitch'in raporlarında dikkat çeken detay
GİRİŞ 29.01.2017 14:37 GÜNCELLEME 30.01.2017 07:45
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Haber7 / Detay

Standart & Poor's (S&P) ve Fitch Ratings, Türkiye hakkında peş peşe raporlar yayınladı. Her iki kurumun da yaptığı olumsuz açıklamar 'sürpriz' olarak karşılanmadı. Türkiye'nin not görünümüne dair yaptıkları açıklamalardaki çelişki ise dikkatlerden kaçmadı.

Ekonomi çevreleri, açıklamalar öncesi Türkiye'nin notunu düşürmeye dair söz konusu kuruluşların elinde yeterli done olmadığını belirtmişti. Ancak özellikle Fitch'in son zamanlarda Türkiye hakkındaki kararları 'ekonomiden çok siyasi' olarak yorumlandığı için olumsuz bir rapor açıklaması ihtimal dahilinde tutuldu. 

YENİ RAPORLAR NE ANLAMA GELİYOR?

İlk açıklama Standart & Poors'dan geldi. S&P, Türkiye'nin kredi notuna dokunmadı, ancak kredi notu görünümünü durağandan negatife çekti. Kuruluşun Türkiye'ye verdiği not BB+ idi. Bu not 'yatırım yapılamaz' anlamına geliyor. 

Not görünümü ise kuruluşun önümüzdeki dönemde yapacağı hamleler hakkında sinyal veriyor. Yani S&P, durağan olan görünümü negatife çekerek Türkiye'nin notunu indirebileceği mesajını verdi. Gerekçe olarak, Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikasının yetersiz kalacağını iddia etti.

Bundan saatler sonra açıklama yapan Fitch ise, S&P'nin aksine Türkiye'nin kredi notunu düşürürken, kredi notu görünümü yukarı çekti. Fitch'in Türkiye için kredi notu BBB- iken BB+ oldu.

Hem İngiltere hem ABD'de merkezi olan kuruluş, not görünümünü durağana çekerek önümüzdeki dönemde Türkiye'nin notunda düşüş beklemediği sinyalini verdi.

İKİ AÇIKLAMA ARASINDAKİ ÇELİŞKİ

İki açıklamada göze çarpan tutarsızlık ise not görünümlerinde oldu. S&P, Türkiye'de ekonominin daha kötüye gitmesini beklerken, Fitch önümüzdeki dönem için böyle bir şey beklemiyor.

PİYASALARI NASIL ETKİLER?

Öte yandan bu açıklamların piyasalarda büyük bir etki yapması beklenmiyor. Zira piyasalar not düşürülmesini beklediği için açıklamadan önce fiyatlama yapmıştı.

YORUMLAR 36
  • ada 7 yıl önce Şikayet Et
    merkezlerinizin bulunduğu ülkeler bile sizin kararlarınızın ne yönde olduğunun apaçık göstergesidir. şükürler olsun ki sizi ciddiye alan yok.
    Cevapla
  • Sedai 7 yıl önce Şikayet Et
    İlk fırsatta kendi ekonomik değerlendirme ve rating firmamızı kurmalıyız. Uluslararası sermayenin ve sömürü düzeninin oyuncağı olmuş bu şaklaban kuruluşlara karşı inceleme ve derecelendirme nasıl yapılır göstermek lazım.
    Cevapla
  • EDE 7 yıl önce Şikayet Et
    birinin merkezi İngiltere birinin ki ABD dersem yeterli olur sanırım
    Cevapla
  • enes 7 yıl önce Şikayet Et
    (öngörü) not düştü düşecek bugün düşmedi yarın düşecek bu tür konuşmalara doları yukarı yönlü hareketlendirir hükümetin yerinde olsam açıktan deil alttan not düşürmesi için baskı uygularım ve notun yükseltilmesine açıktan olmamakla birlikte şiddetle karşı çıkartdım onların silahı bir şekilde ellerinden alınmalı 2 ay not düşecek politikası yapsa dövizdeki yükselişi sonra not yükseltmesi eski fiyatına indirmez.
    Cevapla
  • yuksel 7 yıl önce Şikayet Et
    ficth s&p morgan bunlar baron babalari turkiye tek basina bunlarin hakkindan gelir neler yapmadilar ,ancak turkiyeyi yok yatirim olmaz yok su olmaz yok bu olmaz devir degisiyor baronlar yakinda siz geleceksiniz bize az kaldi bekleyin yavas yavas geliyor turkiye ama tek yurek geliyo bu boyle biline
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle